Razboi în Ucraina

Primarul Kievului crede că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina. Care este situația după 78 de zile de război

Publicat: 12 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primarul Kievului crede că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina. Care este situația după 78 de zile de război
După 78 de zile de război, Rusia nu a obținut nicio victorie majoră, iar pierderile sunt imense

Vitali Klitschko, primarul Kievului, este îngrijorat că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina pentru a-și crea un avantaj. După cele 78 de zile de război, Rusia nu a obținut nicio victorie majoră, iar pierderile sunt imense de ambele părți implicate în conflict. Totodată, situația umanitară din sudul și estul Ucrainei este catastrofală, astfel că se poartă negocieri pentru evacuarea răniților.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a intrat în cea de-a 78-a zi și în stadiul său de uzură. Kremlinul cere acum evacuarea orașelor din estul Ucrainei invocând „situația umanitară catastrofală”. În tot acest timp, hackerii săi de la Killnet continuă să atace informatic foarte multe țări.

Noi sancțiuni pentru Rusia

Președintele Volodimir Zelenski și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit, miercuri seară, despre noi sancțiuni economice pe care comunitatea internațională ar urma să le impună Rusiei. În tot acest timp, Ucraina negociază cu Rusia evacuarea militarilor răniți, blocați în combinatul Azovstal și oferă, la schimb, prizonieri de război ruși.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că Rusia va ieși din războiul din Ucraina mai slabă decât era înainte de invazie.

„El trebuie să se împace cu faptul că pe termen lung a pierdut. Orice s-ar întâmpla în Ucraina, să ne gândim că Rusia este o țară mai mică acum decât era înainte de această invazie”, a adăugat Wallace.

Poduri distruse pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că a distrus două poduri care traversează râul Siversky Donets, în apropierea satului Bilohorivka, pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk, transmite BBC. Şeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a descris Bilohorivka ca fiind o „fortăreaţă” care – la fel ca oraşul Mariupol – „reţinea un număr mare” de trupe ruseşti.

Prizonieri de război ruşi la schimb cu ucrainenii răniţi în Azovstal

Ucraina a propus Rusiei să elibereze prizonieri de război ruşi în schimbul evacuării soldaţilor ucraineni răniţi din oţelăria Azovstal din Mariupol, asediată, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, potrivit CNN. Vereshchuk a precizat că nu există încă un acord şi că sunt în curs de desfăşurare negocieri cu privire la această propunere.

„Deocamdată, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii Azovstalului nu se vor preda prizonieri. Este demn de respect. Ruşii nu vor să audă de extracţie. Aceasta este o realitate, dar, venind din partea ruşilor, nu este surprinzător”, a scris vicepremierul ucrainean.

Primarul Kievului, îngrijorat că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina

Vitali Klitschko, a declarat, pentru CNN, că este îngrijorat de posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică asupra Kievului.

„Siguranţa este principala prioritate în acest moment… Da, desigur că ne facem griji şi sperăm că războinicii noştri ne apără, dar riscul este încă acolo şi fără partenerii noştri, fără Statele Unite şi ţările europene nu putem supravieţui”, a declarat Klitschko.

El a adăugat că nu există nicio îndoială că Kiev, capitala Ucrainei, este în continuare principala ţintă a Rusiei. Kliciko a adăugat că războiul a schimbat viaţa tuturor şi spune că îşi ţine degetele încrucişate pentru a opri acest război fără sens cât mai curând posibil.

Rusia cere evacuarea oraşelor din estul Ucrainei

„Având în vedere situaţia umanitară catastrofală ce se profilează pentru majoritatea civililor din Kramatorsk şi Sloviansk, solicităm comunităţii internaţionale, ONU, OSCE şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să adopte imediat toate măsurile pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă a civililor din aceste oraşe aflate sub controlul iniţiat de forţele armate ucrainene”, a declarat miercuri seară generalul colonel Mihail Mizinţev din partea ministerului rus al Apărării.

Mizinţev a susţinut că trupele ucrainene stabilite în Kramatorsk şi Sloviansk folosesc propria populaţie civilă drept scuturi umane.

Adauga un comentariu