Prima pagină » Actualitate » Președintele PMP Iași Petru Movilă la BZI LIVE: „Este ruşinos faptul că Ministerele din România nu s-au pus de acord să avem aceeaşi poziţie pentru un lucru clar: ucrainenii sapă în canalul Bâstroe!”
Președintele PMP Iași Petru Movilă la BZI LIVE:

Președintele PMP Iași Petru Movilă la BZI LIVE: „Este ruşinos faptul că Ministerele din România nu s-au pus de acord să avem aceeaşi poziţie pentru un lucru clar: ucrainenii sapă în canalul Bâstroe!”

20 feb. 2023, 17:10, 8 ,
BZI.ro, în Actualitate

Petru Movilă, președintele PMP Iași a discutat la BZI LIVE despre cum adâncirea canalului Bâstroe din Ucraina, de la 3,9 la 6,5 m pentru navigație, ar putea cauza probleme în Delta Dunării, în România.

Precizăm astfel că luni, la Ministerul Transporturilor a avut loc o discuție pe care ministrul Sorin Grindeanu a convocat-o cu responsabilii din acest domeniu. Conform declarațiilor de până acum, premierul României susține că partea ucraineană a informat că urmează să facă aceste lucrări de îndepărtare a aluviunilor, dar nu și că intenționează să adâncească canalul în zona Bâstroe.

Petru Movilă, președintele PMP Iași la BZI LIVE

Adâncirea canalului Bâstroe este importantă pentru Ucraina pentru că, de la izbucnirea războiului, de un an de zile, pentru Ucraina, fluviul Dunăre a devenit canalul prin care trebuie să exporte cerealele. A făcut-o și până acum, dar a folosit brațul Sulina.

Cu toate acestea, Petru Movilă, președintele PMP Iași a spus la BZI LIVE că este foarte important să se stabilească dacă aceste lucrări sunt de întreţinere sau de adâncire.

„În timpul lui Băsescu ucrainenii nu au săpat Bâstroe, iar România a câştigat 90% din teritoriul Insulei Şerpilor, şi zona apelor teritoriale ale României şi zona de acolo a fost extinsă foarte mult. Însă, din păcate vedem o lipsă de coordonare şi coerență din partea statului român. Normal, cel care trebuia să conducă această acţiune, să o coordoneze, trebuia să fie preşedintele României, Iohannis, care conform Constituţiei are monopol pe politica externă. Sigur, reprezentantul României, structuri, participare şi aşa mai departe, el este cea mai înaltă funcţie în stat cu responsabilităţi pe politica externă.

Şi cum aţi spus, vedem că Ministerul Transporturilor din România spune ceva, Ministerul Mediului spune altceva, adică este ruşinos faptul că nu s-au pus de acord să avem aceeaşi poziţie pentru un lucru clar: ucrainenii sapă în canalul Bâstroe!

Ori, trebuie văzut foarte clar, dacă sunt lucrări de întreţinere sau dacă sunt lucrări de adâncire, de strcutura, care afectează mediul. Şi nu numai, ca şi principiu.

Ori, Ministerul de Externe al Ucrainei trebuiau să notifice partea română, să se pună de acord de la început ce urmează, însă a fost o reacție foarte slabă din partea statului român şi ceea ce întâmplă acolo nu e în regulă!

Corelat cu faptul că, da, întradevar, am avut reacţii foarte slabe pe tema minorităţilor, Zelenski şi Kuleba, poate nu înţeleg, că ei nu sunt vedetele Pământului, trebuie să respecte nişte lucruri pe care românii le respectă faţă de ei…

Spre exemplu, minoritatea ucraineană din România are reprezentare în Parlament şi automat, nu trebuie să se ducă să se vândă la vreunui partidca să aibă reprezentare în Parlament… Uniunea Naţională a Ucrainenilor din România are finanţare naţională mare pentru comunităţi, pentru şcoli, pentru bisericile ucrainene…

Deci din acest punct de vedere, reacţia este foarte proastă, să sperăm că nu se întâmplă lucruri grele acolo, dar şi ucrainenii, dacă nu le dă nimeni peste nas, şi-l iau la purtare. Iar în cazul Bâstroe trebuie trebuie să avem o acţiune şi o reacţie cât se poate de clară şi energică, dar întâi trebuie să vedem ce vor să facă, după care, dacă se îndeplinesc condiţiile de mediu specifice UE, ne gândeam să facem”, a spus Petru Movilă la BZI LIVE.

Comentarii
  • Rusinos???? Este ffff dureros, umilitor revoltator ca nazistii ucrainieni ne distrug tara. La revedere Delta pentru ca asa vor ucrainienii. Romania mai are cumva un presedinte, un premier, mai are un guvern, mai are partide sau numai de luat mnim 30. 000 lei pe luna este interesul.Daca noi făceam zsa cu ucrainienii ei imediat începeau război cu Romania. Atunci noi poporul noi care tinem guvernantii in spate trebuie sa rezolvam cu brutalitate problema Bistroe. Azi Bistroe mâine nazistii uctainieni ne vor face alte probleme si mai mari ca recunostinta ca le- am dat pâinea noastră din gura copiilor pentru ei. Azi un ou mâine un bou.Isi bat joc de noi pentru ca cei care conduc aceasta tara nu le pasa de Romania.

  • Du-te și te internează doar știi că nu îți mai controlezi capul

  • Daaa ție îți pasă tareee ce vrăjeală ai pe tine

  • Retragere la depou cu tine

  • Băsti panarama iasului

  • Du-te și te culcă că te-ai obosit oricum te-ai născut obosit

  • Romanilor le pasa pentru ca suntem romani si nu suportam ca teritoriul nostru sa fie distrus. Voi care comentatii aici împotriva sunteti ucrainieni, duceti- va acasa ca nu e bine aici de acum încolo pentru tot ce face Ucraina împotriva romanilor si a României. Duceti- va acasa! Romania a ajutat prea mult nazistii ucrainieni si ca răsplată isi bat joc de noi.Duceti- va acasa la Zelenki!

  • Ce mai este rusinos pentru o colonie? Insusi faptul ca este o colonie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *