Local

Proiect nou la Casa ”Berthelot” din Iași! Cum va arăta clădirea în care a locuit generalul francez din Primul Război Mondial – FOTO

Publicat: 18 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proiect nou la Casa Berthelot din Iași Cum va arăta clădirea în care a locuit generalul francez din Primul Război Mondial - FOTO
Casa ”Berthelot” din Iași, monument istoric, va beneficia de fonduri suplimentare pentru reabilitare după ce Primăria a modificat proiectul

Primăria va ajusta proiectul de reabilitare de la Casa ”Berthelot” din Iași. Clădirea în care a locuit generalul francez Henri Mathias Berthelot în timpul Primulului Război Mondial va fi refăcută în totalitate. Proiectul a fost, însă, modificat din mers

Municipalitatea a decis să facă o serie de schimbări la proiectul legat de reabilitarea unui monument istoric din zona cartierului Copou. În bugetul pe anul 2022, Primăria a prins 2,4 milioane de lei pentru consolidarea și reabilitarea Casei ”Berthelot”, clădire trecută pe lista monumentelor istorice.

Reabilitatea a fost atribuită în urmă cu mai mulți ani pentru aproape 6 milioane de lei către firma Iasicon SA.

Lucrări la Casa ”Berthelot” din Municipiul Iași

Proiectul de la Casa ”Berthelot” a fost, însă, modificat „din mers”. Primarul Mihai Chirica a precizat că au apărut unele lucrări neprevăzute, astfel încât proiectul a fost actualizat.

”Nu au fost greșeli de proiectare. Casa «Berthelot» a avut un proiect care viza în special consolidarea infrastructurii, ce era cea mai depreciată. Pe măsură ce am văzut și alte detalii de execuții care nu mai există pe fațade în momentul de față, pe care le-am recuperat din arhive, Casa «Berthelot» va fi completată cu alte elemente de arhitectură”, a spus primarul Mihai Chirica.

Înainte de reabilitare, casa era locuită de mai mulți chiriași ai municipalității.

Investiție de milioane de lei la Casa ”Berthelot” din zona Copou

Edilul Municipiului Iași a precizat că prin reabilitarea monumentului istoric se urmărește aducerea clădirii la stadiul de la începutul secolului XX.

”Un lucru pe care eu îl consider bun-se va reface în totalitate și mansarda. Inițial, era lăsată doar ca pod. Doar că aceasta era o mansardă funcțională până spre jumătatea secolului XX și vrem să o refacem. Au avut loc acolo și unele intervenții grotești. A fost recompartimentată de-a lungul timpului. Foarte mulți pereți ce păreau originali nu erau deloc așa. Noi vrem să ne întoarcem la clădirea originală.”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

După reabilitare, clădirea va fi transformată în muzeu. Imobilul va găzdui 8 săli de expoziţie dintre care 3 la subsol, 4 la parter şi un spaţiu expoziţional la mansardă. Între 1916-1917, în locuința din Iași a profesorului George Bogdan, a fost găzduit generalul francez Henri Mathias Berthelot (1861 – 1931), șef al Misiunii militare franceze în România în cursul Primului Război Mondial.

Bani de la bugetul local pentru lucrări suplimentare

Municipalitatea va aloca fonduri și pentru alte lucrări suplimentare la monumentele istorice din oraș.

”Toate construcțiile monument istoric au astfel de tipuri de intervenții. Lucrările suplimentare de la Casa «Berthelot» ne-au costat aproximativ 2,9 milioane de lei, față de ceea ce am prognozat inițial. Lucrările suplimentare de la Muzeul de Istorie Naturală au fost de 1,2 milioane de lei. La Baia Turcească, cel puțin până acum sunt la 850.000 de lei în plus pentru lucrări neprevăzute. Sunt lucrări suplimentare realizate prin desfacerea în totalitate a tencuielii.”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Casa ”Berthelot” din Iași a fost inclusă în lista monumentelor istorice, actualizată în anul 2015.

Adauga un comentariu