Economic Local

Primăria Iași transformă în parc fosta piață din Podu de Piatră! Firmele de proiectare vin cu o soluție de 100.000 lei

Publicat: 23 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Iași transformă în parc fosta piață din Podu de Piatră Firmele de proiectare vin cu o soluție de 100.000 lei
Primăria Iași amenajează un parc în locul fostei piețe din Podu de Piatră

Primăria Iași amenajează un parc în zona Podu de Piatră. Cinci firme s-au prezentat la licitația pentru realizarea proiectării. Ofertele au intrat în evaluare. În baza documentației, vor fi amenajate alei pietonale, iar zona va fi protejată cu o barieră de protecție fonică. Primăria Iași vrea să reabiliteze și esplanadele de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și Palatul Culturii

Primăria Iași vrea să amenajeze un parc în locul fostei piețe din Podu de Piatră. Recent, a fost declanșată o procedură pentru proiectarea zonei. Primăria Iași a alocat suma de 100.000 lei, cu TVA. La licitație s-au prezentat mai multe societăți, printre care General Proex SRL, Trust AVB SRL, Bracons Proiect SRL, Yda Proiect Consulting SRL, Asocierea Arhivolta Studio de Arhitectură SRL – Raichman Studio SRL. Oferta participanților a intrat în etapa de evaluare.

„Având în vedere că atât bulevardul Nicolae Iorga, cât și șoseaua Națională sunt două artere foarte intens circulate (pe bulevardul Nicolae Iorga se găsește și linia de tramvai), precum și faptul că la o distanță de circa 150 metri se află și magistrala 600 de cale ferată, se va prevedea în cadrul proiectului o barieră de protecție fonică pe laturile de vest și de nord, cu o înălțime suficientă, astfel încât funcțiunea de parc de recreere și odihnă să își atingă scopul”, se arată în obiectivul municipalității.

Primăria Iași va amenaja un parc cu alei pietonale și spații verzi pe o suprafață de 2.128 metri pătrați

În trecut, pe amplasamentul de 2.128 metri pătrați funcționa o piață, care a fost abandonată din cauza numărului mic de clienți. Apoi, Primăria Iași a hotărât să demoleze toate chioșcurile și tarabele. S-a decis ca noul obiectiv să fie încadrat în zonă, mai ales că podul din apropiere este identificat ca monument istoric. Proiectarea trebuie realizată în termen de 3 luni de la semnarea contractului.

„Piațeta Podu de Piatră se află la intersecția a două artere de circulație importante, Bulevardul Nicolae și Șoseaua Națională. Amplasamentul se află în zona centrală situată în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural urbanistice. Pe latura vestică se află stația de măsurare a calității aerului Iași 1 – Podu de Piatră. Pe latura de nord, dincolo de Șoseaua Națională se regăsește Podul de Piatră vechi, un pod executat de secol XIX, cu două pile și trei deschideri arcuite. Pe latura estică și sud-estică terenul se învecinează cu clădiri comerciale și parcaje betonate”, se arată în tema de proiectare.

Parcul va fi prevăzut și cu echipamente destinate persoanelor cu dizabilități.

Primăria Iași reabilitează și Piața Unirii, obiectiv proiectat în perioada comunistă, în anul 1961

Nu în ultimul rând, recent, Primăria Iași a organizat altă licitație pentru achiziția unor servicii de proiectare și asistență tehnică în cadrul proiectului de reabilitare. Estimarea bugetară este de 168.067 lei, fără TVA. La procedură s-au prezentat societățile Capital Vison SRL, Sigma Home SRL și Trust AVB SRL. Ofertele au intrat în evaluare fiananciară. Obiectivul municipalității constă în reabilitarea pavimentului, reabilitarea mozaicurilor și realizarea unui ansamblu unitar al spațiilor de circulație. Piața Unirii a fost proiectată în anul 1961, moment în care au contribuit arhitecții Gheorghe Hussar, Rodica Grozea și Horia Hudiță. Pe lista de investiții a Primăriei Iași se mai află modernizarea esplanadei de la Tetarul Național și Palatul Culturii.

Adauga un comentariu