Actualitate

Primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva COVID-19 au ajuns în România

Publicat: 24 nov. 2022
Primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva COVID-19 au ajuns în România
Primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva COVID-19 au ajuns în România

Joi, 24 noiembrie 2022, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că au sosit în ţara primele cantități de vaccin cu noua formulă împotriva Covid-19. În acest sens, ministrul Sănătății a subliniat că nu este exclusă o vaccinare sezonieră pentru COVID-19.

Ministrul Sănătăţii a precizat că vaccinul va fi accesibil în centrele de vaccinare din spitalele din România, dar şi în cabinetele medicilor de familie.

Primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva COVID-19 au ajuns în România

Vaccinul anti-COVID-19 adaptat la noile variante Omicron a ajuns la sfârşitul lunii noiembrie 2022.

„Au sosit deja în această săptămână primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu coronavirus. Acest vaccin va fi în curând accesibil la cabinetele medicilor de familie, în centrele de vaccinare din principalele spitale din România.
Toţi cei care au făcut deja două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva celei mai noi variante BA4, BA5 Omicron.
Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă în care se face şi vaccinarea antigripală”, a declarat Alexandru Rafila la dezbaterea online „Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie şi sănătatea românilor”, organizată de DC Media Group.

Anterior, el a precizat că este pentru prima dată când se va utiliza „un vaccin adaptat” şi nu este exclus ca imunizarea anti-COVID-19 să devină sezonieră.

„Eu personal, de exemplu, o să mă vaccinez cu cea de-a patra doză. Mi se pare protectiv, aşa cum m-am vaccinat şi împotriva gripei. Nu este exclus ca în viitor să avem o vaccinare sezonieră şi pentru COVID-19, aşa cum este şi pentru gripă, fără ca acest lucru să aibă acelaşi impact sau vreo legătură cu situaţia dramatică care a existat în cursul anului 2021, când în al patrulea val pandemic am avut peste 26.000 de decese”, a adăugat Rafila.

Vaccinarea anticoronavirus se va face la medicii de familie şi în centrele de vaccinare deschise în mai multe unități sanitare din România. În ultimele 24 de ore, în România au fost înregistrate 167 cazuri noi de COVID și niciun deces. În ultima zi, au fost făcute puțin peste 5.000 de teste PCR și antigenice.

„Pandemia de COVID-19 este o problemă la nivel global, dar manifestările din fiecare ţară sunt particulare. Noi avem între 200 şi 400 de cazuri pe zi, câteva decese. Au fost şi zile fără niciun deces. Este clar că, în acest moment, COVID-19 nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică în ţara noastră. Dar, ca orice viroză imprevizibilă din punct de vedere al evoluţiei, face să existe corecomandarea vaccinării, mai ales că vine până la sfârşitul lunii vaccinul adaptat BA4, BA5, pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sau pentru persoanele cu diverse boli cronice”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Memorandum semnat de Alexandru Rafila și ministrul Sănătății din Spania

În altă ordine de idei, Alexandru Rafila, în cadrul şedinţei comune a Guvernelor României şi Regatului Spaniei, şi ministrul Sănătăţii din Spania au semnat Memorandumul de înţelegeri între Ministerele Sănătăţii din România şi, respectiv, Spania. Scopul documentului semnat este de a dezvoltat şi a intensifica colaborarea în domeniul sănătăţii dintre cele două state.

Alexandru Rafila a făcut parte din delegația României, condusă de Nicolae Ciucă, la Madrid.  Tot în cadrul acestei vizite s-a discutat despre obţinerea dublei cetăţenii pentru românii din Spania.

Așadar, primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva COVID-19 au ajuns în România.
Comentarii
Adauga un comentariu