Actualitate

Profesorii de la Universitatea Oxford, reformă muzicală! Ludwig van Beethoven sau Wolfgang Amadeus Mozart, „prea legați de trecutul colonial”

Publicat: 02 apr. 2021
Ludwig van Beethoven sau Wolfgang Amadeus Mozart
Ludwig van Beethoven sau Wolfgang Amadeus Mozart

Potrivit unor surse consultate de cotidianul englez The Telegraph, profesorii de la celebra Universitate Oxford solicită ca lecțiile de muzică să includă mai multă diversitate. Ei consideră că repertoriul predat în prezent este prea concentrat pe „muzica europeană albă, din perioada sclavilor”.

Universitatea Oxford, la cererea unor studenți, a introdus deja lecții de jazz și hip-hop în programele de educație muzicală, dar profesorii vor mai mult. Considerând că repertoriul studiat în prezent este mult „prea legat de trecutul său colonial” și, prin urmare, „complice cu supremația albă”, ei doresc să reformeze lecțiile de muzică pentru a se îndepărta de repertoriul clasic european, reprezentat în special de Ludwig van Beethoven sau Wolfgang Amadeus Mozart. Ei cer ca lucrările care acoperă ultimul deceniu al lui Franz Schubert (decedat în 1828) să nu mai fie studiate.

Profesorii sugerează, de asemenea, că anumite abilități muzicale, cum ar fi cântatul la pian sau dirijarea unei orchestre, nu ar trebui să mai fie obligatorii, deoarece sunt „centrate structural în jurul muzicii europene albe”, ceea ce provoacă studenților de culoare „o mare suferință”.

Profesorii cer mai multă muzică mondială și pop în programa universitară
Potrivit The Telegraph, aceiași profesori de muzică care se află la originea inițiativei propun și extinderea programelor de studiu la genurile „non-eurocentrice” dincolo de hip-hop și jazz, cum ar fi muzică africană sau muzică pop produsă de diaspora africană.

Acum câteva luni, un colegiu din Oxford (All Souls College) și-a redenumit biblioteca (Biblioteca Codrington), care a fost numită după un sponsor al instituției, dar ale cărui plantații din Indiile de Vest au exploatat în secolul al XVIII-lea mulți sclavi de origine africană. Totuși, administrația colegiului nu a cedat cererilor de îndepărtare a statuii lui Christopher Corrington, care se află în mijlocul bibliotecii, ci a ridicat o placă comemorativă, în memoria sclavilor care au lucrat la plantațiile din Caraibe.

Comentarii
  • Intunecarea mintala va pierde „lumea civilizata” Poporul roman trebuie sa afirme cu duritate:cei care au complexe post coloniale și rasiste sa le rezolve, fără a încerca să le paseze altora!! Aici, în Romania ascultam ce muzica vrem! Noi, la conducere, nu avem urmași de negustori desclavi! Noi avem mulți timpiti!!

  • PROPUNERE pentru domnii Profesori de la OXFORD care par a fii rude cu Profesorasul Nostru – sa il BAGE in STUDIU pe MARELE ARTIST ROMAN – TUDOR CHIRILA, un VASNIG promotor al noilor curente moderniste.
    Aveti dreptate avem MULTI TIMPITI DAR CU STAIF DE VEDETE.

Adauga un comentariu