Local

Primăria Iași reface pasajul Alexandru cel Bun. 8 milioane de euro pentru reabilitarea pasarelei care duce spre cel mai aglomerat cartier din oraș

Publicat: 15 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Iași reface pasajul Alexandru cel Bun. 8 milioane de euro pentru reabilitarea pasarelei care duce spre cel mai aglomerat cartier din oraș
Primăria Iași reface pasajul Alexandru cel Bun, lucrarea fiind estimată la 8 milioane de euro

Primăria Iași va demara o serie de lucrări de modernizare și reabilitare la pasajul Alexandru cel Bun. Municipalitatea va investi circa 8 milioane de euro pentru reabilitarea pasarelei care duce spre cel mai aglomerat cartier din oraș. Proiectul va intra în dezbatere în Consiliul Local Iași la începutul săptămânii viitoare. Investiția se va întinde pe o perioadă de 14 luni, conform proiectului de hotărâre

Primăria Iași va demara o serie de lucrări de modernizare și reabilitare la pasajul Alexandru cel Bun din oraș. Autoritatea locală va demara un proiect de 37,6 milioane lei (circa 8 milioane de euro) pentru reabilitarea pasarelei spre cel mai aglomerat cartier din oraș. Proiectul de hotărâre va intra în dezbatere în Consiliul Local Iași la începutul săptămânii viitoare, în ședința extraordinară de luni, 17 august 2020. Investiția se va întinde pe o perioadă de 14 luni, conform proiectului de hotărâre.

Pasajul Alexandru cel Bun intră în reabilitare. În ce constă proiectul demarat de primărie?

Pasajul Alexandru cel Bun va intra în reparații capitale, Primăria Iași urmând a scoate lucrările de execuție la licitație. Conform documentației, scenariul cuprinde un set de lucrări de reabilitare atât la calea de rulare a tramvaielor, cât și la trotuare.

„Documentația tehnico- economică faza DALI pentru pasajul superior Alexandru cel Bun a fost întocmită de S.C Nordic Vision SRL. Scenariul aprobat cuprinde lucrări de reabilitare a pasajului Alexandru cel Bun în scopul obținerii caracteristicilor constructive și funcționale care să satisfacă cerințele de siguranță și confort în exploatare. Lucrările de reabilitare cuprind lucrări de consolidare a structurii de rezistență, a infrastructurii și suprastructurii pasajului, lucrări de modernizare la nivelul căii pe pasaj și pe rampele de acces și include și lucrările de consolidare a zidurilor de sprjin”, se arată în proiectul de hotărâre.

Scenariu luat în calcul de Primăria Iași. Lucrările vor dura mai bine de un an

Primăria Iași a luat în calcul faptul ca lucrarea să aibă o durată de exploatare de minimum 55 de ani. Documentația urmează să fie avizată în plenul Consiliului Local.

„Scenariul cuprinde lucrările de reabilitare necesare a fi executate pentru a asigura o durată viitoare de exploatare a pasajului de minimum 55 de ani în condiții de siguranță și confort pentru circulația rutieră, a tramvaielor și a pietonilor pe și sub pasaj. Vor fi executate următoarele: lucrări de consolidare la nivelul elevației pilelor. Se execută lucrări de consolidare a riglei pilei. Se execută sprijinirea cadrului pilei, cu o structură metalică de rezistență, montată între stâlpii care nu se consolidează și care transmite încercările de riglă la radierul pilei. Se execută lucrări de consolidare a stâlpului pilelor.Se execută lucrări de consolidare a radierului pilei. Se execută lucrări de reparații la nivelul banchetei de rezemare”, se mai arată în proiectul derulat de Primăria Iași.

Pasajul Socola, pe lista de proiecte la Primăria Iași.

Municipalitatea ieșeană va demara un set de lucrări asemănătore și la Pasajul Socola. Acest proiect a fost luat în calcul de municipalitate odată cu Pasajul Alexandru cel Bun. Inițial, se va trece la refacerea pasarelei care leagă cartierul Alexandru de Podu de Piatră.

„Se execută lucrări de reparații la nivelul elevației, la nivelul radierului cureelor, dar și lucrări de reabilitare la nivelul suprastructurii pasajului. Se va executa în următoarea ordine cronologică: lucrări de reparații la nivelul grinzilor principale, la nivelul antretoazelor, la placa carosabilă. De asemenea, se execută lucrări de reparații la nivelul consolelor de trotuar și a grinzilor de parapet, a rampelor de acces ale pasajului. Proiectul cuprinde lucrări de modernizare a căii liniilor de tramvai pe rampele de acces, odată cu lucrările care se execută pe pasaj. Termenul de execuție estimat de proiectant este de 14 luni”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Adauga un comentariu