Prima pagină » Economic Local » Primăriile din Iași au cerut 4 milioane de lei de la AFM, în cadrul programului „Iluminat public”
Primăriile din Iași au cerut 4 milioane de lei de la AFM, în cadrul programului

Primăriile din Iași au cerut 4 milioane de lei de la AFM, în cadrul programului „Iluminat public”

26 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Primăriile din Iași au depus proiecte în valoare de 4 milioane de lei în cadrul programului „Iluminat public”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu. Cererile au fost depuse în perioada octombrie-decembrie 2021, cele 500 de milioane de lei fiind epuizate înainte de termen de primăriile din toată țara

În sesiunea de depunere a proiectelor din programul „Iluminat public”, primăriile din Iași au avut proiecte în valoare de 4 milioane de lei. Autoritățile locale au depus dosarele în perioada octombrie-decembrie 2021, pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Ca și în anul 2020, interesul din partea primăriilor din Iași, dar și din toată țara pentru programul „Iluminat public” a fost mare, fondurile alocate fiind epuizate înainte de termen. Astfel, cele 500 de milioane de lei alocate ultimei sesiuni de finanțare au fost solicitate de 565 de primării din toată țara.

Suma minimă ce poate fi acordată este 400.000 de lei, iar cea maximă, 1,1 milioane de lei, în funcție de numărul de locuitori. Specialiștii AFM estimează soluționarea dosarelor în luna mai sau iunie, iar banii vor fi dați până la finalul acestui an. Primarii vor investi fondurile obținute în modernizarea sistemelor prin înlocuirea corpurilor de iluminat, având un consum ridicat de energie electrică, cu corpuri de iluminat cu LED.

Primăriile din Iași, prin programul ”Iluminat Public”, au cerut 4 milioane de lei

Banii sunt destinați și achiziționării și instalării sistemelor de dimare / telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții. Pentru acest program, finanțarea se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. Printre comunele în care primarii vor investi banii în iluminatul public, după ce au depus dosarele în anul 2020, se numără: Costuleni, Ipatele, Tătăruși, Șipote, Gropnița, Oțeleni, Andrieșeni, Popești, Heleșteni și Mircești.

Pentru unitățile administrativ-teritoriale care au o populație de până la 4.000 de locuitori, se acordă maximum 500.000 de lei, iar pentru cele care au peste 4.001 locuitori, se acordă un ajutor financiar de peste un milion de lei. Printre primăriile cu finanțare maximă se numără: Miroslava, Comarna, Vânători, Erbiceni, Tătăruși, Popești și Moțca. În total, 28 de primării din Iași vor moderniza iluminatul public cu banii primiți anul trecut. Un alt program de succes derulat în Iași este Rabla pentru electrocasnice, unde beneficiarii au cerut 1.000 de vouchere în a doua etapă de înscrieri.

Programele derulate de AFM în 2021 au avut succes la Iași

Persoanele fizice din Iași au achiziționat 1.200 de mașini noi cu voucherele acordate în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, derulate în anul 2021 de AFM. În cadrul programului Rabla Clasic 2021 s-au înscris la producători / dealeri auto din județul Iași 1.688 de persoane fizice. Până în prezent au fost achiziționate 1.134 de autovehicule noi, în valoare de 11 milioane de lei. În cadrul Programului Rabla Plus 2021 s-au înscris la producători / dealeri auto din județul Iași 342 de persoane fizice.

Până în prezent au fost achiziționate 66 de autovehicule noi, dintre care 46 pur electrice și 20 hibrid plug-in-uri, în valoare de 2,5 milioane de lei. Fiecare voucher primit de beneficiarii fizici din Iași valorează de la 7.500 de lei, în programul Rabla Clasic, până la 45.000 de lei, în programul Rabla Plus. Tichete în valoare de 45.000 de lei au fost acordate pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50 la sută din valoarea autoturismului nou. Primăriile din Iași, prin programul „Iluminat public”, derulat tot de AFM, vor moderniza iluminatul stradal din județ cu 11 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *