Prima pagină » Economic Local » Primarul Mihai Chirica vrea să concesioneze serviciul de iluminat public din Iași. Durata contractului va fi de cinci ani
Primarul Mihai Chirica vrea să concesioneze serviciul de iluminat public din Iași. Durata contractului va fi de cinci ani

Primarul Mihai Chirica vrea să concesioneze serviciul de iluminat public din Iași. Durata contractului va fi de cinci ani

15 mai 2024, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER, în Economic Local

Edilul Iașului, Mihai Chirica, vrea să concesioneze serviciul de iluminat public din oraș. Proiectul de hotărâre va sta în dezbatere publică 10 zile

Primăria Iași a publicat, recent, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației pentru delegarea prin concesiune a serviciului de utilitate publică, iluminat public din municipiu. Acesta va rămâne în dezbatere până pe data de 23 mai 2024. Ulterior, va fi supus votului de către consilierii locali în cadrul unei ședințe ordinare.

Primarul Mihai Chirica vrea să concesioneze serviciul de iluminat public din Iași. Proiectul va fi votat de Consiliul Local

Contractul privind concesionarea serviciului de iluminat public din Iași va avea o durată de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional pe o perioadă de maxim 2 ani și 6 luni. În municipiul Iași, în total, sunt 18.858 de corpuri de iluminat. Dintre acestea, 5.801 bucăți sunt modernizate cu tehnologie LED, din care 4.385 de bucăți sunt echipate cu module de telegestiune, 12.527 de bucăți sunt echipate cu lămpi cu vapori de sodiu, care au o vechime între 17 și 18 ani, iar 530 de bucăți sunt în stare de funcționare, fiind mai vechi de 18 ani.

„Noua tehnologie implementată, care folosește echipamente cu LED împreună cu sistemul de telemanagement pe punct luminos realizează un consum de energie electrică mai scăzut față de tehnologia actuală. Pentru asigurarea unor parametri de calitate a sistemului de iluminat public în municipiul Iași, este nevoie de extinderea, întreținerea, menținerea și repararea sistemului de iluminat public pentru a se asigura o funcționare eficientă și economică a acestuia.

După cum rezultă din analiza scenariilor prezentate în Studiu de fundamentare, varianta optimă este cea în care se schimbă parte din corpurile de iluminat cu sodiu cu aparate de iluminat cu LED. În acest scenariu pe lângă modernizarea Sistemului de iluminat public din Municipiul Iași, s-a luat in calcul și implementarea sistemului de telegestiune până la nivel de punct luminos. Tot odată, pentru realizarea extinderii rețelei de iluminat public, s-a luat în considerare utilizarea corpurilor de iluminat cu tehnologie LED și sistem de telegestiune la nivel de punct luminos. În Studiul de fundamentare este prezentat detaliat modernizarea sistemului de iluminat public”, se arată în documentele publicate de Primăria Iași.

Este important de precizat faptul că a expirat contractul de concesionare cu firma S.C. Flash Lighting Service S.A., încheiat în anul 2020.

Ultima licitație privind delegarea serviciului de iluminat public a avut loc în anul 2019

La finalul anului 2019, a avut loc licitația privind delegarea prin concesiune a serviciului de iluminat public în municipiul Iași. Concret, valoarea estimată a concesiunii, precizată în licitația de atunci, a fost de 8.929.974,15 lei, fără TVA, la care s-a adăugat opțiunea de prelungire, de maxim un an și jumătate, ce a avut o valoare estimată de 4.464.978,08 lei, fără TVA. Valoarea bunurilor de retur a fost de 93.032.285,71 lei, fără TVA, reprezentând sistemul de iluminat public din oraș.

Durata contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public a fost de trei ani de la data emiterii ordinului de începere, iar criteriul de atribuire a licitației a fost cel mai bun raport calitate-preț. Firma câștigătoare, mai exact S.C. Flash Lighting Service S.A., a trebuit să întrețină/mențină sistemul de iluminat public existent în municipiul Iași și să garanteze permanenta funcționare a iluminatului public, să realizeze iluminatul ornamental festiv de sărbători, să optimizeze consumul de energie electrică pentru iluminatul public și să asigure asistența tehnică la instalația de iluminat nocturn de la Stadionul „Emil Alexandrescu”, începând cu iunie 2020.

Mihai Chirica concesionează serviciul de iluminat public din Iași. Proiectul de hotărâre va sta în dezbatere publică timp de 10 zile, urmând să fie supus votului de către consilierii locali.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *