Transportul de persoane din județul Iași va fi atribuit din nou în baza unei proceduri inițiate de Consiliul Județean. Autoritatea ieșeană va derula însă un studiu de oportunitate pentru a vedea cum poate fi gestionat acest serviciu. Licitațiile actuale sunt destul de stufoase, iar autoritatea județeană vrea să clarifice mai multe aspecte
Consiliul Județean face un studiu de oportunitate pentru a stabili cum va atribui traseele de transport persoane în județul Iași. Recent, autoritatea ieșeană a inițiat un proiect de hotărâre privind modalitatea de atribuire a traseelor intrajudețene din toate cele 98 de localități. Proiectul va fi discutat de plenul CJ în ședința de săptămâna viitoare, din 26 mai 2021. Astfel, vor apărea o serie de schimbări în privința traseelor pentru transportul persoanelor pe rutele din județul Iași.
Serviciul Public de Transport din cadrul Consiliului Județean (CJ) Iași vrea să schimbe modalitatea prin care sunt atribuite către operatorii de transport aceste trasee. Astfel, autoritatea vrea să facă un studiu de oportunitate pentru atribuirea acestor trasee de transport persoane. Concesionarea traseelor se va face tot printr-o licitație pe o perioadă de mai mulți ani. Însă autoritatea județeană vrea să clarifice aceste lucruri pentru a evita mai multe probleme. Autoritățile au lansat și ideea unui transport public metropolitan în jurul municipiului Iași.
Ce înseamnă studiul de oportunitate pentru transportul de persoane?
Practic, CJ încearcă să vadă mai multe modalități prin care acest serviciu poate fi atribuit. În aceste condiții va fi inițiat acest studiu de oportunitate.
„Proiectul de hotărâre prevede inițierea procedurii privind atribuirea contractelor de delegare a gestiunii serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate pe teritoriul județului Iași. Astfel, se întocmește prezentul studiu de oportunitate în vederea stabilirii modalității de atribuire a serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate în județul Iași. Modalitatea de gestiune a serviciilor de utilități publice se stabilește prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale, fie în baza unui studiu de oportunitate, fie în funcție de natura și starea serviciulul, de necesitatea asigurării celui mai bun raport preț-calitate”, se arată în proiectul de hotărâre.
133 de trasee de transport în județul Iași. Peste 200 de autobuze circulă zilnic
În prezent, Serviciul de Transport Public Județean, prin curse regulate în județul Iași, înseamnă existența a 133 de trasee județene, însumând un număr de 4.367 km/sens (3.187.910 km parcurși/an), un număr de 1.086 de curse zilnice dus-întors efectuate de 202 autobuze de diferite capacități de transport (locuri de scaune), care sunt deținute în parcurile a 33 de operatori de transport cu capital privat.
Infrastructura de transport este compusă din drumuri de interes național, județean și local, precum și stațiile de îmbarcare/debarcare aferente. Sunt asigurate astfel zilnic necesitățile de transport ale populației din cele două municipii, trei orașe și 93 de comune cu 418 sate aparținătoare din județul Iași.
Noi decizii pentru transportul public județean din Iași
Transportul public județean Iași a fost la un pas de colaps în mandatul trecut al CJ Iași. Autoritățile ieșene încearcă acum să schimbe situația prin noul proiect.
„Alegerea modalității de atribuire a serviciului public de transport județean prin gestiune directă sau prin gestiune delegată se realizează prin hotărârea Consiliului Județean lași în baza studiului de oportunitate întocmit de Compartimentul Autoritatea Județeană de Transport Public, aprobat de conducerea instituției. În concluzie, propunem plenului Consiliului Județean lași însușirea studiului de oportunitate și implicit aprobarea atribuirii în gestiune delegată a serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate în județul lași”, se mai arată în proiectul de hotărâre al CJ Iași.