Actualitate

Programul școlilor, modificat de Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut anunțul

Publicat: 10 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Programul școlilor modificat de Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că marți, 15 februarie 2022, programul școlilor se va modifica, urmând ca de la ora 11:00 până la ora 14:00 învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii, cu ocazia Zilei naţionale a lecturii

Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, a anunţat că marți, 15 februarie 2022, programul școlilor se va modifica, urmând ca de la ora 11:00 până la ora 14:00 învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii, cu ocazia Zilei naţionale a lecturii.

Cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres produc, difuzează sau redifuzează emisiuni de promovare şi încurajare a lecturii.

Sorin Cîmpeanu, despre Ziua Naţională a Lecturii. Ce modificări va suferi programul școlilor

Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără minim o carte pe an, începând din acest an, România va avea o Zi națională a lecturii.

Potrivit legii adoptate în Parlament, cu ocazia Zilei naţionale a lecturii se vor putea organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor. De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate cu atribuţii în domeniul educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material financiar şi logistic pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii.

Ministrul Sorin Cîmpeanu explică cum rolul școlii – dar totodată și al părinților – ar trebui să devină esențial în cultivarea unei activităţi aparent desuetă, în special în cazul lecturii, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial. Acesta mai precizează că lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.

Obiectivul Zilei naţionale a lecturii este de a promova cititul ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea operelor sau realizarea unei analize pe text. În acest sens, personalul didactic va recomanda tuturor elevilor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru.

Sunt încurajate diverse activități de încurajare a lecturii

Respectând totodată normele sanitare anti-Covid-19, unitățile de învățământ pot organiza activități de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte.

Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii, ministrul invită bibliotecile locale, județene sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ și recomandă asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare.

Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, mai încurajează școlile să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative sau recreative, adecvate vârstei elevilor.

Odată cu noua modificare a structurii anului școlar pe viitor, ministrul Sorin Cîmpeanu invită unitățile de învățământ să popularizeze evenimentele asociate Zilei naţionale a lecturii atât în presa locală și națională, dar și în mediul online.

Adauga un comentariu