National

Primarii de orașe se revoltă împotriva USR-PLUS! Edilii susţin implementarea unui PNDL 3 pentru dezvoltarea comunităţilor locale

Publicat: 17 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primarii de orașe se revoltă împotriva USR-PLUS Edilii susţin implementarea unui PNDL 3 pentru dezvoltarea comunităţilor locale
Primarii din AOR susțin necesitatea unui PNDL 3 pentru dezvoltarea comunităților locale

Asociația Orașelor din România (AOR) face front comun împotriva USR-PLUS în contextul în care se discută tot mai mult despre apariţia unui PNDL 3. În timp ce cei din USR-PLUS nu doresc existența unui PNDL 3, edilii orașelor din România susţin necesitatea unui astfel de program mai ales pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

Vă aducem aminte faptul că au fost probleme în implementarea proiectelor din PNDL mai ales după ce Ministerul Dezvoltării a sistat plata pentru investiţiile aflate în lucru.

AOR doreşte implementarea unui PNDL 3, în pofida opoziţiei celor din USR-PLUS

În pofida faptului că cei din USR-PLUS se împotrivesc pentru apariţia unui PNDL 3, AOR a publicat un text pe o reţea de socializare în care menţionează cât de important este un asemenea proiect. De altfel, Asociația Orașelor din România explică faptul că este o mare nevoie de investiții mai ales în orașele mici și mijlocii:

„Trebuie să recunoaştem că prin PNDL 1 şi 2 au fost finanţate multe proiecte cu impact pozitiv asupra comunităţilor locale, iar dacă au existat proiecte care au avut probleme tehnice sau de oportunitate, trebuie identificate aceste neajunsuri şi efectuate corecţiile necesare. Nevoile de investiţii în oraşele mici şi mijlocii sunt uriaşe, iar oportunităţile oferite de fondurile europene prin PNRR sau POR nu acoperă toate aceste nevoi de finanţare”, arată AOR într-o postare pe Facebook.

Trebuie lărgită aria categoriilor de investiții propuse

În altă ordine de idei, AOR susţine faptul că în PNDL 3 trebuie lărgită aria categoriilor de investiții propuse. Președintele Adrian Teban a precizat faptul că a transmit ministrului Dezvoltării punctul de vedere al asociației:

„Pe scurt, ar trebui lărgită aria categoriilor de investiţii propuse prin actuala formă a actului normativ cu următoarele: infrastructura de sănătate (în special spitalele şi ambulatoriile de specialitate din oraşele mici sau nereşedinţă de judeţ), infrastructură educaţională pentru educaţie preşcolară, sau drumuri publice din interiorul localităţilor cu trotuare aferente”, precizează AOR.

Totodată, preşedintele asociaţiei, Adrian Teban, a transmis ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, punctul de vedere al AOR privind susţinerea realizării unui nou program naţional de investiţii „care să aducă un impact pozitiv major în dezvoltarea” mediului mic urban.

Revoltă a primarilor din județul Iași! Obligați să vină cu bani de acasă pentru proiecte de milioane de euro

Primarii din județul Iași au rămas în aer cu proiecte de zeci de milioane de euro derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Ministerul Dezvoltării nu mai are bani să susțină aceste proiecte, lucrările urmând a fi suspendate

Lovitură grea pentru primarii din comunitățile locale din județul Iași! Proiecte de zeci de milioane de lei au fost sistate brusc de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Ministerul a anunțat primarii din județ că nu mai sunt fonduri pentru continuarea proiectelor derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, program început în urmă cu mai mulți ani pentru dezvoltarea comunităților locale.

Toate localitățile ieșene au accesat proiecte prin PNDL 1 și 2, sumele fiind decontate de primării de la bugetul MDLPA. Cu toate acestea, reprezentanții ministerului au lovit acolo unde primarii se așteptau mai puțin și au sistat finanțările. PNDL a fost anunțat inițial ca o mare victorie .

Primele semnale au apărut încă din primăvară, când unele primării au fost anunțate că banii din PNDL erau pe terminate.

Adauga un comentariu