Un producăror din România susține că piaţa cărnii fierbe, după o creştere istorică a preţului materiei prime pentru mezeluri. Ne aşteptam să scadă din februarie, dar a ajuns la 3-3,2 euro/kg, plus 50%, spune acesta, potrivit Ziarului Financiar, scrie Mediafax.
Materia primă e prea scumpă
Carnea de porc de lucru (CPL), materia primă folosită pentru producţia mezelurilor, a ajuns la 3-3,2 euro/kg (peste 15 lei), după o dublare într-un an şi o creştere de circa 50% din februarie încoace, astfel că pune presiune pe producători, care spun că vor exista măriri de preţ la produsul finit şi salamul de vară ar putea fi mai scump la vară.
„Acum, în medie, carnea de porc de lucru costă 3-3,2 euro/kg, faţă de 1,25 euro/kg în urmă cu un an. (…) În septembrie anul trecut am transferat o parte din creştere în preţurile finale ale produselor şi ne aşteptam ca din februarie să scadă. Însă, dacă în februarie materia primă costa 2,2-2,25 euro/kg, acum nu se mai găseşte sub 3 euro/kg. Piaţa cărnii fierbe după această creştere istorică“, spune Andrei Pădurean, manager operaţional al companiei Universal, care produce mezeluri sub brandul Silvania Gourmet în localitatea Crişeni din judeţul Sălaj
Această provocare, a cărnii mai scumpe, este menţionată şi de Voicu Vuşcan, administrator al Elit, companie care produce anual peste 50.000 de tone de mezeluri în cadrul celor cinci fabrici proprii din Alba, Bucureşti, Arad şi Prahova.
„Cea mai mare provocare pentru industria noastră este creşterea accelerată a preţurilor materiilor prime, cu un impact semnificativ în profitabilitatea businessului. Ne confruntăm în prezent cu preţuri record la carnea de porc, din cauza scăderii efectivelor de porci din Europa în principal, iar în mod specific în România, pesta porcină africană a diminuat considerabil efectivele în ultimii ani, diminuând disponibilitatea materiei prime authtone“, a spus Vuşcan.