Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a înregistrat la finalul acestui an o intervenție deosebit de complexă din punct de vedere medical. Un bărbat în vârstă de 42 de ani a primit un rinichi de la mama sa, de 60 de ani, însă operația a avut o serie de particularități. Pentru că bărbatul suferă de boală polichistică renală, înainte de efectuarea propriu-zisă a transplantului, echipa medicală a scos unul dintre cei doi rinichi care, din cauza bolii, cântărea șase kilograme și măsura 30 de centimetri, în condițiile în care un rinichi sănătos cântărește 200-300 de grame și măsoară aproximativ 12 centimetri.
„A fost necesară efectuarea unor proceduri de desensibilizare, proceduri prin care s-a prevenit respingerea rinichiului de către primitor. S-au făcut atât nefrectomia rinichiului nativ cât și proceduri de reconstrucție vasculară, iar ulterior a fost făcut transplantul de la mamă la fiu, toate în cadrul intervenției chirurgicale”, a explicat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al unității medicale.
Intervenția chirurgicală a durut circa 8 ore
Medicii spun că inclusiv urmărirea post-operatorie a avut particularități, având în vedere că intervenția a durat aproximativ opt ore. Bărbatul este diagnosticat de 20 de ani cu această afecțiune care a evoluat treptat, iar dacă nu exista șansa unui transplant, ar fi început ședințele de dializă.
„Trebuie să apreciem calitatea deosebită a echipei chirurgicale, necesară pentru a face această intervenție complexă. Vorbim atât de echipa operatorie, cât și de cele de la ATI și Nefrologie care au urmărit acest caz”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic, medic primar nefrolog și coordonatorul Compartimenului de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”.
Acesta este transplantul cu numărul 30 din acest an, fiind realizate până acum 12 intervenții de la donator viu și 18 de la donatori aflați în moarte cerebrală. Numărul de transplanturi realizate în acest an este asemănător cu cel de anul trecut. La Congresul Național de Nefrologie, care a avut loc în luna octombrie a acestui an, a fost prezentată o analiză asupra activității Compartimentului de Transplant Renal din Iași care a arătat că supraviețuirea după intervenție este de aproximativ 90%, fiind similară sau chiar superioară față de media europeană.
„Acum, la final de an, dorim să le urăm «la mulți ani» pacienților noștri, pacienți transplantați sau aflați în supravegherea centrului din Iași. Sperăm ca anul viitor să fie resuscitat Programul de Transplant de la donator cadaveric care, cel puțin în zona Moldovei, este în moarte clinică momentan. Vrem ca în 2022 acest program să fie resuscitat în toate spitalele județene din Moldova tocmai pentru a da o șansă la un nou început pentru cât mai mulți pacienți de pe lista de așteptare”, a completat prof. univ. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimenului de Transplant Renal.