Local

Primele tramvaie Pesa au ajuns la Iași! În următoarele săptămâni vor ajunge și cele produse de Bozankaya, din Turcia – GALERIE FOTO

Publicat: 03 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primele tramvaie Pesa au ajuns la Iași În următoarele săptămâni vor ajunge și cele produse de Bozankaya din Turcia - GALERIE FOTO
Două dintre tramvaiele livrate de firma poloneză Pesa au ajuns în municipiul Iași. Alte 14 tramvaie Pesa vor ajunge până la finalul anului 2021. De asemenea, primele mijloace de transport produse de firma turcă Bozankaya vor fi livrate în luna septembrie în oraș

Primele două tramvaie produse de polonezii de la Pesa au ajuns în municipiul Iași. În următoarele două săptămâni vor mai ajunge două mijloace de transport din Polonia. În cursul lunii septembrie vor fi livrate și două tramvaie produse de Bozankaya, din Turcia, pentru municipiul Iași

Primele două garnituri moderne de tramvai, construite de compania poloneză Pesa, au ajuns recent în municipiul Iași. Este vorba despre prima tranșă dintre cele 16 tramvaie moderne de care vor beneficia ieșenii.
Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei (aproximativ 33,1 milioane de euro). Practic, fiecare tramvai a costat 2,06 milioane de euro. Producătorul din Polonia a semnat contractul cu municipalitatea în primăvara acestui an.

Tramvaiele Pesa pentru Iași au câte 230 de locuri

Tramvaiele Pesa vor fi scoase în teste pe străzile din municipiul Iași, iar, după înmatriculare, acestea vor putea fi folosite pentru transportul public. Cele 16 tramvaie Pesa au o capacitate de transport totală de 230 de locuri, dintre care 30 pe scaune fixe, nerabatabile și individuale.
Tramvaiele au aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior și exterior, precum și echipament pentru anunțuri vocale exterioare în stații pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Tramvaiele produse de Pesa au o instalație electrică a echipamentelor de bilete și o instalație de informare a călătorilor atât la interior, cât și la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenți 3D etc.

Când vor circula în municipiu tramvaiele Pesa?

Primarul Mihai Chirica a precizat că tramvaiele Pesa vor fi puse în circulație încă din această lună.

„Au ajuns la Iași primele două tramvaie din lotul de 16 unități ce fac parte din mijloacele de transport comandate la uzina Pesa, din Polonia. Acestea vor intra în partea finală a testării, cu dotările necesare, dar și asigurarea și înmatricularea lor. În următoarele două săptămâni vor sosi încă două tramvaie Pesa. Până la finalul anului, uzina Pesa trebuie să-și onoreze în întregime contractul, până la cele 16 tramvaie comandate. Ele fac parte din lotul de tramvaie care însoțește și reabilitarea unor tronsoane de pe liniile din municipiul Iași”, a spus primarul Mihai Chirica. Tramvaiele sunt destinate rutelor 1, 3, 7, 8 și 13.

În Iași vor ajunge și tramvaiele Bozankaya, din Turcia

Pe lângă tramvaiele Pesa, municipiul Iași va beneficia și de 16 tramvaie moderne, cu o lungime minimă de 26 de metri, livrate de compania Bozankaya Otomotiv Mak, din Turcia. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de peste 167,7 milioane de lei.

„În acest an vom vedea și primele tramvaie din Turcia, cele comandate la uzina Bozankaya. În luna septembrie este prevăzut să ajungă primele două tramvaie din acest lot”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Investițiile sunt derulate cu fonduri europene, prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Autobuze electrice, pe străzile din Iași

Tot prin fonduri europene, în afara tramvaielor Pesa, municipiul Iași va beneficia și de 20 de autobuze electrice, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Câștigătoarea licitației este Solaris Bus & Coach, din Polonia, iar autobuzele livrate vor fi de tip Solaris Urbino Electric nE12.
Valoarea contractului este de peste 61,4 milioane de lei. Contractul pentru furnizarea celor 20 de autobuze a fost semnat pe 15 aprilie 2021, compania poloneză având la dispoziție 24 de luni pentru a le livra. Cele 20 de autobuze electrice vor deservi rutele 28 (Triumf – Podu Roș – Mircea cel Bătrân – Dacia) și 36 (Dacia – Gară – Copou – Breazu).

Adauga un comentariu