Economic Local

Primarii din judeţ scot licitaţii pe bandă rulantă pentru pistele de biciclete. Comuna Răchiteni va cheltui peste un milion de lei pentru proiect

Publicat: 09 oct. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Primarii din judeţ scot licitaţii pe bandă rulantă pentru pistele de biciclete. Comuna Răchiteni va cheltui peste un milion de lei pentru proiect
Localnicii din comuna ieşeană Răciteni vor avea piste pentru biciclete

În ultima perioadă curg licitaţiile în comunele din judeţ, privind pistele pentru biciclete. Recent, o astfel de procedură a fost lansată şi de Primăria Răchiteni

Vineri, 6 octombrie 2023, Primăria comunei ieşene Răchiteni a publicat, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), procedura de licitaţie privind execuţia lucrărilor pentru investiţia „Amenajare piste pentru circulaţia bicicletelor în comuna Răchiteni, judeţul Iaşi”. Valoarea contractului este de 941.912,03 lei, fără TVA, peste 1,1 milioane de lei, cu TVA inclus. Firmele interesate pot depune ofertele financiare până cel târziu la data de 24 octombrie 2023, ora 15:00.

Pistele de biciclete vor împânzi judeţul. Primăria Răchiteni cheltuie pe proiectul din comună peste un milion de lei

Prin proiectul lansat, Primăria Răchiteni are în intenţie realizarea unor piste pentru circulaţia bicicletelor pe o lungime totală de 2.170 de metri liniari.

„Pe toată lungimea pistelor se va aplica un marcaj de culoare verde cu efect antiderapant. Sensurile de circulaţie pe pistele pentru biciclete vor fi separate de un marcaj longitudinal format dintr-o linie discontinuă. Pe ambele piste pentru biciclete se vor realiza pictograme ,, bicicleta”, însoțite de o săgeata de direcționare.

Pentru întocmirea documentației s-au efectuat studii topografice, cu aparatura  electro-optica, toate datele din teren fiind apoi introduse în calculator. Materializarea pe teren a elementelor necesare execuției lucrărilor se va face după planul de situație de către persoane autorizate: stații topografice, vârfurile de unghi ale curbelor proiectate aflate pe traseul străzii, picheții din axul drumului. Aceștia vor folosi la poziționarea corectă, la cotă, a tuturor elementelor cu cota obligată.

Prin prezentul proiect se dorește realizarea unor piste pentru circulația bicicletelor in lungime totala de 2.170,00 ml in comuna Răchiteni, județul Iași. Se va amenaja pista pentru biciclete doar din marcaje la următoarele poziții kilometrice: Ax pista 1: km 0+677,00- km 0+688,00: L= 11,00 m; Ax pista 1: km 1+531,00- km 1+570,00: L= 39,00 m; Ax pista 1: km 2+030,00- km 2+057,00: L= 27,00 m; la sfârșitul pistei pentru biciclete Ax pista 1, in lungime de 10,00 m, pentru a asigura accesul pe Ax pista 2. Nota: Pista pentru biciclete realizata doar din marcaj va avea pe lângă marcajul axial al pistei si un marcaj de delimitare a acestei”, se arată în documentele procedurii de licitaţie publicate de Primăria comunei ieşene Răchiteni.

Petre Doboș, primarul din Răchiteni, și-a bătut joc de un producător. Acesta a amânat emiterea unei adeverințe prin care era confirmată o suprafață de teren, în vederea accesării unui program guvernamental.

Mai multe comune din Iaşi vor avea piste pentru biciclete

Proiectul privind realizarea pistelor pentru biciclete din comuna ieșeană Stolniceni-Prăjescu este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Contravaloarea contractului este de 1.615.810 lei, fără TVA. Lungimea cumulată a pistelor pentru biciclete va fi de 3.000 de metri liniari. Și comuna ieșeană Țuțora va avea piste pentru biciclete. Conform proiectului, acestea vor avea o lungime de 6 kilometri și vor conecta mai multe puncte de interes, precum dispensarul, Școala Țuțora, primăria și biserica.

„Proiectul propus își justifică atât necesitatea, cât și oportunitatea, mai mult de atât, se observă cum beneficiile obținute ca urmare a implementării acestuia contribuie în mod efectiv la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor comunei, dezvoltarea durabilă a comunei, conectarea zonelor comunei și îndeplinirea viziunii de dezvoltare a comunei, prevăzute în documentele strategice de dezvoltare pentru perioada 2015-2030”, se arată în documentația procedurii.

Și orașul Podu Iloaiei va avea piste pentru biciclete cu o lungime de aproape 5 kilometri. Lucrările trebuie executate în termen de 14 luni de la semnarea contractului, 2 luni fiind alocate doar pentru realizarea proiectului tehnic. Pista din partea dreaptă va avea lungimea de 1,8 kilometri, lățimea de 2,4 metri și va porni din sat Budăi spre oraș. Cea de pe partea stângă va avea lungimea 3,1 kilometru și o lățime de 2,4 metri. Și în comuna Ciortești va fi realizată o investiție similară. Astfel, pe data de 25.09.2023 a fost organizată licitația pentru execuția lucrărilor, cu o valoare estimată de 1.513.745 de lei, fără TVA, aproape 300.000 de euro.

Pe lângă execuție, firmele de profil trebuie să asigure furnizarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică. Conform proiectului, pista pentru biciclete va trece prin satele Coropceni (piața din zonă, terenul de sport), Deleni (Biserica „Sfântul Ilie Tesviteanu”, Biserica Adventistă), Ciortești (dispensar, farmacie, primărie, cămin cultural, bibliotecă) și Șerbești (grădiniță, brutărie, școala gimnazială, punct sanitar, magazin mixt).

Primarii din județ scot la licitație contracte pe bandă rulantă pentru pistele pentru biciclete. Recent, licitaţia pentru executarea lucrărilor a fost lansată în comuna ieşeană Răchiteni.

Comentarii
Adauga un comentariu