Noul Senat al Universității Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași s-a întrunit într-o primă ședință. În prim-plan a fost alegerea noului președinte al acestui important for academic. Aici, candidați au fost: prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu – Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), respectiv șef lucrări George Țăranu din cadrul Facultății de Construcții si Instalații. Universitarul Ciocoiu a devenit noul președinte cu 53 voturi din 59 senatori prezenți. Țăranu, care s-a autopropus pe această funcție, a obținut abia cinci voturi
Ieri, 3 martie 2020, noul Senat al Universității Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași s-a întrunit într-o ședință. În prim-plan a fost alegerea noului președinte al acestui important for academic. Aici, candidați au fost: prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu – Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), respectiv șef lucrări George Țăranu din cadrul Facultății de Construcții si Instalații. Universitarul Ciocoiu a devenit noul președinte cu 53 voturi din 59 senatori prezenți. Țăranu, care s-a autopropus pe această funcție, a obținut abia cinci voturi. Un singur vot a fost anulat. Profesorul Ciocoiu o înlocuiește pe conf. univ. dr. arh. Tania Hapurne, cea care a ocupat această funcție până acum.
Pe de altă parte, vicepreședinte a fost ales prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată (FIEEIA). Secretar al Senatului va fi șef lucrări dr. ing. Daniel Toma, de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului. De asemenea, studenții senatori l-au ales pe Ionuț Ursache, de la Facultatea de Construcții și Instalații ca reprezentant al studenților în Consiliul de Administrație (CA) de la Politehnica ieșeană.
„Președintele Iulian Ciocoiu are capacitatea să coalizeze ideile, proiectele și soluțiile colegilor”
La toate acestea, reporterii Cotidianului Bună Ziua Iași (BZI) au obținut reacții la cald de la cei implicați.
„Felicit noua conducere a Senatului în primul rând pentru votul covârșitor al colegilor, ceea ce subliniază încrederea de care se bucură în rândul colegilor senatori și nu numai. Felicit noul Senat pentru învestire și ne doresc, împreună, mult succes tuturor în noul mandat. Domnul Președinte Iulian Ciocoiu are capacitatea să coalizeze ideile, proiectele și soluțiile colegilor din comisiile Senatului pentru a rezolva inerentele probleme curente. Și știu că tradiția unei colaborări foarte bune dintre Consiliul de Administrație și Senat va fi continuată, pentru că, indiferent de aparenta apartenență la o «tabără» sau alta, Universitatea este doar una. Și este Universitatea noastră”, a transmis rectorul – prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Pe de altă parte, șeful Senatului a arătat următoarele:
„Tipul de mandat pe care îl am în vedere se bazează pe cooperare și pe eficiență, este vorba de o relație între conducerea Senatului și conducerea executivă a Universității, precum și între diverse comisii ale Senatului și prorectoratele de profil. Universitatea are o serie de obiective propuse, iar Senatul va asigura suportul procedural pentru acestea. Avem toată deschiderea pentru un mandat care să aibă în prim-plan interesele generale ale Universității și sper să reușim să ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus”, a menționat și profesorul Ciocoiu.
În final, vicepreședintele Senatului a precizat că:
„Această alegere a mea este confirmarea poziției mele ca om de echipă ce își dorește și confirmă dorința de a participa la o muncă în folosul acestei prestigioase instituții. Implicarea mea confirmă scopul de a duce mai departe trendul ascendent spre performanță și recunoaștere internațională a Universtității Tehnice”, a explicat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu.
Echipa de prorectori ai rectorului Dan Cașcaval
Pe de altă parte, rectorul Politehnicii și-a anunțat și noua echipă de prorectori. Aceasta va fi prezentată în fața comunității academice politehniste după ce va veni Ordinul oficial de validare ca rector de către Ministerul Educației și Cercetării. Echipa este formată din: prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității, prof. univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, porector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, prof. univ. dr. ing. Dumitru Marcel Istrate, prorector managementul resurselor, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale, conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector informatizare și comunicații digitale. conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil cu relația cu studenții. Se observă doar o schimbare, respectiv cea a prof. univ. dr. ing. mat. Daniel Condurache, față de echipa de până acum la nivel de prorectorate.