Local

Proprietar nou pentru două mari bulevarde din municipiul Iași. Schimbări mari în trafic la intrarea în oraș

Publicat: 18 mart. 2021
Două mari bulevarde din municipiul Iași ar urma să se transforme radical, șoselele urmând a fi preluate de Primărie de la CNAIR
Șoseaua Bucium și Șoseaua Păcurari din municipiul Iași

Primăria Iași vrea să preia în administrare cele mai importante porți de intrare în municipiu. Principalele artere de la marginea Iașului ar urma să treacă la autoritatea locală de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În aceste condiții, șoseaua Bucium și șoseaua Păcurari vor ajunge în patrimoniul orașului, circulația rutieră urmând să sufere mai multe modificări

Surpriză pentru mii de șoferi din municipiul Iași. Două mari bulevarde din municipiu ar urma să-și schimbe proprietarul în perioada următoare. Arterele Bucium și Păcurari ar urma să treacă în patrimoniul municipiului Iași, străzile fiind în prezent administrate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, autoritate aflată în subordinea CNAIR. Șoseaua Păcurari va fi extinsă până în zona Antibiotice SA, drumul național urmând a fi refăcut de către autoritatea locală. În plus, Primăria vrea să refacă și șoseaua Bucium, arteră ce cuprinde și pasajul care se află într-o stare deplorabilă.

Schimbări pe două bulevarde din municipiul Iași. Care sunt intențiile Primăriei?

Municipalitatea vrea să preia în administrare tronsonul de la rond Păcurari până la fabrica Antibiotice SA, tronson aflat acum în patrimoniul CNAIR. Șoseaua este delimitată pe fiecare sens de parapeți, aceștia urmând să fie dezafectați de către municipalitate. Practic, Primăria vrea să prelungească șoseaua Păcurari, să o transforme într-o arteră cu stații de transport în comun, treceri de pietoni și nu numai. Discuțiile cu CNAIR au fost demarate de mai multe luni, însă până în prezent nu s-a ajuns la nicio variantă. Încă de acum trei ani a fost luată în calcul o asemenea variantă.

Întâlnire la Primăria Iași pentru preluarea drumurilor naționale

Primarul Mihai Chirica a explicat și de ce s-a ajuns la varianta preluării drumurilor naționale de la DRDP. Municipalitatea vrea să implementeze o nouă serie de reguli odată cu preluarea în administrare a acestor șosele.

„Am avut o întâlnire cu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri în ceea ce privește preluarea drumurilor naționale DN 24 și DN 28 în administrarea directă a municipiului Iași. Avem două ținte majore. Este vorba despre preluarea tronsonului din DN 28, de la Arabesque, la intrarea dinspre Lețcani până în Păcurari. Acest lucru ne va da posibilitatea să gestionăm tronsonul ca pe o stradă. Ne dorim să descongestionăm traficul din această zonă. Discutăm și despre preluarea DN 24 din Iași”, a spus primarul Mihai Chirica.

Cum va arăta noul proiect de trafic la marginea municipiului Iași?

Șoseaua de la intrarea în Iași a ajuns deja să fie trasată cu treceri de pietoni și semafoare. Astfel, traficul din Iași ar urma să se desfășoare în alte condiții, conform municipalității. Edilul Iașului a mai menționat și faptul că în cadrul discuțiilor cu cei de la DRDP au fost luate în calcul și alte proiecte privind drumurile din jurul orașului.

„Am discutat și despre artera de trafic ușor, față de care vom avea o întâlnire săptămâna viitoare cu proiectantul. Am discutat și despre autostradă și pașii pe care trebuie să-i facem în continuare pentru a racorda și artera ușoară, dar și celelalte lucrări de infrastructură la autostradă. Am mai discutat și despre alte probleme legate de preluarea arterelor care-și vor schimba statutul. Vor rămâne în continuare drumuri naționale, însă administrarea va fi făcută în comun, ceea ce va fi un confort suplimentar și pentru conducătorii auto”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Adauga un comentariu