Economic Local

Producătorii din Iași s-au grăbit să se înscrie în programul „Tomata”. Zeci de cereri depuse la Direcția Agricolă

Publicat: 21 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Producătorii din Iași s-au grăbit să se înscrie în programul Tomata. Zeci de cereri depuse la Direcția Agricolă

Deși mai au timp la dispoziție aproape o lună să trimită documentele online, legumicultorii din județ au depus în număr mare cererile la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. În ultimele două săptămâni, aproximativ 30 de ieșeni s-au înscris online în programul derulat cu bani de la stat și anul acesta. Fermierii vor primi fiecare 3.000 de euro pentru roșiile cultivate în solarii. În fiecare an, sute de ieșeni s-au înscris în cele două etape de depunere, ciclul I și ciclul II. În prezent, cererile se depun pentru ciclul I de producție.

Ce condiții trebuie să îndeplinească legumicultorii?

Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii, dar și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.

30 iunie, termen pentru justificarea producției

Documentele justificative, respectiv bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, se depun la DAJ Iași până la data de 30 iunie 2020. În anii precedenți, sute de ieșeni au obținut ajutorul oferit de stat pentru ciclul I sau ciclul II de producție a tomatelor în sere. Majoritatea producătorilor au utilizat banii pentru a achiziționa sisteme de încălzire a solarelor pe timpul iernii.

Adauga un comentariu