Actualitate

Programul complet al manifestărilor de Ziua Unirii Principatelor, la Iași

Publicat: 20 ian. 2020

Ziua Unirii Principatelor Române va aduce o serie de evenimente majore la Iași. În urbea moldavă vor ajunge președintele României, premierul țării, dar și o multitudine de ambasadori și politicieni. Ziua de 24 Ianuarie va fi una plină de evenimente artistice și culturale

La sfârșitul acestei săptămâni, municipiul Iași va găzdui o serie de evenimente dedicate sărbătoririi a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Astfel, pe 24 Ianuarie, Iașul va deveni centrul de interes al întregii țări, la evenimente urmând să participe președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Orban, ambasadori, parlamentari, primari și alte personalități. În preambulul evenimentelor prin care va fi celebrat actul istoric de la 24 ianuarie 1859, Muzeul de Istorie Naturală va găzdui, de la ora 11:00, lansarea revistei „Ioan Neculce – Buletinul Muzeului Municipal Regina Maria”, publicație centenară care va fi însoțită de un „Cuvânt Înainte” din partea președintelui României. Ulterior, de la ora 11:30, va fi deschisă publicului expoziția „Locuri și zidiri ieșene: Casa Ruset din Iași”.

Manifestările încep la ora 12:00

Manifestările programate în Piața Unirii vor începe la ora 12:00, cu prima parte a Concertului de muzică populară „Noi suntem români!”, pe scenă urmând a urca mari nume ale folclorului românesc precum Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Margareta Clipa, Laura Lavric, Ștefan Pintilii, Ansamblul de dansuri „Mugurelul” al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Iași.
Ora 13:00 va marca începerea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul președintelui României. Ulterior va avea loc un Te Deum săvârșit de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Astfel, ieșenii vor asculta și un cuvânt de binecuvântare din partea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și PS Iosif Păuleț, Episcop Romano-Catolic de Iași.

Pleiadă de discursuri pe scenă

De pe scena amenajată în Piața Unirii vor rosti discursuri președintele României, prim-ministrul, dar și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. Vor mai vorbi și ambasadorul SUA în România, Excelența Sa Adrian Zuckerman, precum și Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, și primarul Mihai Chirica. După mesajul oficialităților, la ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori din partea Administrației Prezidențiale, Guvernului României, Parlamentului României, Casei Regale a României, Ambasadei SUA în România, administrației locale ieșene, Forțelor Armate și asociațiilor veteranilor. Ceremonia respectivă va fi urmată apoi de parada militară. Intonarea „Horei Unirii” și hora populară vor preceda partea a doua a Concertului de muzică populară. Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de „masa populară”, ieșenii fiind invitați la ceai, vin fiert și plăcinte moldovenești. Slujba și depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza vor fi programate la ora 14:30 la Mănăstirea „Trei Ierarhi”.

La ora 16:00, la Palatul Culturii va avea loc un dineu oferit de conducerea Consiliului Județean la care vor participa câteva sute de persoane. La ora 17:00, la Muzeul Municipal „Regina Maria” va avea loc Colocviul „Ocrotirea patrimoniului mobil și imobil în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”. Ziua Unirii se va încheia după ora 18:00 cu retragerea cu torțe a militarilor de la Garnizoana Iași, pe traseul Muzeul Unirii- Piața Palatului Culturii.loading...

Adauga un comentariu