Titlurile zilei

Revoltă a primarilor din județul Iași! Obligați să vină cu bani de acasă pentru proiecte de milioane de euro! Investițiile care îi puteau scoate din sărăcie au fost blocate!

Publicat: 02 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Revoltă a primarilor din județul Iași Obligați să vină cu bani de acasă pentru proiecte de milioane de euro Investițiile care îi puteau scoate din sărăcie au fost blocate
Primarii din județul Iași s-au arătat nemulțumiți de faptul că proiectele finanțate prin PNDL au fost sistate de Ministerul Dezvoltării

Primarii din județul Iași au rămas în aer cu proiecte de zeci de milioane de euro derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Ministerul Dezvoltării nu mai are bani să susțină aceste proiecte, lucrările urmând a fi suspendate

Lovitură grea pentru primarii din comunitățile locale din județul Iași! Proiecte de zeci de milioane de lei au fost sistate brusc de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Ministerul a anunțat primarii din județ că nu mai sunt fonduri pentru continuarea proiectelor derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, program început în urmă cu mai mulți ani pentru dezvoltarea comunităților locale.
Toate localitățile ieșene au accesat proiecte prin PNDL 1 și 2, sumele fiind decontate de primării de la bugetul MDLPA. Cu toate acestea, reprezentanții ministerului au lovit acolo unde primarii se așteptau mai puțin și au sistat finanțările. PNDL a fost anunțat inițial ca o mare victorie .

Dezastru de 63 de milioane de euro printre primarii din județul Iași

PNDL 1 și PNDL 2 au ajuns, astfel, să bată pasul pe loc, iar proiectele aflate în derulare în diverse comunități locale vor fi sistate. Prin PNDL 1, din 249 de proiecte, 80 sunt în derulare. Pentru acestea, necesarul de finanțare este de 58,4 milioane de lei (11,9 milioane de euro). Pentru PNDL 2, din 232 de proiecte, 153 sunt în diverse stadii de derulare. Necesarul de finanțare este de aproximativ 249 de milioane de lei (51 de milioane de euro). În total, în Iași, lucrări de aproape 63 de milioane de euro vor fi puse pe așteptare.

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a epuizat creditele bugetare alocate Programului Național de Dezvoltare Locală pentru anul în curs. Vă aducem la cunoștință faptul că, potrivit legii, aveți posibilitatea să decontați bunurile achiziționate, servicii prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite sau să sistați lucrările, în vederea evitării înregistrării de arierate. În situația suplimentării creditelor bugetare aferente programului în bugetul ministerului, în cursul acestui an, vă notificăm cu privire la reluarea transferurilor”, se arată în adresa MDLPA către primăriile din județ.

Șoc pentru primarii ieșeni: investițiile rămân în aer!

Unii primari din județul Iași au arătat că, fără proiectele prin PNDL, comunitățile ar fi rămas cu ani în urmă.

„Și colegii de la PNL și USR-PLUS sunt în asentimentul nostru. Este o problemă reală! Suntem într-o situație critică! Noi, orașul Hârlău, dacă nu am fi beneficiat de investițiile prin PNDL, din bugetul propriu nu am fi reușit să le facem nici în câțiva ani buni! Am construit o grădiniță, am modernizat străzi, trotuare, am intervenit în zone care nu au mai fost modernizate de 40 de ani”, a spus Gheorghiță Curcă, primarul orașului Hârlău.

Un alt primar din județul Iași a spus că situația este una fără ieșire și că, din bugetul local, nu pot fi susținute lucrările.

„Nu avem bani să alocăm de la bugetul local, avem proiecte multe. Avem nevoie să mergem înainte cu aceste investiții prin PNDL. Vrem să ducem și noi copiii într-o școală cu condiții bune, chiar dacă suntem o comunitate mică și multă lume spune că noi nu avem drepturi. Fiecare copil, din orice localitate, are dreptul să învețe în condiții optime și să beneficieze de aceleași facilități ca un copil care învață la oraș”, a precizat Elena Lipșă, primarul comunei Ipatele.

Lucrările de canalizare din Tomești s-ar putea sista

O altă situație care ar putea duce la sistarea lucrărilor din lipsa finanțării este și cea din comuna Tomești. Primarul Ștefan Timofte a spus că proiectul a ajuns la 80 la sută și că ar fi anormal ca lucrarea să fie sistată.

„Ce am avut pe PNDL a fost decontat. Am un proiect de canalizare aflat în lucru, pentru care trebuie să mai depunem deconturi. Sper să nu ajungem în situația în care nu mai sunt bani!”, a spus Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

Primele semnale au apărut încă din primăvară, când unele primării au fost anunțate că banii din PNDL erau pe terminate.

Dispensar medical, oprit la 71 la sută din lucrări!

O situație aparte este și în comuna Ion Neculce, localitate în care se ridică un dispensar medical. Primarul Gheorghe Văleanu a arătat că ar mai avea nevoie de 600.000 de lei pentru ca lucrarea să fie terminată.

„Construim în comunitatea noastră un dispensar medical modern. Stadiul lucrărilor este acum la 71 la sută. Mai avem de decontat cheltuieli în valoare de aproximativ 600.000 de lei. Acești bani sunt mai mulți decât toată suma pe care am alocat-o la investiții în acest an. Cum să ne descurcăm?! Ne apropiem cu pași repezi de intrarea în valul patru al pandemiei de Covid-19. Nu ar fi normal ca oamenii din comuna Ion Neculce să beneficieze și ei de o unitate medicală modernă?!”, s-a întrebat Gheorghe Văleanu, primarul comunei Ion Neculce.

Adauga un comentariu