Local

Primăria Iași a refuzat organizarea marșului LGBTQ+ din 1 octombrie 2021. Iată care este motivul

Publicat: 30 sept. 2021
Primăria Municipiului Iași
Primăria Municipiului Iași

Speculațiile cu privire la organizarea unui marș LGBTQ+ în Iași au luat sfârșit după, prin intermediul unui comunicat, Primăria a clarificat situația. O parte a presei a răspândit în municipiul Iași un fake news cu privire la organizarea unui marș LGBTQ+ în ziua de vineri, 1 octombrie 2021, prin care s-a încercat denigrarea directă a primarului Mihai Chirica și a instituției pe care o reprezintă dar și inducerea în eroare a cetățenilor. După cum se poate observa în documentul oficial, edilul a refuzat organizarea acestei manifestații.

„Am aflat cu surprindere și regret
cum un ziar local (ZDI) a postat că eu am aprobat un document, care de fapt nu există ca atare.
Am aflat că a devenit știre pentru cititorii lor, am descoperit că era fals și că încearcă … să ce?
Am redescoperit manipularea, răutatea, eșecul de personalitate, viciile și dezamăgirea personală care devin o formulă ideală pentru a stârni ură.
Oare este bine să băgăm ura în sufletul oamenilor sau să spunem adevarul?…
Sincer, îmi este rușine de rușinea lor pentru că sunt ieșeni.
Îmi pare rău de confuzia adusă de ei în spațiul public, de faptul că vor să sădescă ură între minorități și că, de fapt, nu merită nici măcar acestă reacție.
Să vă fie rușine, “domnilor”.
Mai jos vă redau comunicatul (adevărat):
Referitor la ultimele speculații din spațiul public legate de intenția de organizare a unei manifestări LGBTQ în cursul zilei de vineri, 1 octombrie, conducerea Primăriei Municipiului Iași precizează următoarele:
Respectăm Constituția României și prevederile europene referitoare la drepturile și libertățile tuturor cetățenilor.
Respectăm solicitările Asociației Rise Out, dar și miile de mesaje și solicitări ale ieșenilor care nu sunt de acord cu mișcarea LGBTQ.
Până la această oră, Primăria Municipiului Iași nu a aprobat un marș LGBTQ pentru ziua de 1 octombrie.
O decizie în acest sens va fi luată și comunicată public în cursul zilei următoare.
Comisia de Avizare a Evenimentelor Publice va analiza și cererea de organizare, în același interval orar, a unui eveniment inițiat de Parohia Curelari.
Ținând cont de evoluția pandemiei COVID-19 în Municipiul Iași, dar și de numeroasele opinii exprimate în spațiul public, conducerea Primăriei. Municipiului Iași nu va aproba niciun eveniment care presupune deplasarea sau aglomerarea pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt”, a scris Mihai Chirica
De asemenea, și pe pagina Primăriei a apărut un mesaj cu privire la această situație deplorabilă în care a fost târâtă instituția din cauza unui fake news adus în atenția cetățenilor de către anumite publicații pentru a stârni revolta ieșenilor.

„Referitor la ultimele speculații din spațiul public legate de intenția de organizare a unei manifestări LGBTQ în cursul zilei de vineri, 1 octombrie, conducerea Primăriei Municipiului Iași precizează următoarele:
Respectăm Constituția României și prevederile europene referitoare la drepturile și libertățile tuturor cetățenilor.
Respectăm solicitările Asociației Rise Out, dar și miile de mesaje și solicitări ale ieșenilor care nu sunt de acord cu mișcarea LGBTQ.
Până la această oră, Primarul Municipiului Iași nu a aprobat un marș LGBTQ pentru ziua de 1 octombrie.
Astăzi, începând cu orele 14:00, a fost din nou solicitată cererea, în condițiile trecerii Municipiului Iași în scenariul roșu pandemic.
Primarul Iașului a cerut să fie evitat orice amestec nepotrivit în viața spirituală a orașului în zona Ștefan cel Mare și Sfânt atât din motive de pandemie, cât și datorită profilului populației și numeroaselor alerte venite din partea unor cetățeni care se împotrivesc acestor manifestări.
Având în vedere faptul că pe 1 octombrie este o manifestare religioasă importantă ortodoxă, pentru a evita orice posibil incident, Primarul Municipiului Iași consideră că organizarea unui marș LGBTQ nu este potrivit, nu va semna aprobarea unui asemenea marș și va reanaliza acest subiect după Sărbătorile Iașului”, se arată în mesajul transmis de Primăria Municipiului Iași.

Mesajul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, despre marşul LGBTQ

Ierarhii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei au transmis un punct de vedere vizavi de evenimentul care era anunțat mâine în Iași.

„În fața păcatului, răspunsul este pocăința

Am luat act cu adâncă durere că în ziua Acoperământului Maicii Domnului, prima zi a lui octombrie, lună consacrată Sfintei Cuvioase Parascheva, se propagă pe străzile Iașului chipul păcatului contra firii, care dorește a fi acceptat drept normalitate, ceva firesc și de urmat.

Constatăm cu îngrijorare că ne ducem tot mai jos prin subminarea fundamentului familiei, îndreptându-ne cu pași rapizi spre pericolul disoluției.
Responsabilitatea nu aparține doar celor cuprinși de această patimă. În viaţa multora dintre noi credința nu este cunoscută, trăită și mărturisită întru totul în adevăr, dragoste și jertfă, așa cum s-ar cuveni să fie. Dumnezeu nu Se află continuu în centrul vieții noastre. Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți nu ne mai sunt singurul izvor de inspirație în viața pe care o trăim și în deciziile pe care le luăm. Duhul lumii ne înstrăinează tot mai mult de gândul lui Hristos Cel Răstignit. De aceea, se întâmplă ceea ce se întâmplă.

Îl rugăm pe Dumnezeu să nu ne pedepsească după faptele noastre, ci să Se arate spre noi cu milostivire şi iertare. Îi adresăm rugăciune stăruitoare, să-i întoarcă pe calea cea adevărată pe cei care s-au îndepărtat de valorile familiei și ale iubirii curate, iar nouă, tuturor, să ne dăruiască duh de pocăință, în post și în rugăciune.
Îi îndemnăm și pe credincioși ca mâine, 1 octombrie, să participe la Sfânta Liturghie, să-și plece genunchii la rugăciune, prin citirea Psaltirii și Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, iar pentru cei care pot, să fie și zi de ajunare până după asfințitul soarelui.

Dumnezeu să ne aibă în pază pe toți!”, au transmis ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Comentarii
 • 9 .Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii,
  10 .Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.

  I Cor 6, 9-10

 • 9 .Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii,
  10 .Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.

  I Cor 6, 9-10

 • Traim in democratie. Democratia inseamna vointa majoritatii. Daca majoritatea nu accepta LGBT, sa stea in casa minoritatea LGBT, pt ca drepturile minoritatilor nu sunt mai presus de legea majoritatii.

 • Cum sa iti placa sa ti o tragi cu un alt baiat, sa sa te lingi fata cu fata. Cred ca psihologii au multa treaba.
  Incet incet are sa fie bine pentru ei sa si o traga cu animalele, in Norvegia au dreptu
  La Socolo cu acesti descreierati

 • De ce trebuie sa mergi in kuru gol pe strada si sa urli in gura mare ca iti umpli toate gaurile cu cine vrei…in numele libertatii pentru exprimare si a drepturilor? Da exprima-ti, frate, drepturile si orientarile in fundul curtii pana nu mai poti. Nu tre’ sa-ti vad eu stromeleacul penduland in vant…

 • foarte bine! se rostogoleste in mormant stefan cel mare, eminescu, ion creanga sa vada ca pe strazile minunatului Iasi umbla niste mascarici. Ce, nu si o pot trage in toate gaurile fara sa marsaluiasca??????? serios???? sunt minoritate, sa stea in banca lor! numai la noi minoritarii (tigani, unguri, etc) au gura mare si vor sa schimbe tara asta dupa cum doresc ei.

 • Am ajuns sa primim sfaturi de conduita de la MihaiChirica, un primar cu 3 neveste, 3 copii cu femei diferite, cu 2 dosare PNL, fost adjunct al puscariasului Nichita, un primar cu o avere pe care nu o poate justifica, care a uitat sa treaca in declaratia de avere o vila si care desi are 5 case acum locuieste intr-o casa inchiriata de la Conest …. acest personaj ne da sfaturi

 • ZDI a schimbat directia editoriala serios spre neomarxism din campania electorala de la alegerile locale din 2020, au promovat si cultul criminalului in masa Karl Marx facand reclama la un film atunci „Tanarul Karl Marx” in tara neamului astuia decimat de comunisti, mai marii de acolo o sa vedeti ca intre timp si-au luat SUV-uri noi, se baga unii la subversiune daca le iese ceva, mai nou si in o parte din presa locala, ca aia nationala e deturnata de marxisto-bolsevico-comunisti de prin 2015.

 • Erau asemenea dereglati si pe vremea comunistilor dar nu aveau tupeul sa iasa pe strazi ca ii ascundeau dupa gratii. Sa faca ce vor in casa lor dar nu pe strazi sa se afiseze sa arate ce apucaturi au sa creada ca ei sunt mai presus de majoritari. Sunt pentru psihiatrie nu sunt normali la cap.

 • Suntem un popor ortodox, daca vreti dezmat barbat barbat fuga in Amsterdam!
  Aici puteti face ce vreti, dar fara sa stim, nu ne intereseaza, nu vrem sa stim NU VREM SA VA VEDEM!!!
  Nu avem nimic cu „ANORMALII”, dar sa nu se afiseze pe strazi!
  Sa isi vada de educatia lor si de vietile lor

 • Felicitări domnule primar! Sper să nu le dați nicicând aviz ptr așa ceva. Nu au decât să se adune in pădure la Ciric și să-și facă marșul acolo.
  E prea multă sfințenie în zona mitropoliei ptr astfel de manifestări.

 • Ipocriți, hoți farisei, corupți toți, s-au umplut de averi nesătuiii, și poporul suferă, vai capul lor oamenii!!! Au muncit 50 de ani la comuniști și le-au construit infrastructura la hoți să aibă ce fura, potlogarii…cu dosare la DNA și îi mai lasă liberi să mai fure hoții. Hoților lăsați-ne odată!!! Nu vă mai săturați???

 • Ipocriți, hoți farisei, corupți toți, s-au umplut de averi nesătuiii, și poporul suferă, vai capul lor oamenii!!! Au muncit 50 de ani la comuniști și le-au construit infrastructura la hoți să aibă ce fura, potlogarii…cu dosare la DNA și îi mai lasă liberi să mai fure hoții. Hoților lăsați-ne odată!!! Nu vă mai săturați???

 • E nevoie de mult curaj să te împotrivești valului occidental care promovează păcatul în toate formele. Toată stima, domnule primar!

 • UE,face presiuni asupra Romaniei ca sa le dea dreptul acestor gay dreptul la futut in cur eu crede ca ar trebui o noua lege care sa condamne pe homosexuali si lesbiene vezi Ungaria are deja o lege in acest sens eu nu inteleg de ce atita servilism in fata celor de la Bruxelles unde toti sunt homosexuali si lesbiene,iar Ursula von der Leyen presedinta UE a venit la Bucuresti ca sa acopere planul de rezilienta in valoare in valoare de 30 miliarde de euro eu cred ca singurul partid care va putea sa scoata,tara din criza actuala este AUR si George Simion eu cred ca a venit timpul ca „fortele nationale”sa ajunga sa conduca Romania in nici un caz PSD sau PNL si care dupa cum se stie nu au facut,nimic pentru oameni ci au furat si unii si altii atunci cind au fost la putere.

Adauga un comentariu