Actualitate

Protest al sindicaliştilor din Federaţia „Solidaritatea Sanitară” în întreaga ţară

Publicat: 14 ian. 2021
Federaţia „Solidaritatea Sanitară”
Protest al sindicaliștilor din Federaţia „Solidaritatea Sanitară”

Sindicaliștii din Federaţia „Solidaritatea Sanitară” protestează, joi, 14 ianuarie, în toată ţara, acţiunile desfăşurându-se în Piaţa Victoriei şi în faţa prefecturilor.

Principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate, afirmând că cei 86 de profesionişti decedaţi până acum la datorie dovedesc „situaţia dramatică în care se află această categorie de lucrători“.

Proteste ale angajaților din sănătate, în toată țara

Protestele au loc, joi, 14 ianuarie, în Piaţa Victoriei (în intervalul orar 12:00-14:00) şi în faţa prefecturilor din ţară (în intervalul orar 14:00-15:00).

„Protestele în stradă vin în completarea Protestului pentru susţinerea respectării drepturilor legale şi morale ale lucrătorilor din sănătate , cca. 4.000 de lucrători semnând deja pentru susţinerea acestei acţiuni. În numele fiecăruia dintre semnatari sunt transmise zilnic petiţii cu revendicările şi solicitările de sprijin la toţi parlamentarii din judeţul în care îşi desfăşoară activitatea lucrătorul. Acţiunea este completată de întâlnirile cu parlamentarii din fiecare judeţ, aflate în curs de desfăşurare. Principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor măsuri de  protecţie a lucrătorilor din sănătate, cei 86 de profesionişti decedaţi până acum la datorie dovedind situaţia dramatică în care se află această categorie de lucrători”, potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale.

Măsurile de protecţie solicitate pentru profesionişti sunt completate de cele privind protecţia pacienţilor, spun sindicaliștii.

„Sistemul public de sănătate este victima unor inechităţi majore create atât de un cadru legislativ iraţional cât şi de indiferenţa guvernanţilor faţă de profesioniştii aflaţi în prima line a luptei împotriva pandemiei COVID-19 sau de atenţia lor selectivă. Lucrătorii din sănătate retrăiesc o drama tradiţională a acestui popor: în timp ce unii se sacrifică, alţii culeg beneficii pe seama lor; în timp ce „soldaţii” aflaţi în prima linie cad la datorie, „generalii de mentenanţă” îşi acordă medalii şi privilegii”, au mai transmis sindicaliştii.

Vor ca la calcularea vârstei de pensionare să fie luate în calcul și gărzile

Sindicaliștii acuză faptul că într-o ţară care plăteşte 10.000 de pensii speciale, Guvernul refuză să acorde drepturile legale urmaşilor celor 86 de profesionişti din sănătate decedaţi la datorie.

”Suplimentar, Guvernul şi Parlamentul refuză să introducă dreptul lucrătorilor din sănătate de a le fi luat în calcul la stabilirea vârstei de pensionare întreaga activitate desfăşurată, inclusiv cea din timpul gărzilor şi de la locurile de muncă deosebit de periculoase. Un alt exemplu: în timp ce unor categorii de salariaţi din unele instituţii le sunt acordate sporuri pentru volum de muncă suplimentar, lucrătorilor din sănătate care sunt nevoiţi să lucreze peste norma de bază nu le sunt plătite orele suplimentare, ajungând astfel în situaţia de muncă forţată”, au mai precizat sindicaliştii.

Nemulțumiți de eliminarea unui drept salarial

Protestatarii consideră că seria inechităţilor este întregită de eliminarea prin OUG nr. 226/2020 a unui drept salarial (dreptul la creşterea salariului de bază pentru cca. 70.000 de lucrători) care era scadent în anul 2021, acesta reprezentând tăierea drepturilor salariale a unor lucrători din sănătate (cca. 71% dintre ei fiind în prima linie a luptei împotriva COVID-19).

„În loc de recompensele fireşti care să le stimuleze în continuare acţiunile, lucrătorii din sănătate aflaţi în prima linie sunt „sabotaţi din spatele frontului” de un Guvern care se dovedeşte incapabil de a le recunoaşte eforturile şi sacrificiile. Sistemul sanitar se confruntă în continuare cu o lipsă acută de transparenţă, aceasta cauzând măsuri inadecvate de protecţie a profesioniştilor şi pacienţilor. Lipsa dialogului social acutizează opacitatea acţiunilor guvernamentale. Elaborarea unor acte normative fără a respecta prevederile legale şi contractuale în materia dialogului social naşte aberaţii. Lipsa dialogului cu organizaţiile care reprezintă lucrătorii este de fapt refuz al dialogului cu cei aflaţi în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19, exprimând măsura respectului Guvernului faţă de sacrificiile acestor profesionişti”, au mai precizat sindicaliştii.

Adauga un comentariu