Titlurile zilei

Primăria aruncă banii pe câteva hârtii! Firma lui Florin Dorneanu elaborează documentații pe sute de mii de lei

Publicat: 26 nov. 2022
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Primăria aruncă banii pe câteva hârtii Firma lui Florin Dorneanu elaborează documentații pe sute de mii de lei
Firma condusă de Florin Dorneanu se află la aceeași adresă cu Geo Myke SRL, societate condusă de Dragoș Ciopate

Societatea SC Speed Iași SRL, condusă de Florin Dorneanu, încasează, cu ajutorul primarilor din județ, sute de mii de lei pentru elaborarea unor documente și realizarea studiilor de fezabilitate la Brăești. Primăria aruncă banii în stânga și în dreapta pentru câteva hârtii „elaborate” cu un simplu copy/paste

Înființată din 2013, firma Speed Iași SRL, administrată de Florin Dorneanu, se ocupă cu activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea, încasând sume de ordinul sutelor de mii de lei din banii bugetelor locale ale unor primării din județ. De la înființare și până în prezent, societatea lui Florin Dorneanu și-a rotunjit cifrele de afaceri și profiturile pe spatele bugetelor locale ale primăriilor din Iași. În perioada 2018-2021, Speed Iași SRL a semnat 57 de contracte cu primăriile din județ, prin platforma Sistemului de Achiziții Publice (SEAP).

Primăria aruncă banii pe studii de fezabilitate și elaborarea unor documente

Edilul comunei iesene Braesti, Vasile Butnaru
Edilul comunei ieșene Brăești, Vasile Butnaru acceptă ofertele depuse de Speed Iași SRL imediat de la depunerea lor pe SEAP

Primăriile comunelor din Iași aruncă banii pentru elaborarea unor documente și efectuarea studiilor de fezabilitate în conturile firmei Speed Iași SRL, administrată de Florin Dorneanu. Printre acestea se numără și Primăria comunei Brăești, condusă de Vasile Butnaru. Acesta cheltuie sute de mii de lei pe studii de fezabilitate și elaborarea unor documente. Mai exact, în 2018 au zburat peste 380.000 de lei, fără TVA, din bugetul local al comunei. În acel an, inclusiv firma favorită a primarilor din județ, Geo Myke, administrată de Dragoș Ciopate, a întocmit un studiu de fezabilitate cu o valoare de 132.000 de lei, fără TVA.

În anul 2020, edilul comunei Brăești, Vasile Butnaru, a acceptat trei oferte ale societății conduse de Florin Dorneanu, cu o valoare de aproape 300.000 de lei, fără TVA. Ofertele au primit acceptul imediat după depunerea lor pe platforma SEAP. În 2021, edilul comunei a plătit către Speed Iași SRL, din buzunarele localnicilor, peste 400.000 de lei, fără TVA, pentru elaborarea unor documente.

Mai exact, la data de 25 august 2021, firma administrată de Florin Dorneanu a primit dintr-un foc acceptul pentru trei oferte ce priveau elaborarea unor documente și studii de fezabilitate, toate având același preț, încasând o valoare totală de 405.000 de lei, fără TVA.

Captura de ecran cu trei dintre ofertele acceptate de primaria comunei Braesti in favoarea societatii Speed Iasi
Ofertele depuse de Speed Iași pe platforma SEAP sunt acceptate la nici 24 de ore de către primaria comunei Brăești

Sute de mii de lei intră în conturile firmei lui Florin Dorneanu din bugetele primăriilor din județ

Captura de ecran cu situatia financiara a societatii Speed Iasi SRL
Firma administrată de Florin Dorneanu își crește profiturile pe spatele bugetelor locale ale comunelor din Iași

Încă de la înființare (n.r. – 2013), societatea Speed Iași SRL a înregistrat o cifră de afaceri de peste 90.000 de lei și un profit de peste 30.000 de lei, fără să aibă vreun angajat. Interesant este faptul că își are sediul la aceeași adresă cu firma Geo Myke SRL, iar printre numerele de telefon oficiale ale societății apare și numărul de telefon al lui Dragoș Ciopate, administratorul societății Geo Myke SRL, un afacerist cunoscut printre edilii din județ și un alt favorit al acestora.

Societatea condusă de Florin Dorneanu și-a rotunjit situația financiară pe spatele primăriilor din Iași. Astfel, în 2018, Speed Iași a semnat 10 contracte cu o valoare totală de peste un milion de lei, fără TVA. În acel an, a înregistrat un profit de peste 90.000 de lei și datorii de peste 40.000 de lei, având doar trei angajați.

Anul 2020, în care a avut doar doi angajați, i-a adus lui Florin Dorneanu încasări de peste 900.000 de lei, fără TVA, contravaloarea unui număr de 12 contracte semnate, privind ofertele depuse pe platforma SEAP.

În 2021, cifrele au explodat, iar Speed Iași SRL a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2,4 milioane de lei și un profit de peste 1,8 milioane de lei, în condițiile în care avea doar trei angajați în firmă.

Ofertele depuse pe SEAP, privind prestarea serviciilor pentru elaborarea unor documente și acceptarea lor de către primăriile din județ și din țară, i-au adus în cont peste 2,1 milioane de lei, fără TVA. Anul acesta, până la data de 31 octombrie, firma lui Florin Dorneanu a primit acceptul pentru șapte oferte cu o valoare totală de peste 320.000 de lei, fără TVA.

Oferte acceptate imediat după depunere

Sediul primăriei comunei Braiesti din judetul Iasi
Banii din bugetul local al comunei ieșene Brăiești zboară în conturile firmei administrate de Florin Dorneanu

Reporterii BZI au luat legătura cu edilul comunei din Brăești pentru a cere detalii în ceea ce privește procedurile prin care primăria acceptă ofertele de pe SEAP. Întrebat dacă l-a chemat pe administratorul firmei Speed Iași SRL la negocieri înainte de a accepta cele trei oferte imediat după depunerea lor, acesta a negat.

„Nu știu! Cred că două au fost reziliate… Îmi amintesc… E un domn care face drumuri. Noi primim pe mail oferte pentru anumite lucruri. Nu chem pe nimeni la discuții înainte de a depune pe SEAP. Dar sunt care vin. Din alea, niciunul nu a fost plătit”, susține Vasile Butnaru, edilul comunei ieșene Brăești.

Reporterii BZI au încercat să prezinte și un punct de vedere al lui Florin Dorneanu, însă acesta nu a putut fi contactat.

Primăria Brăești aruncă banii pe câteva hârtii „elaborate” cu un simplu copy/paste, iar societatea condusă de Florin Dorneanu primește acceptul ofertelor imediat de la depunerea lor pe platforma SEAP. În ceea ce-l privește edilul comunei Brăești, Vasile Butnaru, acesta nu știe cu ce se ocupă firma căreia i-a acceptat ofertele la nici 24 de ore de la depunere. Nu este prima dată când reporterii BZI scot la rampă combinațiile primarilor din județ, făcute din banii bugetelor locale ale comunelor pe care le conduc.

Un caz similar a fost și în comuna Holboca, în care edilul plătea sume uriașe unei firme de consultanță.

Comentarii
Adauga un comentariu