National

Prognoză meteo 7 iulie. Vremea va fi instabilă, cu ploi, tunete, fulgere, vijelii și grindină

Publicat: 06 iul. 2020
Prognoză meteo
Prognoză meteo

În noaptea de luni spre marți, vor fi ploi, tunete, fulgere, vijelii, grindină și cantități de apă de 50 l/mp. Rafalele vor depăși viteze de 80 km/h. Temperaturile minime se vor situa între 12°C în depresiuni și 26°C pe litoral. În Capitală, vor fi ploi trecătoare, vânt slab și moderat, minime de 19°C-21°C. Marți, 7 iulie 2020, vremea va fi instabilă, cu ploi, tunete, fulgere, vijelii, grindină și cantități de apă de 50 l/mp. Rafalele vor depăși viteze de 80 km/h.

Va fi răcoare în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei, iar disconfortul termic se va menține ridicat în regiunile sud-estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17°C în nord-vest și 33°C în sud-est. În Capitală, disconfortul termic se va accentua, vor fi ploi după-amiaza și o maximă de 31°C.

Fenomene naturale în acumularea Ezăreni, judetul Iași, din cauza temperaturilor ridicate

În ultimele zile inspectorii de specialitate în domeniul gospodăririi apelor împreună cu personal de la Laboratorul de Calitatea Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au prelevat probe pentru analize fizico-chimice din acumularea Ezăreni – județul Iași pentru identificarea cauzelor mortalității piscicole semnalate de angajați din cadrul S.G.A. Iași.

Mortalitate piscicolă semnalată de angajații S.G.A Iași

Întrucât în ultima perioadă în Iași au fost înregistrate temperaturi ridicate, care generează manifestarea unor fenomene specifice și modificări sezoniere în apele lacurilor de acumulare, A.B.A Prut-Bârlad a intervenit imediat pentru a remedia situația din teren. Din verificările efectuate la fața locului nu au fost identificate surse de poluare, iar din analiza probelor de apă prelevate din diferite secțiuni relevante pentru o analiză cât mai judicioasă a calității apei, s-a constatat existența unor valori foarte reduse ale oxigenului dizolvat, ceea ce justifică mortalitatea piscicolă, cauzele fiind naturale.
Biologii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad afirmă că stagnaţia de vară din lacurile eutrofe duce la o scădere puternică a concentraţiei de oxigen,din cauza descompunerii substanțelor organice rezultate și în urma descompunerii organismelor acvatice, a temperaturii foarte ridicate și a adâncimilor reduse ale apei. Pentru a preveni acest fenomen, care afectează populațiile piscicole, personalul de la Sistemele de Gospodărire a Apelor acționează, intervenind cu instalații specifice pentru aerarea apei, astfel încât să poată fi asigurată o creștere a cantităților totale de oxigen din apă.

Forme ciudate descoperite de cercetătorul Silviu Gurlui! Au fost găsite la Girov

În fiecare vară ne întâlnim cu astfel de fenomene în perioadele caniculare, iar angajații Sistemelor de Gospodărire a Apelor din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad monitorizează acumulările de apă aflate în administrare și intervin, atunci când din considerente locale este necesară implicarea personalului de specialitate.

Cercetătorul Silviu Gurlui a atras atenția cu privire la un fenomen îngrijorător. Mai mulți pești de peste patru kilograme au fost găsiți morți pe malul lacului Ezăreni din județul Iași. Acesta a menționat că nu cunoaște momentan cauzele care au produs la moartea atâtor pești însă mizeria pe care a găsit-o în proximitatea lacului este de-a dreptul revoltătoare.

„M-au chemat pescarii sa vad grozavia. Zeci de pesti de peste 4 kg si-au dat sfirsitul la mal. Asta a inceput sa apara de joi. Primii pesti inca vii aveau ochii neobisnuit de mariti. Nu stiu daca e de la poluarea aerului, a apei, daca e oxigenul lipsa, daca e temperatura sau multe altele ce pot fi invocate. Cert e ca șalăul asa mare cum il vedeti nu a mai rezistat. Iar acolo pe apa pareau mai multi care luceau in larg. E clar ca este un factor de stres important. Ce e inca mai clar e mizeria de peste tot. Imaginile nu mai trebuie traduse. Locul: Lacul Ezareni, spre baraj”, a declarat Silviu Gurlui.

Adauga un comentariu