Local

Proiecte pentru aducțiune de gaz metan în județul Iași. Consiliul Județean a bătut palma cu primăriile

Publicat: 09 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proiecte pentru aducțiune de gaz metan în județul Iași. Consiliul Județean a bătut palma cu primăriile
Mai multe localități din județul Iași ar urma să beneficieze de proiecte de aducțiune de gaz metan, obiectivele fiind implementate cu sprijinul Consiliului Județean

Mai multe primării vor beneficia de aduncțiune de gaz metan în județul Iași. Conducerea Consiliului Județean Iași și primarii dintr-o serie de localități ieșene au purtat discuții despre implementarea unui astfel de proiect în anii următori în toată regiunea

Mai multe localități din mediul rural ieșean vor beneficia de aducțiune de gaz metan. Conducerea Consiliului Județean Iași s-a întâlnit cu o serie de primari din regiune pentru a pune la punct un proiect legat de aduncțiunea de gaz, în baza unor investiții derulate cu fonduri europene și nu numai. La discuții au asistat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, alături de primarii din două asociații care s-au grupat pentru atragerea investițiilor respective.

Costel Alexe, șeful CJ, despre aducțiunea de gaz metan în județul Iași

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a arătat și în ce au constat discuțiile cu primarii din județ despre proiectul de gaz metan derulat în această perioadă.

„Am organizat un grup de lucru restrâns pentru a discuta despre evoluția proiectului major de racordare a comunităților ieșene la rețeaua de gaze naturale. Asta după ce, în ultima perioadă, m-am întâlnit în repetate rânduri cu primarii membri în cele două ADI-uri, Plaiurile Jijiei și ADI Nord-Est. Îmi doresc la fel de mult precum ieșenii ca gazul să ajungă în gospodăriile din mediul rural, iar comunitățile noastre să aibă acces la utilități”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Traseu pentru aduncțiunea de gaz metan în județul Iași

Un traseu ar urma să cuprindă localități precum Popricani, Țigănași, Vlădeni sau Probota. Toate aceste localități au fost incluse în asociațiile respective. În plus, și compania Transgaz a luat legătura cu șefii administrației județene pentru implementarea unui astfel de proiect.

„Am făcut progrese cu stabilirea traseului și aderarea Consiliului Județean Iași la cele două asociații de dezvoltare intercomunitară, dar îmi doresc ca toți cei implicați să fie și mai activi pentru a elabora proiecte eligibile. Pentru asta, vor avea tot sprijinul Consiliului Județean, care va funcționa ca un mecanism integrator în a facilita cât de mult posibil demersurile de a aduce gazul în casele ieșenilor”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Investiții pe bani europeni pentru gaz în comunele ieșene

În afara celui derulat de Consiliul Județean Iași, și alte localități din județ au depus proiecte pentru a derula investiții legate de aducțiunea de gaz metan. Proiectele vor fi derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și implementate cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Valoarea totală a noilor proiecte pentru localitățile ieșene este de 358 de milioane de lei (73 de milioane de euro). În calcul au fost luate 8 noi proiecte, depuse pe noua linie de finanțare deschisă de autoritatea de management. Cele 8 proiecte pentru județul Iași intră în etapa a doua a apelului de proiecte, primul fiind închis la finalul anului 2020. Documentele pentru aducțiunea de gaz în județul Iași au fost depuse în luna martie 2021, urmând a fi evaluate în această perioadă.

Adauga un comentariu