Local

Primăria Iași se împrumută cu 11,5 milioane de euro de la Ministerul Finanțelor! Mai multe proiecte trebuie acoperite cu banii de la Guvern – LIVE VIDEO

Publicat: 25 oct. 2021
Ședință de Consiliu Local în sala Mare de la Palatul Roznovanu, sediul Primăriei municipiului Iași
Primăria Iași va contracta un împrumut de 11,5 milioane de euro de la Ministerul Finanțelor pentru a cofinanța 17 proiecte derulate în tot orașul cu fonduri europene

Primăria Iași vrea să se împrumute cu câteva milioane de euro de la Guvernul României pentru a cofinanța mai multe proiecte europene derulate în oraș. Municipalitatea trebuie să cofinanțeze 17 proiecte derulate cu fonduri europeane, la mijloc fiind 11,5 milioane de euro. Banii contractați de la Ministerul Finanțelor vor fi returnați în 5 ani

O nouă ședință extraordinară a plenului Consiliului Local Iași, în cursul săptămânii viitoare, la Primăria Iași. Aleșii municipiului se vor întâlni în cursul zilei de luni, 25 octombrie 2021, pentru a discuta un proiect de hotărâre privind contractarea unui împrumut de la Ministerul Finanțelor pentru cofinanțarea unor investiții. În total, este vorba de 17 proiecte derulate în ultimii ani de autoritatea locală și care necesită cofinanțarea către unitatea de implementare a investiției. La ultima ședință de Consiliu Local, consilierii au adoptat un proiect de hotărâre privind menținerea creșelor din oraș în structura administrației locale.

Primăria Iași se împrumută de la Ministerul Finanțelor. Lista proiectelor cofinanțate de autoritatea locală

Pentru un proiect contractat în 14 iunie 2019 privind reabilitarea infrastructurii de tramvai din Tudor Vladimirescu, Primăria trebuie să plătească 4,3 milioane lei (877 mii euro). Pentru un alt proiect privind achiziția a 10 autobuze electrice cu lungimea de 10 metri, proiect din 16 octombrie 2019, Primăria va trebui să plătească 10,1 milioane de lei (2 milioane de euro). Pentru proiectul privind reabilitarea infrastructurii de tramvai în municipiul Iași, Primăria va trebui să plătească 3,1 milioane de lei (632 de mii de euro).

Un alt proiect este legat de achiziția autobuzelor de 12 metri lungime, pentru care se va plăti o cofinanțare de 9,8 milioane de lei (2 milioane de euro). O altă investiție este cea legată de reabilitarea Băii Turcești, clădire transformată în Centru de Artă Contemporană. Pentru acest proiect, municipalitatea va trebui să achite 206 mii de lei (42 de mii de euro) drept cofinanțare. Recent, Primăria Iași a contractat un împrumut de 20,5 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, bani folosiți pentru alte investiții în municipiu.

Proiecte finanțare cu fonduri europene la Iași

Pentru construcția unei grădinițe din zona Bucium, municipalitatea va trebui să achite 70 de mii de lei (14 mii de euro), iar pentru proiectul privind reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași-Dancu, valoarea cofinanțării este de 2,1 milioane de lei (428 de mii de euro). Pentru sistemul e-ticketing privind transportul metropolitan Iași, valoarea cofinanțării este de 250 de mii de lei (51 de mii de euro). Pentru proiectul integrat de regenerare urbană și socială în zona Cicoarei, valoarea va fi de 1,3 milioane de lei (265 de mii de euro). De asemenea, pentru reabilitarea Grădiniței nr.13, Primăria Iași va cofinanța proiectul cu 4,9 milioane de lei (1 milion de euro). Pentru proiectul „oază de verdeață în cartierul nostru”, cofinanțarea va fi de 144 de mii de lei (28 de mii de euro). Pentru proiectul privind construcția unei grădinițe în zona Dacia, cofinanțarea este de 125 de mii de lei (25.500 de euro).

Investiții noi în municipiul Iași

Alte investiții ce vor trebui cofinanțate cu bani de la Ministerul Finanțelor țin de achiziția tramvaielor lungi de 30 de metri, cofinanțare în valoare de 14 milioane de lei (2,8 milioane de euro). Pentru proiectul „Iasi VeloCity”, valoarea cofinanțării este de 653 de mii de lei (133 de mii de euro). Pentru eficientizatea energetică de la Spitalul de Recuperare, valoarea investiției asigurată de Primărie este de 4,9 milioane de lei (1 milion de euro). Pentru un proiect privind debirocratizarea instituției, se va cofinanța cu 67 de mii de lei (13 mii de euro), iar pentru un centru de robotică în medicină la Spitalul de Recuperare, valoarea cofinanțării este de 42 de mii de lei (8.500 de euro).

„Se aprobă contractarea unui împrumut de la Ministerul Finanțelor a unui împrumut din venituri din privatizare, în valoare de 56,5 milioane de lei, cu o maturitate de maximum 5 ani. Contractarea împrumutului se face pentru asigurarea cofinanțării unor proiecte beneficiare de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate acestora”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi discutat de plenul Consiliului Local.

Comentarii
  • De ce nu sunt arestati bisnitarii si speculantii din piata alexandru ?? Vand fara rusine medicamente ,alcool tigari peste si conserve peste alterat din r moldova ..nu ii controleaza nimeni ?

  • Lumelume veniti in piata alexandru aici gasiti de toate de la speculantii si bisnitarii ce prostesc pensionarii si nunumai de 30 de ani ..gasiti marfa fara nici un act legal,marfa toxica de la moldoveni vanduta de jegurile si spurcaciunile de ciori

  • Zona alexandru minerva e plina de drogati mai ales parcu voievozilor ,de alcoolisti ,nebuni ,cersetori cu copii mici in brate pe frig ,copii inchiriati cu ziua de prin cartieru dalass ,tonetari nesimtiti ce isi pun marfa sau florile pe trotuar obturand trecerea persoanelor ,militia e inexistenta 24 din 24 pt ce platim aceasta institutie daca nu isi fac datoria

  • Comunisti hodorogi basanosi va cacati pe voi nu va comvini ca vaducem marfa di la moldoveni dar stiti citi spaga dam noi la vama stiti ca noi ne riscam sanatatea pe drumuri stiti waiii merjeti la magazini daca nu va convini seva sisi dac politia mananca cu nooi nus si ei oameni si daca fasem si noi banuti daca ne punem capac asta e munca nu ni plase ca suntem bolnavi avem frezoane cand videm controlu in civil

  • Gabori din piete sint slugili taganilor samsari ce inseala diminiata taranii cu 2 lei pe marfa si dupa o vand inzecit la ieseni de unde munca si pamant la ciori cand iei put a nespalat ???

  • In locatia unde se vinde lactate sunt escroace ce fac specula de zeci de ani cu acordu cond pietei ,vand oua si carne carnati de gostat la pret de oua proaspete sau carne proaspata ,lapte indoit cu apa ,branza cu gust de creta pe vitele astea batrane nu le controleaza nimeni ,ei nu stiu ca lactatele se duc la copii mici ,ce face protectia consumatorului dorm .

Adauga un comentariu