Actualitate

Prețul alimentelor va crește în continuare în România. Specula nu este ilegală în țară

Publicat: 03 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prețul alimentelor va crește în continuare în România. Specula nu este ilegală în țară
Prețul alimentelor din România este în continuă creștere, iar instituțiile statului nu pot interzice specula

Românii au parte de vești nu tocmai bună după ce specialiștii susţin că prețul alimentelor va crește în continuare în România, iar specula nu este ilegală. Sunt declarațiile președintelui Consiliului Concurenței.

Vă aducem aminte faptul că există deja scumpiri în toate domeniile, alimentare și non-alimentare. Concret, românii au putut vedea cel mai bine diferența la masa de Paște care a fost foarte scumpă în comparație cu anii trecuți, mai ales în contextul în care un kilogram de carne de oaie a ajuns să coste 60 de lei.

Preţul alimentelor va crește în România

Conform datelor existente pe piața de profil, prețul alimentelor va crește în următoare perioadă. Unii producători dau vești rele românilor și afirmă faptul că prețul la lactate va crește cu 20% până la sfârșitului anului, iar carnea de porc va avea un preț cu 40% mai mare în decembrie 2022. O principală cauză este cea a faptului că prețul furajelor s-a dublat, iar motorina este mai scumpă cu până la 3 lei per litru comparativ cu anul precedent.

scumpirile record la alimente, batrani ce fac cumparaturi in piata, taraba cu cartofi
Toate produsele alimentare s-au scumpit în ultimul an în piețele din România

În schimb producătorii susţin că prețurile nu vor scădea pentru că există cerere pe piață. Producătorii susţin că există ferme care vor da faliment dacă produsele precum carnea de porc nu se vor scumpi cu 40%:

„Dacă nu se scumpeşte carnea cu 25-40%, complexurile de porci vor închide şi vor falimenta. Trebuie să creştem preţurile, nu avem cum. Cheltuielile cu furajarea reprezintă 75-80% din cheltuielile de furajare a porcului”, spune Dimitrie Muscă, producător agricol.

Ce produse alimentare s-au scumpit în ultimul an

Pe lângă valul de scumpiri anunțate, în ultimul an au fost înregistrate mai multe valuri de creșteri. În schimb, în pietile din România se observă deja o creștere. De exemplu, telemeaua de oaie costă cum 42 de lei per kilogram. În urmă cu doar un an prețul era de 35 de lei per kilogram.

Carnea de porc s-a scumpit deja cu 40% comparativ cu perioada precedentă, iar carnea de curcat care costă în 2021 36 de lei per kilogram, acum a ajuns să coste 43 de lei. Desigur, asta în condiţiile în care puterea românilor este la un nivel foarte scăzut.

Nu este ilegal să existe speculă pe piața alimentelor

O veste și mai tristă este dată de președintele Consiliului Concurenței care susţine că nu este ilegal să existe speculă. Bogdan Chirițoiu a declarat recent faptul că există nevoia unei legislaţii în România care să scoată în afara legii specula făcută de comercianți. Acesta a mai explicat şi faptul că organizația pe care o conduce nu are la dispoziţie instrumentele necesare pentru a pune frână unor astfel de specule:

„Specula în sine nu e ilegală în momentul de faţă în România, de asta se simte nevoia să venim cu legislaţie în România împotriva speculei. Nu avem instrumente împotriva acestui fenomen”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Desigur, nu este prima oară când un organ al statului nu face nimic. Vă aducem aminte faptul că în domeniul Energiei s-a produs acelaşi lucru. La acel moment, ministrul Energiei susţinea că pare să există înţelegeri în eșalonul al doilea în ANRE. Așadar, prețul alimentelor va crește în România, iar autoritățile par să nu aibă nicio reacție în acest sens.

Adauga un comentariu