Prima pagină » Actualitate » Prof. dr. Alexandru Rafila: „Sezonul gripal ar putea începe mai târziu”

Prof. dr. Alexandru Rafila: „Sezonul gripal ar putea începe mai târziu”

06 sept. 2020, 10:46,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Duminică, 6 septembrie 2020, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a făcut un anunț important. Anul acesta sezonul gripal ar putea începe mult mai târziu, potrivit opiniei profesorului Rafila. Doctorul precizează faptul că fenomenul a apărut datorită măsurilor luate peste tot în lume împotriva noului coronavirus.

Când ar putea începe sezonul gripal

Din perspectiva medicului Alexandru Rafila, coronavirusul are şi o parte pozitivă, deoarece sezonul gripal în emisfera sudică apare în momentul în care în emisfera nordică este vară.

Anul 2020, în sezonul gripal din emisfera sudică, circulaţia virusului care conduce la gripă a fost anul acesta de circa 500 de ori mai mică comparativ cu anii precedenți. Acest fapt îl face pe profesorul Rafila să menționeze că anul acesta sezonul gripal ar putea începe în România mai tâziu, posibil chiar în luna decembrie.

Doctorul afirmă că acest fenomen a apărut datorită măsurilor care s-au luat în lume împotriva corononavirusului, lucru care a dus la limitarea răspândirii gripei din fericire.

„Ăsta este un lucru foarte bun pentru că, pe de o parte permite o bună pregătire a sezonului gripal, vaccinul se poate administra în integralitate, până la debutul sezonului, şi nu ne vom găsi în situaţia în care să facem campanie de vaccinare în plin sezon gripal”, spune prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

În altă ordine de idei, prof. dr. Alexandru Rafila ține să adauge că asta nu înseamnă însă că persoanele nu trebuie să se vaccineze antigripal. În această manieră se protejează și îi protejează şi pe medici, pentru că vor avea de îngrijit mult mai puţine cazuri de complicaţii date de gripă.

„Nu are niciun fel de conotaţie de descurajare a vaccinării, dimpotrivă, trebuie să fim precauţi şi să înţelegem că doar avem poate ceva mai mult timp la dispoziţie, să ne pregătim”, declară Prof. Dr. Alexandru Rafila.

Medicul Alexandru Rafila vorbește despre categoriile de copii cu risc de infectare cu COVID-19

Medicul Alexandru Rafila vorbește despre categoriile de copii cu risc de infectare cu COVID-19, în condițiile începerii noului an școlar.

„Există o categorie de copii, cei care au anumite afecțiuni cronice, imunodeprimați de exemplu, unde riscul infecției este serios”, a declarat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susține că un risc ridicatexistă și în cazul copiilor supraponderali. Aceștia riscă, potrivit medicului, să ajungă obezi.

„La risc sunt și copiii supraponderali. Deși părinții poate ar încerca să-i protejeze de virus, ținându-i la domiciliu, acetora nu le este recomandată școala online. Vor ajunge obezi, din cauza lipsei de activitate fizică. Chiar și deplasarea până la școală este activitate fizică și trebuie încurajată”, a precizat Alexandru Rafila.

Totodată, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie consideră că începerea anului școlar creează un real pericol de infectare pentru bunici deoarece mulți dintre aceștia au comorbidități și pot lua coronavirusul de la copiii.

”Pericolul cel mare este pentru bunici. Trebuie să protejăm persoanele vârstnice, exact asta a fost discuția la nivelul biroului regional OMS. Copiii nu sunt afectați de această boală decât în extrem de mică măsură, fac forme ușoare sau asimptomatice, doar 0,1% dintre copii necesită spitalizare, dar trebuie protejate categoriile care ar putea să ia boala de la copii”, a menționat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`