Economic Local

Prețurile la produsele de panificație vor exploda. Producția de cereale a fost compromisă din cauza secetei extreme din 2020. Ioan Buimac, fermier din Iași: „Va crește prețul la pâine”

Publicat: 05 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prețurile la produsele de panificație vor exploda. Producția de cereale a fost compromisă din cauza secetei extreme din 2020. Ioan Buimac fermier din Iași Va crește prețul la pâine
Ioan Buimac, fermier din Iași, spune că prețul la pâine va crește în anul 2020 din cauza producției extrem de mici la cereale

Fermierii din Iași avertizează că prețurile la produsele de panificație vor exploda în anul 2020 din cauza producției la cereale extrem de mici. Recolta din acest an a fost compromisă din cauza secetei extreme, astfel că numai fermierii care au irigat au reușit să obțină o producție mulțumitoare. Potrivit Direcției Agricole Iași, producția din anul 2020 este la grâu, între 800 și 3.000 de kilograme, iar la rapiță, între 700 și 1.800 de kilograme. Cele două culturi sunt cele mai afectate de seceta din anul 2020

Fermierii din Iași avertizează că prețurile la produsele de panificație vor exploda în anul 2020 din cauza producției la cereale extrem de mici. Seceta extremă din acest an a năruit speranțele fermierilor din mai multe zone din Iași care au ieșit în pierdere. Dacă în anul 2019, fermierii au avut minimum 6 tone la hectar la grâu sau la rapiță, în anul 2020 producția s-a înjumătățit sau e extrem de mică. Marii fermieri din județ avertizează că efectele se vor vedea chiar de anul acesta în prețurile produselor de panificație. Unul dintre latifundiarii din Iași care a reușit, cu ajutorul irigațiilor, să salveze din producție este Ioan Buimac.

Producție de grâu din Iași, 3 tone la hectar, în zonele unde fermierii au irigat și 16 ore pe zi

Fermierul din Iași care administrează peste 3.000 de hectare în zona Andrieșeni susține că prețul la pâine va crește în curând ca urmare a producției extrem de mici.

„Noi am scos 3 tone la hectar la grâu și 3 tone la rapiță. Am vândut rapița cu 1.700 de lei tona, iar la grâu prețul e de 1.800 de lei tona. E normal ca atunci când e puțină cerere, puțină producție, prețul să crească. Așa e și la pâine. Va crește prețul la pâine și cred că demult trebuia să se întâmple asta, pentru că așa e normal atunci când e cererea mai mare și oferta mai mică”, a spus Ioan Buimac.

Viorel Stan, fermier din Iași: „Avem pierderi de 3 milioane de lei, pe fermă. Dacă recuperez banii în 3-4 ani, și dacă aceștia sunt ani buni, adică să fie producție”

Un alt fermier cu experiență din județul Iași care administrează peste 2.000 de hectare de teren agricol în zona Sculeni spune că are pierderi de 3 milioane de lei din cauza secetei extreme.

„Nu am vândut nimic, le țin pentru arendă. Ce să vând, cui să vând? Noi nu mai avem pe zootehnie consumatori interni, s-au închis fermele. Avem pierderi de 3 milioane de lei, pe fermă. Dacă recuperez banii în 3-4 ani, și dacă aceștia sunt ani buni, adică să fie producție. Agricultorul nu are nici casă, nici masă, totul e la bănci. Au doar stres și frică că vine banca și un concediu pe an. Agricultorii români sunt nebuni cu credite la bănci. Aici mă refer la agricultorii cu 400-500 de hectare în sus”, susține Viorel Stan, fermier din Iași.

Seceta din anul 2020 a afectat producția fermierilor din zonele din Iași unde nu există sistem de irigații funcțional

Viorel Stan susține că anul 2020 este la fel de păgubos ca anul 2012.

„Avem între 600 și 700 de kilograme producție la grâu și 700 de kilograme la rapiță. Să vedeți ce va fi la porumb. Nu a plouat deloc în perioada asta. Am depus cerere pentru despăgubiri pentru 750 de hectare de porumb. Anul trecut am avut 11 tone la hectar. Dacă prindem și la porumb 600-700 de kilograme anul acesta. Se repetă anul 2012. Atunci, tot aici, în lunca Prutului, au fost probleme. Noi o băgăm la tocător, o băgăm sub brazdă. Dacă băgăm combina mai cheltuim 500 de lei la hectar. Problema este în toată Lunca Prutului, unde ar trebui să plouă, sunt probleme doar pe partea de Sud, Sud-Est a țării. Vestul, centrul, Nordul, stau bine pe partea de porumb”, mai spune fermierul din Iași.

Producțiile de porumb și floarea-soarelui din Iași vor fi afectate de seceta extremă din anul 2020

Aurel Placinshi, un alt fermier din Iași care administrează peste 5.000 de hectare în zona Țigănași, susține că a reușit să salveze producția de cereale datorită irigațiilor.

„Toată lumea are producție mai mică față de anul trecut. Unde am irigat, avem 3 tone la hectar, la grâu, iar unde nu a fost irigat, 1.000 de kilograme la hectar. La rapiță sunt 3 tone la hectar. La fel ca și la grâu. Unde s-a irigat, producția e mai mare. Eu am obținut un preț bunicel la rapiță. Am vândut-o toată. Iar la porumb încă nu știm ce producție avem. Vom începe peste 3-4 săptămâni recoltarea”, susține Aurel Placinschi, fermier din Iași.

Fermierii din Iași vor primi despăgubiri de secetă pentru 34.000 de hectare cu culturi de toamnă distruse de vremea extremă din anul 2020

În anul 2020, fermierii din Iași au recoltat grâul de pe o suprafață de 40.000 de hectare, rapiță, 7.00 de hectare, orzoaică, 450 de hectare, și mazăre boabe, 1.100 de hectare. Agricultorii din Iași au obținut o producție cuprinsă între 800 și 3.000 de kilograme la hectar, orz, 800 și 2.000 de kilograme la hectar, rapiță, 700-1.800 de kilograme la hectar. De asemenea, fermierii au recoltat între 900 și 2.600 de kilograme la hectar de mazăre boabe, dar și între 900 și 1.700 de kilograme la hectar la orzoaică. Fermierii din Iași vor primi despăgubiri de secetă pentru 34.000 de hectare cu culturi de toamnă distruse de vremea extremă din anul 2020.

Sfârșitul lunii septembrie, termenul limită pentru depunerea cererilor de despăgubiri pentru culturile de porumb și floarelui-soarelui afectate de secetă

Fermierii din Iași care cultivă porumb sau floarea-soarelui, iar aceste culturi au fost afectate de seceta extremă din 2020, trebuie să completeze o cerere pe care o vor depune la primăria unde au înregistrat terenurile agricole. Pentru ca fermierii să primească mai repede ajutoarele financiare, o comisie constituită în județul Iași se va deplasa o singură dată pentru evaluarea și constatarea pagubelor din fiecare comună din Iași. De asemenea, fiecare primar din județul Iași trebuie să informeze fermierii cu suprafețe potențial calamitate de pe raza localităților administrate să depună înștiințările de pagube.

Adauga un comentariu