Local

Primăria ieșeană vrea să adere la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano! Care sunt beneficiile în urma acestui demers

Publicat: 03 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria ieșeană vrea să adere la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano Care sunt beneficiile în urma acestui demers
Iașul dorește să devină pe cât mai “verde” pe atât  mai sustenabil

Primăria Municipiului Iași vrea să adere la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano. Impactul industriei alimentare asupra mediului înconjurător este unul major, precum și consumerismul care duce la risipă

Pentru a remedia pe cât posibil impactul asupra mediului înconjurător a industriei alimentare, primăria municipiului Iași a decis că dorește să adere la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano. Cel mai mare impact pe care această decizie îl va aduce la stilul de viață a ieșenilor este că hrana va deveni una mai sănătoasă, ce nu va polua la fel de mult.

Iașul vrea să adere la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano

Pe data de 1 iunie, a avut loc prima întâlnire generală a celor 41 de parteneri din 20 de țări din cadrul proiectului CITIES 2030 „Co-creating resilient and sustainable food systems towards FOOD 2030”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul European de Cercetare și Inovare „Horizon 2020”.

În cadrul acestei întâlniri participă și municipiul Iași, alături de Academia Română Filiala Iași, singurii parteneri din România ai consorțiului. După 18 luni de la începutul proiectului, orașul Roeselare din Belgia este gazda evenimentului, în cadrul căruia se trasează  acțiunile pentru următoarele 30 de luni rămase din cadrul proiectului.

Principala activitate a proiectului la nivelul orașului Iași este reprezentată de crearea și dezvoltarea unui hub colaborativ și inovator, Food for Iași Living Lab, ce urmărește conectarea părților interesate în identificarea și evaluarea problemelor specifice ale sistemului alimentar urban precum și găsirea de soluții care să contribuie la dezvoltarea unui sistem alimentar durabil și sustenabil pentru orașul Iași.

“Obiectivul Municipalității Ieșene este aderarea la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano, un acord internațional între orașele din întreaga lume care și-au luat angajamentul să dezvolte sisteme alimentare durabile, incluzive, rezistente și sigure, care să ofere hrană sănătoasă și accesibilă tuturor oamenilor într-un cadru care minimizează deșeurile și conservă biodiversitatea, adaptându-se și atenuând impactul schimbărilor climatice”, transmit reprezentanții municipalitășii ieșene.

Ce este “Food for Iași Living Lab”

Food for Iași Living Lab este conceput ca un centru colaborativ inovator al cărui scop principal este de a conecta acționarii și agenții din sistemul alimentar urban al municipiului Iași pentru a identifica cele mai importante probleme ale sistemului și a găsi soluții inovatoare pentru a rezolva aceste probleme și pentru a dezvolta dezvoltare locală durabilă.

Unul dintre motivele principale este dorința noastră de a îmbunătăți calitatea vieții, bazată pe ideea de alimentație sănătoasă și susținerea și promovarea mecanismelor locale de producție și consum alimentar durabil. Municipiul Iași are puncte forte semnificative pentru a-și crește creșterea economică și calitatea vieții pentru toți cetățenii săi.

Lansat de municipalitatea din Milano în 2015, Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano este un acord internațional între orașe din întreaga lume. Acesta are angajamentul de a dezvolta sisteme alimentare durabile care să fie incluzive, rezistente, sigure și diverse, care să ofere alimente sănătoase și la prețuri accesibile. Toți oamenii într-un cadru bazat pe drepturile omului, care minimizează deșeurile și conservă biodiversitatea, adaptându-se și atenuând impactul schimbărilor climatice. Scopul său principal este de a sprijini orașele care doresc să dezvolte sisteme alimentare urbane mai durabile prin promovarea cooperării dintre orașe și a schimbului de bune practici.

Pentru aceste motive Iașul dorește să adere la această inițiativă inter-europeană.

Adauga un comentariu