National

Prof. dr. Vlad Ciurea consideră că medicii care sunt împotriva vaccinării ar trebui să rămână fără drept de practică

Publicat: 14 iul. 2021
Vlad Ciurea
Vlad Ciurea

Conform informațiilor făcute publice de Comitetul Național pentru Campania de Vaccinare (CNCAV), doar 311.369 din 322.083 de angajaţi din domeniul sănătăţii şi din serviciile medicale şi de îngrijire la domiciliu s-au vaccinat cu ambele doze. Printr-un calcul simplu rezultă că 10.714 angajaţi în domeniul sănătăţii, aproximativ 12%, nu sunt protejați împotriva variantelor virale de COVID-19 care circulă în acest moment. În cazul în care se infectează, aceștia vor transmite virusul pacienţilor care vin în spital.

În legătură cu vaccinarea, prof. dr. Vlad Ciurea a afirmat că situația actuală, care este în scădere, se datorează lipsei de educație. De asemenea acesta a afirmat că medicii care se opun vaccinării ar trebui să rămână fără drept de practică.

”Este o lipsă de educaţie. Şi mai e ceva. Scuzaţi-mă, eu lucrez într-un spital privat. Directorii numai au întors privirea, aşa, către noi şi ne-am vaccinat toţi. Pe de-o parte, este elementul de conştiinţă, că am părul alb, sunt chirurg şi trebuie să mă duc în faţa unui pacient, iar al doilea, consultaţiile, face to face, te apropii de o anumită persoană.

Şi noi trebuie să respectăm anumite reguli, dacă noi nu le respectăm, cine să le respecte? Noi trebuie să fim un exemplu. Sunt uimit când aud că doamnele asistente sau corpul de brancardieri, sau TESA care lucrează în spital nu se vaccinează”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea.

”Un medic care le recomandă pacienţilor lui să nu se vaccineze nu e doctor! În Facultatea de Medicină se predă un an întreg (cursul despre – n.r.) bolile infecţioase şi bolile tropicale. A trebui să ajung în Amazon şi trebuia să fiu vaccinat contra febrei galbene. Şi m-au întrebat: «Chiar aveţi vaccinul?» Eu aveam o hârtie. Au spus: «Dacă nu aveţi, nu intraţi, că sigur muriţi». Şi nu am intrat în Amazon pentru asta”.

Medicii antivacciniști ar trebui să rămână fără diplomă

Prof. dr. Vlad Ciurea consideră că medicii care sfătuiesc pacienții să nu se vaccineze ar trebui să li se retragă dreptul de liberă practică.

”Ar trebui ca aceşti doctori să fie ei înşişi convinşi că ceea ce spun este corect, iar cuvântul unui doctor este lege pentru pacientul lui şi pentru comunitatea lui, adică familia şi cei apropiaţi. Dacă propovăduieşti asemenea lucruri, înseamnă că tu nu eşti convins de facultatea ta de medicină, pe care ai absolvit-o.

L-am auzit pe dr. Streinu-Cercel, profesor de boli infecţioase, care a zis clar: doctorului care nu recomandă vaccinul să i se ridice diploma – a spus-o şi aşa şi gândeşte. Gândesc exact la fel”, a mai spus dr. Vlad Ciurea.

O metodologie privind definiţiile de caz dată publicităţii pe 2 iulie de Institutul Naţional de Sănătate Publică prevede testarea periodică a personalului medical care nu s-a vaccinat. Metodologia e valabilă dacă incidenţa creşte peste 1,5 cazuri la mia de locuitori sau de îndată, dacă în spital a fost confirmat un pacient infectat cu varianta Delta. Testarea se va face prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR o dată la 7 zile.

”Și eu am trecut prin această boală și a fost rău. Am trecut prin trei elemente. Nu am făcut niciun pas fără să nu întreb infecționistul. În afară de stare de obsoseală, am avut gust, miros, dar starea de oboseală mă supăra. Am tușit un pic. Infecționistul m-a izolat acasă. Mi-am făcut un CT pulmonar și s-a speriat și mi-a pus varianta.

Acasă sau la spital. Am ales la spital. Aveam afectare pulmonară, fiind asimptomatic. Am avut și acea amețeală, ceață cerebrală, parcă nu eram în apele mele. Apoi te invadează dintr-o dată, e la nivel pulmonar, miocardic, digestiv.

Am fost tot timpul foarte optimist. Mă fac bine, mă fac bine, mă fac bine. M-am și rugat și am reușit.Mă vaccinez sigur. Am anticorpi până în luna aprilie, dar altfel nu se poate. Nici nu se poate circula în lume fără vaccin”. a povestit neurochirurgul la ”Sfat de Sănătate”, de la Antena 3.

Vlad Ciurea a transmis câteva sfaturi pentru cei care nu ştiu dacă să se vaccineze.

”Indiferent de vârstă, indiferent de bolile asociate, infierent de condiţiile în care vă aflaţi, ca să putem să evoluăm, să fim o ţară sănătoasă, trebuie să ne vaccinăm. Trebuie să ducem o viaţă normală”, a explicat medicul Vlad Ciurea.

Comentarii
  • Cu respect: hai Sictir!!!Roata se învârte, mai vedem peste un an, doi cum e și cu vaccinurile astea. Teoria sună bine!!! Dar unde e consimțământul informat, dreptul meu de alegere. Lăsați vrăjeala cu: mă vaccinez pentru pacienți, familie, cei dragi. Dacă aș alege să mă vaccinez aș face-o strict pentru mine!!!

  • S-a trezit aceasta nulitate sa deschida gura… sa isi faca el si dozele celor ce nu doresc daca are atata incredere! E vorba de educatie, pe bune???? Dar cand un medic intreaba, cu CI in fata, daca putem afla anul nasterii din CNP, atunci nu e vorba de educatie????

  • La câte minciuni se vehiculează nu avem nici-o dovada ca ar fi afirmat asta. La halul de disperare al autorităților de a intepa cât mai multi, sunt în stare să-l pună și pe Burebista sa se „declare” provaccinare. Nu cred ca a declarat aberațiile astea și nici nu cred că-i va oferi cineva posibilitatea sa dezmintă.

Adauga un comentariu