Eveniment-Social

Proiect inedit, cofinanțat de Comisia Europeană, pentru promovarea activității fizice la femei aflate la menopauză, lansat la UAIC din Iași

Publicat: 30 oct. 2020
Parteneriat de colaborare pentru stiluri de viață active pentru prevenirea și tratamentul osteoporozei, la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Iași
Lansare a proiectului "Happy bones", cofinanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ pentru activitatea fizică la femei aflate la menopauză, la UAIC din Iași

Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat luni, 26 octombrie 2020, evenimentul de lansare a proiectului „Happy bones” legat de promovarea activității fizice la femei aflate la menopauză. Acesta este co-finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. La eveniment au participat prof. univ. dr. Beatrice Aurelia Abălașei, decanul facultății implicate, profesori de Educație fizică, instructori de fitness, medicii și directorii centrelor de pentru persoane vârstnice „Vovidenia” și „Sf. Parascheva”

Activitatea fizică la femei aflate la menopauză: un parteneriat de colaborare pentru stiluri de viață active pentru prevenirea și tratamentul osteoporozei „Happy Bones”! Este vorba despre un nou proiect european la Facultatea de Educație Fizică și Sport (FEFS) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Totul promovează activitatea fizică pentru femeile cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, oferind un protocol inovator de exerciții fizice care să le implice într-o activitate fizică moderată și, în consecință, să consolideze resursele personale și, mai ales, să realizeze o activitate fizică necesară sănătății.

„Proiectul reunește cinci țări într-un consorțiu și într-o echipă interdisciplinară care se va centra pe nevoile comunității. Prin acest parteneriat, facultatea dezvoltă un protocol intervențional, de cercetare-dezvoltare, care va genera un portofoliu de instrumente «know-how inovativ» privind îmbunătățirea calității vieții”, a declarat prof. univ. dr. Beatrice Aurelia Abălașei, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prin Facultatea de Educație Fizică și Sport, este componentă importantă în consorțiul care promovează activitatea fizică, cu scop preventiv, la femeile aflate în risc de osteoporoză

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin Facultatea de Educație Fizică și Sport, este componentă importantă în consorțiul care promovează activitatea fizică, cu scop preventiv, la femeile aflate în risc de osteoporoză. Parteneri sunt Università degli Studi di Roma Foro Italico, Istituto per lo Sviluppo Socio Economico – ISES, Italia, Bulgarian Sports Development Association – BSDA, Bulgaria, Gazi University – GU, Turcia, Fundació Salut i Envelliment UAB – FSIE, Spania.

Corpul uman, ca o consecință a activității fizice regulate, suferă modificări morfologice și funcționale, care pot preveni sau întârzia apariția anumitor boli

După cum se indică în „Ghidul UE privind activitatea fizică”, corpul uman, ca o consecință a activității fizice regulate, suferă modificări morfologice și funcționale, care pot preveni sau întârzia apariția anumitor boli și îmbunătăți capacitatea de efort fizic.
În prezent, există suficiente dovezi care să arate că cei care duc o viață activă din punct de vedere fizic pot obține o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv și „mineralizarea îmbunătățită a oaselor la vârste mici, contribuind la prevenirea osteoporozei și fracturilor la vârste mai înaintate”.

„Happy Bones” promovează activitatea fizică pentru femeile cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani

„Happy Bones” promovează activitatea fizică pentru femeile cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani (aflate la menopauză) oferind un protocol inovator de exerciții fizice care să le implice într-o activitate fizică moderată și, în consecință, să consolideze resursele personale și, mai ales, să realizeze o activitate fizică necesară sănătății.

Proiectul prevede dezvoltarea și promovarea unui protocol inovator de exerciții specific osteoporozei pentru femeile sedentare osteopenice/osteoporotice, cu vârste cuprinse între 50-65 de ani, pentru a le implica într-un program de exerciții moderat și, în consecință, pentru a-și crește calitatea vieții (în termeni fiziologici și psihologici); pregătirea profesorilor și experților în Educație fizică, cu abilități specifice în țările partenere, pentru a standardiza protocolul de exerciții care să prevină osteoporoza și a-l face transferabil și reproductibil; identificarea nivelului de aderență, în funcție de organizația care aplică protocolul (dacă angajatele unei instituții sunt mai motivate să participe la curs, în comparație cu actorii sociali din afara instituției). Activitățile proiectului se vor derula pe parcursul a doi ani, focalizându-se pe modificarea comportamentului motric, în relație cu starea de sănătate.

Comentarii
Adauga un comentariu