Cunoscutul analist politic H.D. Hartmann a discutat în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE despre criză economică, energetică și alimentară care pândește Europa. Totodată, acesta a comentat decizia Uniunii Europene de a interzice de pe 5 decembrie importurile de ţiţei rusesc şi achiziţiile de produse petroliere din Rusia.
H.D. Hartmann în „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE
La „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, H.D. Hartmann a vorbit în cadrul ediției din 2 decembrie despre situația precară în care se află Europa. De altfel, Uniunea Europeană a interzis importurile de petrol rusesc începând cu 5 decembrie , în pofida faptului că blocul încă se încarcă cu ţiţei rusesc cu câteva luni înainte de iarnă, pe fondul crizei energetice actuale.
„Dacă se „afganizează” războiul, vreau să vă văd ce veţi face, pentru că economia nu va exista. Nici stăpânii din Germania şi Franţa nu vor avea de unde să scoată gaz. Dependenţa rusească s-a transformat în dependenţă americană. Noi muream de frig şi de foame sub Ceașescu şi pe el îl vizitau preşedinţii americani. Eu am prins perioada aia. Eu n-am văzut apă caldă pe timpul armatei. Eu n-am văzut apă caldă în instituţiile statului comunist.
Nu iarna asta se va muri de foame că mai au gaze de anul trecut. Ruşii au trimis gaz în Europa, că de aia le-au aruncat în aer. Să vă vedem din primavară, când va ajunge o pâine mai scumpă decât aerul, când în România se vor închide fabrici şi uzine. Elveţienii au închis deja în Târgu Mureş pentru că nu îşi pot permite preţul la gaz. Voi nu vedeţi în viitor? Iarna asta se va trece cum se va trece că au fost vechile contracte.
De pe 5 decembrie nu mai au voie să cumperi gaz rusesc sub nici o formă. Să vă văd când preţul va exploda. Ce face rusul ca să blocheze Europa? Propune trilaterale energetice cu Uzbekistan şi Kazahstan.
Să vedem spitalele româneşti când le va veni facturile cât fondul de salarii. Un astfel de stat care începe cu Rusia, credeţi că se va opri la ruşi, dacă li se permite această anomalie? Spuneau toţi „vin sancţiunile, războiul e închis”. Uite că am ajuns în Crăciun. Spuneam în martie: mare grijă cu gazul, cu petrolul. Uite că suntem în decembrie. Europa a impus restricţii petroliere complete. De pe 5 decembrie să vedeţi cât vă va costa benzina. Mai strigaţi când vă veţi duce în spitale şi nu o să vă poată face operaţii. Ştiţi cât consumă o sală de operaţii? Cât un bloc”, a subliniat H.D. Hartmann.
H.D. Hartmann: „Am schimbat o dependență nocivă de Moscova cu o dependență nocivă americană”
H.D. Hartamnn susţine că dacă până acum aveam o dependență de Moscova, acum avem o dependență de Statele Unite ale Americii, care vinde producţia petrolieră de 12 ori mai scump.
Estimările privind preţul ţiţeiului Brent s-au redus la finele acestui an cu 10 dolari, până la 100 de dolari per baril. În acest context, analiştii susţin că rezervele de petrol se vor reduce la sfârşitul anului 2022 odată cu scăderea producţiei OPEC+.
„Am schimbat o dependență nocivă de Moscova cu o dependență nocivă americană. America va dicta ce se va produce în Europa. Şi-a ataşat Europa întreaga şi va fi ca URSS. Pe Ceauşescu la condiţionat toată domnia lui. Credeţi că America va face altfel? La vremea actuală vinde de 12 ori mai scump decât gazul rusesc. America nu este marele prieten al Europei?
Am înjurat Rusia că avem dependență de ruşi şi acuma avem dependență totală de americani? Ce afacere este asta? Am criticat că dependenţa rusă care era de 12 ori mai ieftină decât actuala dependenta americană. Pe 5 decembrie să vedeţi ce urmează.
Ai nevoie de gaz pentru fabrici în fiecare zi a anului. Ce ai obţinut? Nu mai ai gaz de la ruşi şi acum sunt agenţi ai americanilor, cumpărând de 12 ori mai scump. Când voiam să dăm gaz iefitn ca să nu mai plece românului, eram agenţi ruşi. Unde e binele pentru poporul român? Ce bine faci poporului român? Sunt multe chestii din astea. Enel-ul anunţă că pleacă. Nu o să bage un leu în infrastructura energetică. Pe noi ne anunţă italienii că pleacă pentru ca că nu pot face profituri. Ce e bine în asta? Ce a fost bine când am privatizat Enel-ul? Ce e bine că poporul român pierde locuri de muncă? Unde e dividentul economic pentru dezvoltarea României? N-am intrat în UE ca să fac economii la curent electric”, a conchis H.D. Hartmann.
În „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, H.D. Hartmann a discutat și despre evoluţia războiului în Ucraina, mai exact despre „afganizarea” acestuia.
Se scumpește și șaorma cu de toate. Vei rumega coajă de pâine rămasă de la cerșetori.
Economia sovietică e moartă. Te- ai hazardat că se închid fabrici și uzine în România. După ce ai râgâit a prostie, ți-ai mai revenit cu amenințarea pensionarilor, se scumpesc operațiile. Ceva rău se întâmplâ sigur pentru că-ți vine șaorma de la soviet.