Antreprenorii din Iași au sesizat problemele apărute la programul Start-Up Nation 2025. Înscrierile dosarelor erau programate să înceapă în această lună, însă se amână din cauza numărului incomplet de cursanți
Au apărut probleme la programul Start-Up Nation 2025. Din cauza numărului incomplet de cursanți, înscrierile dosarelor în program – practic, etapa a doua – au fost amânate.
„Nu sunt suficienți cursanți pentru etapa a doua – înscrierea dosarelor de finanțare. Au mai rămas 11.945 de locuri disponibile la pilonul I. Se vor prelungi înscrierile în etapa a doua, până se epuizează locurile pentru cursuri. Obiectivul programului îl reprezintă finalizarea cursurilor de antreprenoriat pentru 30.000 de oameni, iar apoi începe depunerea dosarelor”, susține Răzvan Gălățan, director operațional Goodwill Consulting.
Antreprenorii din Iași au sesizat probleme la programul Start-Up Nation 2025
În ultimele două săptămâni, s-au înscris 200 de persoane care vor să finalizeze cursurile organizate în cadrul programului. Aceste cursuri sunt obligatorii, durează 60 de zile și pot fi făcute online.
„Nu ne putem înscrie în program, pentru că nu s-au finalizat cursurile, dar nici înscrierile. Cel mai probabil, la finalul anului se vor putea depune dosarele, dacă se continuă totul în acest ritm. Mă gândesc să renunț”, spune un antreprenor din Iași.
Programul este împărțit în doi piloni: Pilonul I, adresat tinerilor cu vârsta până în 30 de ani, din toate regiunile țării, cu buget de aproape 300 de milioane de euro, prin intermediul căruia se înființează peste 5.000 de firme. Cel de-al doilea, cu buget de aproximativ 146 de milioane de euro, este pentru tinerii cu vârsta între 30-35 de ani, din regiuni mai puțin dezvoltate, cu excepția regiunii de dezvoltare București – Ilfov. Acest pilon este adresat și categoriilor vulnerabile, cum sunt șomerii sau persoanele cu grad scăzut de instruire formală. În cadrul acestui pilon se acordă finanțarea pentru înființarea a 2.500 de firme.
Vor fi înființate 7.500 de afaceri noi și un număr dublu de locuri de muncă
Programul vizează susținerea a cel puțin 7.500 de afaceri noi și generarea a minimum 15.000 de locuri de muncă. Bugetul total al ediției din acest an este de 446,18 milioane de euro, fiind finanțat din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021–2027. Astfel, cei care vor să obțină 50.000 de euro pentru a demara o afacere se pot înscrie în acest program. Viitorii antreprenori trebuie să înființeze firme și să creeze minimum două locuri de muncă, pe care să le mențină minimum doi ani.
Pentru a fi eligibil la finanțare, beneficiarul poate să contribuie cu minimum 10 la sută din suma totală a proiectului. În perioada 1 octombrie – 1 noiembrie se va face selecția antreprenorilor, iar de pe 15 octombrie 2025 ar trebui să înceapă semnarea contractelor finanțate cu antreprenorii selectați în programul din acest an.
Plăți către ieșenii eligibili în programul Start-Up Nation, edițiile anterioare
Pentru beneficiarii programului din cele 6 județe arondate Consiliului pentru IMM-uri Teritorial Iași, respectiv Iași, Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui și Botoșani, au fost plătite, în pilonul I, granturi în valoare de 64,6 milioane de lei pentru 338 beneficiari din ediția 2022. Dintre aceștia, un număr de 125 de beneficiari sunt din județul Iași, care au primit peste 20 de milioane de lei. În ceea ce privește plățile către beneficiarii care s-au înscris în programul Start-Up Nation, ediția din 2022, pilonul 2, sunt 70 de beneficiari plătiți cu suma totala de 13,6 milioane de lei. Din județul Iași sunt 25 de beneficiari, plătiți cu 3 milioane de lei.
Pe de altă parte, antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de taxele și impozitele mari. Cei care au vrut să se înscrie în program, după ce au fost înregistrați la cursurile online, susțin că au apărut probleme la programul Start-Up Nation 2025.