Local

Primul transplant renal din acest an la Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi! Un donator bulgar a curmat suferința unui ieșean care era de 4 ani pe lista de așteptare

Publicat: 10 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primul transplant renal din acest an la Spitalul Clinic Dr. C.I.Parhon Iaşi Un donator bulgar a curmat suferința unui ieșean care era de 4 ani pe lista de așteptare
La Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi a avut loc un nou transplat renal de la un donator din Bulgaria

La început anului, minunea pentru trei pacienți români aflați în suferință a venit de peste graniță. Un donator din Bulgaria a dat o nouă șansă la viață unor trei români aflaţi în suferinţă, dintre care unul din Iași. Medicii de la Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iaşi au efectuat cu succes transplantul renal

Primul transplant renal din acest an la Iași s-a realizat pe data de 4 ianuarie 2022, de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria. Operația a fost realizată cu succes de echipa medicală de la Spitalul Clinic ”Dr. C.I.Parhon” Iaşi. Cel care a primit o nouă șansă la viață este un bărbat de 39 de ani din Iași, care se afla de mai mulți ani pe lista de așteptare.

”Este vorba despre un pacient în vârstă de 39 de ani din Iași, care a fost cel mai compatibil cu donatorul. Bărbatul se afla pe lista de așteptare de aproximativ 3-4 ani. Intervenția a avut loc pe data de 4 ianuarie 2022, totul a decurs foarte bine, iar pacientul se recuperează după operație”, a declarat dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional din Iași.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat cazul de la sfârșitul anului 2021, când la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a avut loc o intervenție deosebit de complexă din punct de vedere medical. Un bărbat în vârstă de 42 de ani a primit un rinichi de la mama sa, de 60 de ani, însă operația a avut o serie de particularități. Pentru că bărbatul suferă de boală polichistică renală, înainte de efectuarea propriu-zisă a transplantului, echipa medicală a scos unul dintre cei doi rinichi care, din cauza bolii, cântărea șase kilograme și măsura 30 de centimetri, în condițiile în care un rinichi sănătos cântărește 200-300 de grame și măsoară aproximativ 12 centimetri.

Organele au fost preluate pe data de 3 ianuarie 2022

Echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni a mers în data de 3 ianuarie, cu sprijinul SMURD, în Bulgaria, pentru prelevarea ficatului şi a rinichilor de la un donator aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe. Intervenţiile de prelevare s-au realizat cu succes. Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale Institutului Clinic Fundeni şi Spitalului Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iaşi, salvând alţi trei români din ghearele suferinţei. Astfel, un alt pacient aflat în suferință din Iași a primit un rinichi, transplantul fiind realizat la Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

”Datorită acordului de colaborare dintre Agenția Națională de Transplant şi Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, gestului plin de umanitate al familiei unui donator aflat în moarte cerebrală la UniHospital, Panagyurishte – Bulgaria, și eforturilor susţinute ale echipelor medicale din cele două ţări, viaţa a fost predată, precum o ştafetă, de la un cetăţean bulgar către trei români. Ca întotdeauna, gândurile noastre de mulţumire şi recunoştinţă se îndreaptă către donatori şi familiile acestora. Gestul de a ajuta alţi oameni necunoscuţi, oferindu-le o şansă la viaţă, este unul nepreţuit, o dovadă a umanităţii în forma sa cea mai pură”, au precizat reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Adauga un comentariu