National

Producătorii de măști de protecție încep să profite de pe urma începerii școlii

Publicat: 02 sept. 2020
Haos în Republica Moldova după începerea școlii! 125 de profesori sunt infectați, iar alți 250 se află în izolare
Haos în Republica Moldova după începerea școlii! 125 de profesori sunt infectați, iar alți 250 se află în izolare

Cu 12 zile înainte de începerea noului an școlar, platformele de anunțuri s-au umplut cu oferte de măști pentru copii. Prețurile sunt destul de mari, iar mai toate garantează protecție de până la 8 ore sau că pot fi reutilizate.

„MASCURI COPII KN95: 2 – 6 ani – preţ 20 lei/buc, 7 – 14 ani – preţ 20 lei/buc. Cea mai înaltă clasă de măşti certificate de protecţie respiratorie. 5 straturi de protecţie de peste 95%. Plapa nazală moale, agrafa reglabilă. Măştile sunt eficiente până la 8 ore de utilizare continuă, apoi se spala într-o maşină de spălat până la 60 minute cu pulbere de spălat sau manual cu apă caldă şi săpun. Livrare pentru toată România 20 de lei la uşa”, este textul unui anunţ pe platformele specializate, arata ziare.com.

O altă reclama promovează „măşti adulţi cu trei straturi” la doar 10 lei bucata. „Măşti bumbac copii şi adulţi cu 3 straturi cu buzunar pentru filtru suplimentar. Copii – 8 lei. Adulţi – 10 lei”, aşa suna un alt anunţ.

Producătorii de măști de protecție încep să profite de pe urma începerii școlii

Alte anunţuri sunt ceva mai cinstite şi te avertizează de la început că nu sunt măşti care protejează atât de bine precum cele medicale.

„Masca personalizata pentru copii cu vârsta 4-8 ani şi 9-14 ani. Peste 130 modele.
Pentru o utilizare corectă, poziţionaţi masca astfel încât să acopere vârful nasului, gura şi bărbia. Prindeţi cele două elastice după urechi. DUPĂ FOLOSIRE, MASCA POATE FI SPĂLATĂ ŞI REFOLOSITĂ! ATENŢIE! Aceasta masca nu are filtre speciale integrate. Nu este un dispozitiv medical”.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că nu vor purta masca de protecţie copiii de la grădiniţă, cu vârsta până la 5 ani. Deşi afirmaţia a mai fost făcută în spaţiul public, zeci de anunţuri ale diferitelor persoane din toată România promovează măşti pentru copii cu vârste între 2 şi 4 ani.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, chiar afirma recent, ca elevii vor trebui să poarte măşti ajustate pe mărimea feţei lor pentru că altfel dacă vor avea măşti precum adulţii acestea nu sunt deloc de ajutor pentru că nu protejează.

Vești bune pentru elevi! Klaus Iohannis anunță zile libere de la școală

În cadrul unei conferințe de presă, președintele României a anunțat că, fiind situația cu alegerile locale, copiii vor avea de suferit. Tocmai de aceea, pentru a se realiza dezinfectarea sălilor de clasă, elevii vor avea zile libere atât înainte, cât și după alegeri.

”Da, sunt perfect de acord că trebuie să se găsească cele mai bune soluții pentru organizarea alegerilor.

Este foarte clar că activitatea în școli va fi puternic deranjată de aceste alegeri locale. După ziua votului este foarte clar că este nevoie de o perioadă pentru a face o dezinfecție profundă.

Toată lumea este conștientă de faptul că este nevoie de câteva zile fără elevi în școală atât înainte de alegeri, cât și după alegeri.”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis arată cine va fi vinovat în cazul în care un elev este infectat cu SARS-CoV-2

Președintele României este de părere că, în cazul în care un copil se îmbolnăvește la școală, vina se împarte între școală, părinți și alte instituții abilitate. Acesta nu crede că ar fi eficient ca pe numele cuiva să fie deschis dosar penal. Măsura de față vine în contextul în care Italia a introdus o măsură fără precedent, aceea că dacă elevii au coronavirus, directorii răspund penal.

„Fiecare țară are normele sale. Eu mă voi referi la cele care sunt valabile în România. Responsabilitatea se partajează: părinți, școală și alte instituții. Nu rezolvăm nimic dacă învinovățim pe cineva penal. Mă interesează ca elevii să meargă la școală și să învețe”, a declarat într-o conferință de presă Klaus Iohannis.

 

Adauga un comentariu