Actualitate

Prim-ministrul Ludovic Orban, pregătit să demisioneze. Declarații de presă la ora 19.00 – SURSE

Publicat: 07 dec. 2020
ALT=«Premierul Ludovic Orban»
Premierul Ludovic Orban

Ludovic Orban este pregătit să demisioneze. Potrivit unor surse citate de Antena 3, Ludovic Orban este pregătit să își depună mandatul de președinte al PNL.

Liderul PNL, premierul Ludovic Orban, s-ar fi pus la dispoziția președintelui Klaus Iohannis pentru retragerea din funcția de premier dacă noua realitate politică o impune, au relatat luni surse politice.

Ludovic Orban ar fi spus, în cadrul unei ședințe tensionate, că își va da demisia de la șefia partidului dacă i se va solicita acest fapt din partea PNL. De asemenea, Ionel Dancă i-ar fi spus premierului Orban că nu este cazul să facă un pas în spate, ci să se concentreze pe formarea majorității parlamentare și pe proiectele PNL din perioada următoare.

Potrivit acelorași surse, de la Palatul Cotroceni i s-a cerut lui Ludovic Orban să formeze cât mai repede posibil o majoritate în Parlament.

Propunere PNL pentru funcția de premier

Partidul Național Liberal ar avea o nouă variantă de premier după alegerile parlamentare, spun sursele unei televiziuni din România.

Politicianul Siegfried Mureșan ar trebui să preia conducerea guvernului României, spun sursele România TV. În prezent europarlamentar PNL, fostul politician al PMP a mai fost propus în funcția de premier al României, în trecut, de Traian Băsescu.

„Sunt informații potrivit cărora Siegfried Mureșan ar putea să fie propunerea pentru postul de prim-ministru al României”, a transmis un corespondent al televiziunii. „Se fac calculele pentru a stabili cine va intra la guvernare și există discuții chiar cu președintele României cu privire la acest subiect”.

Ludovic Orban va face declarații la ora 19

Premierului i s-ar fi transmis de către președintele Klaus Iohannis că nu va mai fi nominalizat pentru funcția de prim-ministru, la negocierile pentru viitorul guvern.

După întâlnirea dintre cei doi, Orban a plecat la Palatul Victoria, fără a mai trece pe la partid, unde se așteptau colegii săi că va fi convocată o ședință pentru a discuta rezultatul alegerilor de duminică.

Este posibil ca acesta să anunțe că renunță la a mai fi premierul propus de PNL la consultările pentru alcătuirea unui nou Guvern, dar nu este clar dacă își va asuma și rezultatul prost înregistrat de PNL la alegerile parlamentare, mult sub scorul estimat de liberali.

Mulți dintre liderii PNL și-au exprimat nemulțumirea legată de modul în care Ludovic Orban a gestionat atât guvernarea, criza Covid dar și campania electorală. O parte dintre liberali și-ar dori o reformă a partidului, o schimbare la vârf, ceea ce s-ar putea realiza la Congresul partidului, în luna aprilie.

Deocamdată aceste nemulțumiri sunt transmise în partid doar neoficial și niciodată deschis în fața lui Orban sau a președintelui Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu