Local

Primarul, piedică pentru viitorii miri! Ce nu le dă voie edilul să facă tinerilor care vor să se căsătorească!

Publicat: 18 ian. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Primarul piedică pentru viitorii miri Ce nu le dă voie edilul să facă tinerilor care vor să se căsătorească
Primarul comunei Holboca, Neculai-Aurel Pamfil, este o piedică în calea multor viitori miri ce vor să aibă parte de o cununie mai deosebită

Primarul comunei Holboca, Neculai Pamfil, susține că este interzisă oficierea cununiilor civile în afara primăriei. Cu alte cuvinte, primarul reprezintă o piedică pentru viitorii miri în cazul în care aceștia doresc să se cunune în afara instituției. Edilul ori nu cunoaște legea, ori nu vrea să pună pe drumuri angajații din cadrul Serviciului de Stare Civilă

Dacă ești din comuna Holboca și visezi la o cununie civilă mai deosebită, precum cea în aer liber, în spații special amenajate, cu decorațiuni care mai de care mai frumoase, nu se poate! Cel puțin așa susține primarul din Holboca.

Primarul, piedică pentru viitorii miri: Ce nu vrea să facă edilul

Semnarea actelor de stare civila
Căsătoria se poate încheia și în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele și alte locuri în aer liber, la cererea viitorilor soți, cu aprobarea primarului

Doi viitori soți din comuna Holboca își doreau cu ardoare ca momentul celebrării căsătoriei să fie unul special, așa că înaintea marelui eveniment au mers la primăria din localitate pentru a discuta cu primarul despre deplasarea acestuia în locația dorită de către ei.

„Am mers la Primăria Holboca, unde am decis să aducem în vedere faptul că am dori ca oficierea stării civile să se țină la restaurantul unde va avea loc și petrecerea, deoarece acolo vom avea un loc frumos amenajat, în aer liber. Din păcate, domnul primar nu se afla în incinta primăriei la acel moment”, declară Elena S.

Dezamăgiți, mirii au mers acasă, dar nu s-au dat bătuți, așa că i-au scris primarului Neculai Pamfil un mesaj pe o rețea de socializare.

Edilul le-a transmis că nu este posibilă oficierea căsătoriei în alt loc decât în sediul primăriei.

„Din păcate nu s-au oficiat căsătorii în afara primăriei. Am văzut că nici la Iași nu mai permit. Plus că nici legea nu permite acest lucru”, le-a transmis Neculai Pamfil celor doi miri.

Afirmațiile edilului nu sunt conforme cu legislația. Conform alineatului (2) al articolului 24 din Legea nr. 119/1996, cu privire la actele de stare civilă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 339 din 18 mai 2012, „căsătoria se poate încheia și în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele și alte locuri în aer liber, la cererea viitorilor“.

Neculai Pamfil: „Ce ar însemna ca ofițerul de stare civilă să alerge dintr-un loc în altul cu registrele la subraț!“

Doua verigete pe mana tinerilor casatoriti
Se pare, totuși, că oficierea căsătoriilor înafara sediului primăriei sau Serviciului de Stare Civilă este posibilă pe baza cererii făcută de viitorii soți însoțită de copii dupa actele de identitate și fotografia locației. Amenajarea spaţiului şi asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării ceremoniei este în atribuţiile viitorilor soţi şi nu a instituţiei noastre

Ștefan D. și Elena S. au insistat să poată face căsătoria civilă în alt loc decât în sediul primăriei, fapt ce l-a deranjat vizibil pe primarul Neculai Pamfil.

„Primarul ne-a transmis că nu s-au oficiat decât în primărie căsătoriile. Ne-a spus: «Vă dați seama ce ar însemna ca ofițerul de stare civilă să alerge dintr-un loc în altul cu registrele la subraț. Nu există, în acest moment, niciun procedeu prin care am putea face asta. Legal nu se poate». Noi i-am zis că legea spune altceva, dar nu am avut cu cine vorbi…”, s-a plâns Ștefan D.

Cei doi miri s-au arătat deranjați de modul în care a înțeles primarul să se poarte cu ei.

„Ne venea să plângem când am văzut modul în care ne-a răspuns! Ne-a tratat cu foarte mare indiferență, nepăsându-i de faptul că pentru noi este cea mai importantă zi din viață. Probabil, dacă i-am fi dat bani, ar fi venit, însă noi ne-am săturat de oameni corupți în funcții de conducere, așa că vom merge, într-un final, la primărie pentru a ne cununa, dar, ca idee, suntem foarte dezamăgiți de domnul primar, ceea ce ne face ca votul nostru să-l dam altcuiva la următoarele alegeri”, au adăugat mirii.

Acesta nu este singurul caz nefericit în care mirii au fost refuzați de către primarul comunei Holboca, Neculai-Aurel Pamfil. Anul trecut, alți tineri din Holboca ce doreau să fie oficiată căsătoria civilă în altă parte decât în sediul în primăriei au avut parte de același tratament din partea edilului.

Deși legea permite oficierea căsătoriilor în afara sediului primăriei sau Serviciului de Stare Civilă, pe baza cererii făcute de viitorii soți, cerere însoțită de copii după actele de identitate și fotografia locației, primarul din Holboca reprezintă o piedică pentru viitorii miri care își doresc acest lucru.

Comentarii
  • Este perfect normal să se oficieze căsătoria la sediul primărie. Acești „tineri dezamăgiți” trebuie să înțeleagă un lucru simplu și de bun simț nimeni nu este obligat să oficieze căsătorii prin toate crâșmele. Solemnitatea și oficialitatea momentului este dată de oficierea in incinta instituției publice, nu prin restaurante. Ca legea ar permite cu „aprobarea primarului” este altceva. Un primar normal la cap procedează cum a procedat primarul in cauză. De ce nu cer preotului să săvârșească cununia religioasa în afara bisericii? De ce nu cer judecătorului să judece un proces de divorț în afara sediului tribunalului? Tinerii deranjați au început să creada ca au mai multe drepturi decât obligații. Mai mult din punct de vedere legal funcționarul de la starea civilă conform fișei postului își desfășoară activitatea la sediul primăriei nu prin crâșme. În situația unui accident, incident acesta nu este protejat de nici o lege.

  • Pamfil face ce vrea muschii lui o are pe scorpia de secretara mana dreapta si va f***reaca asa cum si cand vor ei A sarit postacul Stefan imediat in aparare sa spele imaginea nu cumva sa suparati boerul ca va cauta la impozite si va amendeaza

  • apai, daca mie imi trebe sa ma casatoresc sus pe deal, la stana, de ce sa nu vie primaru acolo cu ceaslovu? ca doara n-oi lasa oile singure.

  • Propun ca oficierea căsătoriilor sa se facă în pădurea Cananau, pe deal la Tanc, la iazul Chirița sau în gradina mirilor, dar nu ai cu cine.

  • Primarul are talent să spună minciuni la oameni A uitat cand punea tinerii casatoriti sa plateasca taxa de copac probabil nu au platit toti Idiot cu turmele de oi

  • În Vorovești, Miroslava, pe strada mea, a fost oficiată căsătorie civilă, în curtea unei case. Extrem de civilizat și frumos. A fost ofițerul stării civile și Poliția Locală. Nu știu dacă a costat ceva suplimentar, dar, evenimentul a fost extrem de frumos. Ca în filme. Așa că, învăța-ți și legea, și bunul simț.

Adauga un comentariu