Economic Local

Produs unic în Moldova, preparat la Iași. Ingredientele folosite la prepararea produsului tradițional nu se mai găsesc în altă zonă din țară

Publicat: 11 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Produs unic în Moldova preparat la Iași. Ingredientele folosite la prepararea produsului tradițional nu se mai găsesc în altă zonă din țară

Numărul produselor tradiționale atestate la Iași a crescut în ultimii doi ani. Producătorii vor să obțină recunoașterea națională pentru că vor să promoveze bunătățile locale. În prezent sunt 13 produse tradiționale în Iași, iar alte 3 sunt în curs de atestare

Tot mai mulți producători din județ vor să obțină atestatul de producător tradițional de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aceștia au venit la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, instituția care are un departament special dedicat acestor categorii de producători, care s-au interesat de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi atestatul. Deși regulile de acordare a acestui document sunt mai dure față de anul 2013, când s-a schimbat legislația în domeniu, specialiștii susțin că producătorii au prins curaj și vor să devină tradiționali.

„Rețeta pe care trebuie să o aibă la bază pentru prepararea produsului e extrem de importantă și de aceea mulți cred că aceasta e o piedică în obținerea atestatului. Nu e greu să îl primească, dar reușesc să îndeplinească toate condițiile cerute. Noi le stăm la dispoziție pentru toate informațiile necesare”, susțin reprezentanții DAJ Iași.

Produs unic în Moldova

Unul dintre produsele unice din Moldova și din Iași pentru care s-a obținut atestatul de producător tradițional este „plăcinte poale-n brâu de la cabană”. Acestea sunt fabricate de compania Daspet SRL din comuna Moțca. Toate ingredientele folosite de către firmă sunt naturale și nu se produce o cantitate mai mare de 400 de kilograme pe an.

„Noi avem un cuptor special, făcut pentru a semăna cât mai mult cu cele de pe vremea bunicilor. Producem pentru clienți și pentru consum propriu”, susțin reprezentanții firmei din Moțca.

Astfel, la pensiunea din această comună, clienții primesc un desert tradițional, preparat după o rețetă veche de mai bine de 50 de ani. În curs de atestare mai sunt alte trei produse lactate care aparțin producătorilor din județ care dețin ferme cu vaci de lapte.

Reguli drastice pentru producători

Pentru a obține atestatul de producător tradițional, aceștia trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii. Rețeta produsului trebuie să fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comună de unde provine beneficiarul sau să fie o rețetă veche, din familie. Ingredientele folosite la preparea produselor trebuie să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de produse să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial. Capacitatea de producție realizată, raportată la un an, nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kg/litri pe zi total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 de kg/litri pe zi de produse tradiționale atestate.

Adauga un comentariu