Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre redeschiderea școlilor: „Atenție la testarea/vaccinarea profesorilor!“

Publicat: 24 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prof. dr. Carmen Dorobăț despre redeschiderea școlilor Atenție la testareavaccinarea profesorilor
Prof. dr. Carmen Dorobăț, fostul manager al Spitalului „Sf. Parascheva“ Iași

Prof. dr. Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ din Iași, a vorbit despre redeschiderea școlilor.

Prof. dr. Carmen Dorobăț atrage atenția asupra testării și vaccinării cadrelor medicale care vor intra în contact cu elevii ăn cazul redeschiderii școlilor la data de 8 februarie.

„Dăm drumul la școli, dar cu mențiunea «Atenție la vaccinarea profesorilor». Sau dacă nu, la testarea profesorilor în momentul în care se intră în colectivitate. Avem nevoie de o „reevaluare sinceră și permanentă, pas cu pas, ca să mergem în dublu cu stăpânirea epidemiei și cu relaxarea economică”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Relaxările sunt bine venite, dar trebuie să știm dacă nu aduc nimic negative în ceea ce privește numărul de cazuri“

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ din Iași este de părere că situația trebuie reevaluată dacă vor avea loc relaxări.

„De luni se fac relaxări, ceea ce nu e rău pentru economie, toți ne dorim, dar contra-greutatea acestor relaxări care cred că sunt binevenite, este urmărirea extrem de atentă și de bună credință a ceea ce se întâmplă în jur. Dacă noi constatăm că această relaxare cu 30% cât văd în București nu dă nimic de notorietate negativă în ceea ce privește numărul de cazuri, că numărul de testări va crește, noi, doctorii, ne dorim asta, atunci știm exact pe ce teren călcăm“, a menționat Carmen Dorobăț.

Florin Cîțu: „Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, este clar că vom începe pe 8 februarie“

Premierul Florin Cîțu a spus că școlile vor fi redeschise pe 8 febraurie, cu păstarrea măsurilor de restricție.

„Trebuie să păstrăm măsurile de restricţie, trebuie să purtăm mască, distanţarea socială şi toate celelalte măsuri care au dat rezultate până astăzi. Monitorizăm clar, zilnic, situaţia. Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, este clar că vom începe pe 8 februarie cu acele condiţii pe care le-a anunţat domnul preşedinte când a enunţat că vom deschide şcolile pe 8 februarie”, a menționat premierul Florin Cîțu.

Prof. dr. Carmen Dorobăț:  „Persoanele răcite sau infectate cu coronavirus să se vaccineze“

Medicul ieșean a menționat că persoanele răcite sau infectate cu coronavirus să se vaccineze, chiar ea fiind una dintre persoanele care s-a infectat cu coronavirus între administarrea primei doze de vaccin anti-COVId-19 și rapel.

„Strategia actuală de vaccinare nu pune în discuție prezența virusului Sars-Cov-2 în momentul vaccinării. De altfel, modul în care acționează acest vaccin la nivel molecular nu poate decât să ajute la o apărare în fața virusului Sars-Cov-2, pentru că îi blochează receptorii de intrare celular și deci implicit înmulțirea virusului în organismul nostru. Deci, nu este contraindicație medicală.

Persoanele care se știu a avea boli cronice cu imunodebilitare trebuie să aibă o reevaluare din partea medicului specialist, în sensul că, în momentul în care capacitatea de apărare a organismului este profund afectată, poate afecta lanțul metabolic de la nivel celular implicit și deci finalitatea bună a vaccinului în organism. După vaccinare, de regulă, nu avem de ce să avem probleme deosebite“, a mai spus prof. dr. Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu