Titlurile zilei

Primul ieșean care s-a vaccinat se simte foarte bine după injecție: „Îndemn populația să se vaccineze și să respecte în continuare măsurile de prevenție”! Cel puțin 50 de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost vaccinate în prima zi

Publicat: 28 dec. 2020
Zeci de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase s-au prezentat în prima zi pentru a se imuniza împrotriva COVID-19
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

Prima zi de vaccinare anti-COVID-19 la Iași a fost un prilej de bucurie pentru cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Un număr de 260 de cadre din totalul de 280 și-au exprimat dorința de a se imuniza, considerând vaccinul o oportunitate de nerefuzat pentru a reveni la normalitate

Ultima zi de Crăciun a fost una plină de bucurie la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, motivul fiind dat de sosirea dozelor de vaccin anti-COVID-19. Serul mult așteptat a ajuns la Iași într-un număr de 260 de doze menite să imunizeze cadrele medicale care, timp de 10 luni, au fost implicate în lupta cu un inamic invizibil. Dr. Florin Roșu, managerul spitalulul, a fost primul ieșean care a fost imunizat încă de duminică dimineață.

Conform programării anterioare, au început să ajungă pe rând o parte dintre cadrele medicale pentru a li se administra noul vaccin. Peste 90 la sută din totalul angajaților și-au exprimat dorința de a se imuniza. Cu încredere în eficiența vaccinului și cu speranța că acesta reprezintă singurul pas pentru revenirea la normalitate în cel mai scurt timp, aceștia au acționat rapid. Forfota mare va fi timp de cel mult trei zile, perioadă în care prima etapă de vaccinare se va finaliza. Încă din prima zi au fost imunizate peste 50 de cadre medicale din totalul de 260.

Dr. Florin Roșu, managerul spitalului de Boli Infecțioase, a fost primul ieșean vaccinat

De mai bine de o lună, dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a transmis reporterilor BZI că odată ce vaccinul anti-COVID-19 va ajunge la Iași se va imuniza fără să stea pe gânduri. Acea zi a venit și iată că a fost primul vaccinat, iar trei ore mai târziu starea de sănătate era una foarte bună. Cadrele medicale care s-au vaccinat au ieșit din unitatea medicală fără probleme. După 15 minute s-au urcat la volanul mașinii și au plecat acasă satisfăcuți de deciza luată.

„În câteva secunde vaccinul este administrat. Marți, cel târziu, vor fi imunizați ultimii doritori. Pentru a termina cât mai curând, vom împărți în mai multe ture dacă va fi cazul. Eu cred că până în această seară (27.12.2020- n.r.) cel puțin 50 de cadre medicale vor fi imunizate. M-am vaccinat și mă simt excelent. Nu sufăr de nicio alergie. Fiecare persoană vaccinată va sta într-o cameră timp de 15-30 de minute pentru a vedea dacă nu apar reacții adverse. Aceasta este o ultimă etapă. Îndemn populația să se vaccineze și să respecte în continuare măsurile de prevenție. Sper ca în următoarele luni să reușim să ne imunizăm în număr cât mai mare. Mulțumim și domnului primar pentru toată susținerea acordată pe toată perioada”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Urmele lăsate de pandemia COVID-19 în viața pacienților i-au motivat să se imunizeze

Timp de 10 luni în care au luptat pentru viețile a sute de pacienți infectați cu noul tip de virus, cadrele medicale au devenit și mai determinate să accepte imunizarea.

„Sunt fericită că au ajuns dozele de vaccin la noi, că ne-am vaccinat, dar și că toți colegii mei doresc să se imunizeze în număr foarte mare. S-a simțit ca o efervescență astăzi în cadrul spitalului. Ne-am întâlnit până acum cu cei care au fost programați și continuă vaccinarea pentru toți colegii din unitate care și-au exprimat dorința, în proporție de peste 90 la sută. Se vor vaccina în cel mult trei zile. Cred că, în seara zilei de mâine (n.r.- 28 decembrie 2020) aproape toate cadrele medicale înscrise vor fi imunizate, cel mai târziu a treia zi.

Acest vaccin chiar a fost așteptat de către noi, cei care am avut cel mai mare impact cu acest virus. Zi de zi am văzut suferința umană în toate formele ei de manifestare în perioada acestei pandemii și atunci sigur că dacă o putem opri și avem această oportunitate, de a fi primii care ne putem vaccina, nu am putea refuza. Chiar și pe perioada sărbătorilor am asigurat gărzile în spital și nu ne-am mai întâlnit, dar astăzi am văzut pe toată lumea veselă. Ne-am întâlnit și cu colegii care au venit de la Spitalul Mobil Lețcani și cu cei de aici de la spital, care au venit de acasă tocmai din dorința aceasta de a se vaccina. Sperăm cu toții ca astfel să ajungem la o viață cvasi-normală”, a declarat dr. Carmen Manciuc, medic la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parscheva” din Iași.

Vaccinul anti-COVID-19 este păstrat la temperatura frigiderului timp de circa 4 zile

Vaccinul a ajuns în siguranță la Iași într-un transport securizat și este ținut la temperatura frigiderului, unde va rezista circa 4 zile. Astfel, până în ultima zi din acest an, prima etapă se va finaliza, urmând ca după 21 de zile să fie administrată cea de-a două doză. Fiecare flacon conține 5 doze de vaccin produs de Pfizer și BioNTech. În cazul acestui ser, medicii spun că reacțiile adverse nu sunt prea diferite de cele deja existente, formele pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate. Pentru a face acest lucru s-au stabilit trei etape.

Prima dată, persoanele care se vor vaccina se vor înregistra cu buletinul pe o tabletă. Al doilea pas îl reprezintă camera de vaccinare, acolo unde în câteva secunde este administrat serul. Într-o ultima etapă, se urmărește starea de sănătate a persoanelor. Timp de 15 – 30 de minute așteaptă într-o încăpere pentru a se asigura de faptul că nu au reacții adverse. Un medic infecționist și unul de Terapie Intensivă sunt pregătiți să ofere tratamentul necesar în cazul în care apar astfel de complicații.

Comentarii
 • Chirica al catalea a fost la vaccinare ? Ieri dimineata nici bine nu incepuse vaccinarea, el deja era prezent la vaccinare. Primul la test, primul la vaccinare .. ce inseamna sa fi primar si sa profiti de functie. Smecherie cu buton.

 • Dr Roșu Florin un medic excepțional, doar cuvinte la superlativ, i am fost pacienta și îl voi respecta toată viata pentru grija și profesionalismul de care a dat dovada

 • Despre domnul Dr Roșu și doamna Prof Dorobăț doar cuvinte de lauda, 2 profesioniști desăvârșiți. Dumnezeu sa va tina sănătoși sa ne puteți trata.

 • Ce argumente de ordin logic aduce acest profesionist cand afirma ca populatia trebuie sa se si vaccineze si sa si respecte masurile de distantare in acelasi timp?
  Pai mai fratilor, daca acest vaccin (care nu a fost testat si observat suficient, esantionul de cateva zeci de mii de subiecti este unul infim pentru un vaccin de o asa anvergura si timpul de observatie al efectelor de cateva luni este, din nou, redus) ar fi eficient, care mai este rostul masurilor de distantare?
  Nu are logica. Pt un virus a carui rata de mortalitate nu depaseste 3% (o cifra oricum prea mare avand in vedere numarul imens de asimptomatici care au contactat virusul si nu apat in statistici si numarul de decese cauzate de altceva, dar care sunt atribuite covid – cazuri precum accident vascular cerebral etc.)
  Va rog sa ganditi singuri
  Macar acum in al 12 lea ceas.

Adauga un comentariu