Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, se află în mijlocul unui nou scandal de proporții, după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a acuzat de încălcarea flagrantă a obligațiilor impuse prin măsura controlului judiciar. Procurorii au transmis marți un comunicat prin care solicită arestarea edilului, acuzat că și-a exercitat atribuțiile de primar, deși îi era interzis în mod explicit acest lucru.
Vlad Oprea se afla sub control judiciar din 23 ianuarie 2025, în cadrul unui dosar de corupție în care este suspectat de luare de mită, abuz în serviciu, fals în declarații, spălare de bani și operațiuni financiare incompatibile cu funcția publică. Printre măsurile impuse de procurori se numărau interzicerea de a lua legătura cu martorii din dosar și, cel mai important, interdicția de a se prezenta la sediul Primăriei Sinaia sau de a-și exercita funcția de primar, pe care ar fi utilizat-o pentru săvârșirea faptelor de corupție.
Cu toate acestea, măsura controlului judiciar, prelungită succesiv și confirmată de instanță, nu l-a împiedicat pe edil să își asume din nou atribuțiile de primar. Potrivit procurorilor DNA, în perioada martie – aprilie 2025, Oprea a continuat să dea dispoziții directe viceprimarului din Sinaia, încălcând astfel restricțiile impuse prin ordonanța de control judiciar.
Cum a constatat DNA încălcările
Ancheta DNA a scos la iveală mai multe acțiuni prin care Vlad Oprea a exercitat atribuții administrative, deși îi era interzis. Printre acestea se numără:
- Relația cu Consiliul Local: Edilul ar fi discutat și influențat pregătirea și desfășurarea ședințelor, propunerile de hotărâri ce urmau să fie dezbătute și modul în care acestea trebuiau votate.
- Bugetul local: Oprea a avut un cuvânt decisiv în modul în care bugetul local urma să fie supus dezbaterii în Consiliul Local.
- Servicii publice: Primarul a intervenit în gestionarea relațiilor contractuale ale Primăriei Sinaia cu societatea de apă și canalizare, a aprobat majorarea tarifelor, a dispus gestionarea terenurilor publice și a coordonat suspendarea raporturilor de muncă pentru două angajate. Mai mult, a fost implicat în organizarea concursurilor pentru ocuparea unor posturi din aparatul administrativ al Primăriei.
Luni, 12 mai, procurorii DNA au depus la Tribunalul București solicitarea de înlocuire a măsurii preventive cu arestul preventiv, acuzându-l pe primar de rea-credință și sfidare a măsurilor impuse de instanță. Instanța urmează să se pronunțe în cursul zilei de mâine, decizia fiind așteptată cu interes maxim.
Demersul procurorilor vine după percheziții efectuate la Primăria Sinaia, în cadrul cărora au fost ridicate documente și probe care confirmă implicarea directă a lui Vlad Oprea în activitățile administrative ale orașului, în ciuda restricțiilor legale.
Mită și spălare de bani
Primarul Vlad Oprea este cercetat într-un dosar de corupție în care este acuzat că ar fi solicitat sume importante de bani pentru aprobarea unui plan urbanistic zonal. Pe lângă acuzațiile de mită și abuz în serviciu, Oprea mai este investigat pentru fals în declarații de avere și spălare de bani.
Edilul are interdicția de a părăsi teritoriul României și de a comunica cu martorii implicați în anchetă. Prin ordonanța de plasare sub control judiciar pe cauțiune, Oprea fusese avertizat că orice încălcare a obligațiilor impuse ar putea duce la arest preventiv sau la arest la domiciliu.
Acum, DNA consideră că aceste limite au fost încălcate în mod conștient și premeditat, cerând instanței să dispună măsuri mai dure împotriva primarului din Sinaia. Următoarele ore vor fi decisive pentru viitorul acestuia, instanța urmând să decidă dacă Vlad Oprea va fi arestat preventiv pentru sfidarea legii și nerespectarea măsurilor judiciare.