Local

Primele acuzații de fraudă electorală, la Iași! Reprezentantul unui partid a dat în judecată Biroul Electoral! „Alegerile au fost falsificate în totalitate!” (Exclusiv)

Publicat: 08 oct. 2020
Magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău au respins contestația la legea electorală formulată recent de un politician
Un ieșean a votat și introduce buletinul în urnă

Un candidat la funcția de primar și de consilier din partea Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat din localitatea Scobinți a apelat la judecători. Gheorghe Scrimniciuc a contestat în instanță rezultatul alegerilor locale din 27 septembrie 2020, în circumscripția electorală nr. 76, a comunei Scobinți, județul Iași, ca fiind fraudă. Politicianul susține că au fost falsificate în totalitate alegerile locale

La Iași au apărut primele acuzații privind o eventuală fraudă electorală. Astfel, liderul Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat (PNȚCD) din localitatea ieșeană Scobinți a apelat la judecători.
În fapt, Gheorghe Scrimniciuc le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Hârlău să admită contestația la legea electorală formulată de el. Însă, recent, judecătorii au respins acțiunea liderului PNȚCD Scobinți.

Gheorghe Scrimniciuc a dat în judecată Biroul Electoral de Circumscripție nr. 76 – Scobinți

Gheorghe Scrimniciuc, liderul PNȚCD Scobinți, candidat la funcția de primar și consilier din partea acestei formațiuni politice, a formulat o contestație în contradictoriu cu Biroul Electoral de Circumscripție nr. 76, cu privire la rezultatul alegerilor locale din 27 septembrie 2020, ca fiind fraudă, arătând că „s-au falsificat în totalitate alegerile”.

„Au fost confundate dispozițiile Legii nr. 208/2015, în mod intenționat, cu Legea nr. 115/2015. A fost aplicată dictatura cu privire la reglementarea unor activități, ca alegerile parlamentare, iar, la alegerile locale, Biroul Local a aplicat metode neprevăzute de lege, în separatisme pe formațiunea PNȚCD a comunei Scobinți, scoțând-o în afara legii, cu alungarea și radierea reprezentanților partidului ca membri în Birourile electorale ale secțiilor de votare”, a afirmat Gheorghe Scrimniciuc în instanță.

„Legea a fost încălcată!”

Reclamantul a precizat că formulează o contestație cu privire la alegerile locale. Gheorghe Scrimniciuc a solicitat instanței invalidarea și anularea alegerilor.

„Toți președinții și locțiitorii secțiilor de votare din circumscripția electorală nr. 76 Scobinți au refuzat în mod repetat să restituie acte, respectiv procese-verbale cu rezultatul alegerilor din 27 septembrie, la data de 28 septembrie, ora 4:00, la toate secțiile de votare sătești, la Primăria comunei Scobinți, unde și-a avut sediul Biroul Electoral de circumscripție, către formațiunea politică PNȚCD Scobinți, încălcând și nerespectând atribuțiile prevăzute de lege, în calitate de președinți de secții de votare sătești sau de circumscripție, cu plătirea zilei de muncă din buzunarul celui care a greșit, respectiv membrii desemnați în Birourile electorale de secții, primiți și validați, cu acte în regulă și cu delegații, pentru a participa la vot, fiind alungați și radiați. Mai mult, nu s-a respectat, în părți egale, în campania electorală, publicitatea pe panourile electorale, vechiul și noul primar ocupând spații publicitare”, a subliniat politicianul nemulțumit.

Acesta a adăugat că Biroul Electoral de circumscripție nr.76 Scobinți și membrii numiți și validați ar fi încălcat legea, în mod repetat, „prin metode dictatoriale”, pentru a favoriza membrii unui alt partid la funcția de primar și la cele de consilieri locali.

Nemulțumirile politicianului de la Scobinți

Gheorghe Scrimniciuc a adăugat că, pe 27 septembrie 2020, membrii organizației PNȚCD Scobinți, delegați la Birourile secțiilor, validați cu delegație înregistrată nominal, pentru a reprezenta în Birourile secțiilor de votare, au fost alungați din fiecare secție.

„S-au dat delegații de la partid și de la Primărie la fiecare membru de secție, refuzând să tragă la sorți și persoanele desemnate din partea acestei formațiuni politice. Au fost introduse ilegal alte persoane, care au fost plătite clandestin, iar reprezentanții desemnați de mine au fost dați afară. În plus, nu s-a dat o copie sau un duplicat al rezultatului alegerilor, astfel cum am cerut. Toți membrii secțiilor de votare au fost numiți de președintele și locțiitorul Biroului Electoral de circumscripție, la comanda primarului”, a mai susținut Gheorghe Scrimniciuc în fața judecătorilor.

Magistrații au constatat că cererea nu a fost motivată de reclamant, iar acesta nu a depus la dosar niciun înscris. Mai mult, reprezentantul Ministerului Public a arătat că această contestație nu este de competența instanțelor judecătorești, astfel că se impune respingerea acesteia, ca inadmisibilă.

„Contrar susținerilor petentului, instanța constată că membrii secțiilor de votare de pe raza comunei Scobinți au fost desemnați de către AEP, nu de președintele sau de locțiitorul Biroului Electoral al comunei Scobinți, informație afișată pe site-ul Instituției Prefectului. De asemenea, instanța reține că, după completarea Biroului Electoral de circumscripție comunală Scobinți, cu membrii din partea formațiunilor politice, persoanele interesate au avut posibilitatea formulării de contestații la Biroul Electoral Județean”, au afirmat judecătorii ieșeni.

Comentarii
  • Și ce așteptări aveați de la Parchetul de pe lingă judecătoria Hârlău.
    Dacă prim procuroarea Parchetului Alexa Mona Irina, a dat soluție,într-un dosar de delapidare,cu prejudiciu de 12 miliarde lei, faptă săvârșită de conducerea Primăriei Scobinți, citez:”Fapta este cel mult contravenție „.

Adauga un comentariu