Prima pagină » National » Probleme pe Autostrada Transilvania. Iată anunțul autorităților
Probleme pe Autostrada Transilvania. Iată anunțul autorităților

Probleme pe Autostrada Transilvania. Iată anunțul autorităților

07 mai 2024, 14:45,
BZI.ro, în National

Sunt probleme pe Autostrada Transilvania. Asociația Pro Infrastructura a actualizat monitorizarea proiectelor rutiere majore din Transilvania. Estimările cu privire la finalizarea lucrărilor sunt rezervate din cauza slabei mobilizări a UMB, compania care lucrează pe 49% din șantierele de infrastructură din țară. Iată anunțul autorităților.

Probleme pe Autostrada Transilvania

Autoritățile au anunțat că sunt probleme pe anumite tronsoane din Autostrada Transilvaniei. Finalizarea lucrărilor sunt în întârziere. Asociația Pro Infrastructura (API) a recomandat românilor anumite rute ocolitoare pentru a evita aglomerația și a atras atenția că stadiul lucrărilor de pe Autostrada Transilvania este unul lent.

„Veți găsi în tabele toate autostrăzile și drumurile expres care au contracte de (proiectare și) execuție semnate și cele aflate în licitație, câteva detalii critice la fiecare lot și estimarea noastră realist-optimistă cu privire la inaugurare. De asemenea, aveți și graficele cu antreprenorii care le construiesc.”, se arată în postare.

În materie de autostrăzi și drumuri expres veritabile, în prezent România are 1.101 kilometri în exploatare, 784 kilometri contractați pe aproape 11 miliarde euro și alți 247 km în licitație cu o valoare estimată de 6,5 miliarde euro, susțin specialiștii de la Asociația Pro Infrastructura.

Probleme sunt și cu lucrările pe Autostrada Moldovei. Autostrada Moldovei este un ,,vis” greu de îndeplinit. Lucrările nu vor fi gata la timp, deși Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că anul acesta vor fi finalizate șase sau chiar șapte din cele 13 loturi din Autostrada Moldovei A7 aflate în execuție. Autostrada „Moldovei” A7 – coloana vertebrală rutieră care ar urma să străbată regiunea de la Nord la Sud și să lege Moldova de Muntenia – se află în lucru din apropiere de Ploiești, de la intersecția cu A3, până la Pașcani, aproape 320 de kilometri. În 2024, însă, unele tronsoane au deja termen de finalizare – 65 de kilometri de autostradă care ar trebui deschiși traficului. Cu toate acestea, stadiul din teren la momentul actual nu arată promițător pentru finalizarea tuturor lucrărilor la termen în acest an.

Când va fi gata drumul care va traversa Carpații

Au început lucrările pe autostrada care va traversa Carpații. Autostrada A1 Sibiu-Pitești este cea mai complexă și mai grea autostradă din România, asta pentru că va străpunge munții.

Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat faptul că au început lucrările pe Secțiunea 2 a autostrăzii Sibiu-Pitești. Acest tronson are 31,33 kilometri, costă 4,25 miliarde de lei și va fi gata în 2028. Autostrada A1 Sibiu-Pitești este cea mai complexă și mai grea autostradă din România, asta pentru că va străbate munții Carpați prin intermediul a două tuneluri.

Cele mai complexe lucrări au loc la tunelurile gemene ,,Alina” și ,,Daniela”, acolo unde au fost executați în total 855 metri de tunel forat pe ambele fire. Conform oficialului din Ministerul Transporturilor, dacă se păstrează ritmul actual al lucrărilor, atunci autostrada va fi gata înainte de termen, adică 2028.

,,Acest tronson face parte din cel mai important proiect de infrastructură rutieră prevăzut în Programul Investițional 2021 – 2030 pentru dezoltarea infrastructurii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021 și, totodată, prevede cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.”, a declarat  Irinel Ionel Scrioșteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *