Coronavirus

Probleme cu serul Johnson & Johnson în Germania? Mai mulți nemți imunizați s-au infectat cu SARS-CoV-2

Publicat: 07 oct. 2021
Johnson & Johnson

Comitetul consultativ pentru vaccinare din Germania (STIKO) a recomandat joi administrarea unei doze de rapel cu un vaccin ARN mesager persoanelor vaccinate anti-COVID-19 cu serul în doză unică Johnson & Johnson, din cauza eficacităţii mai reduse a acestuia din urmă în faţa variantei Delta a coronavirusului, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

În Germania majoritatea persoanelor vaccinate anti-COVID-19 şi care totuşi s-au infectat au primit serul Johnson & Johnson, au remarcat experţii sanitari din această ţară, scrie agerpres.ro.

Constatând astfel o eficacitate mai redusă a acestui vaccin în faţa variantei Delta a coronavirusului dominantă în prezent, acel comitet a recomandat ca persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson să primească la cel puţin patru săptămâni după administrarea acestui ser şi o doză dintr-un vaccin ARNmesager, respectiv Pfizer sau Moderna.

STIKO a recomandat de asemenea administrarea unei doze de consolidare persoanelor cu vârste de peste 70 de ani, indiferent de tipul de vaccin primit anterior, notând faptul că eficacitatea vaccinului scade odată cu trecerea timpului.

Anterior, vaccinurile de rapel fuseseră recomandate în Germania doar pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Organismul de vaccinare a recomandat ca pentru cei care au primit o injecție cu ARNm, respectiv BioNTech-Pfizer sau Moderna, același vaccin să fie folosit pentru injecția de control.

STIKO a recomandat, de asemenea, ca persoanelor care au primit vaccinul Johnson & Johnson cu o singură doză, indiferent de vârstă, să li se ofere o a doua doză de ARNm, din cauza eficacității reduse a vaccinului J&J împotriva variantei delta a coronavirusului.

Aproximativ 3,2 milioane de persoane din Germania au primit vaccinul J&J. Datele au arătat că un număr mai mare de persoane care au primit această injecție au contractat virusul decât cele care au primit alte vaccinuri.

Vaccinul de rapel pentru aceste persoane poate fi oferit începând cu patru săptămâni după imunizarea de bază.

Recomandările STIKO vor face mai întâi obiectul unor discuții între experți și politicieni germani înainte de a intra în vigoare.

Adauga un comentariu