Local

Zeci de membri ai Sindicatului Sanitas Filiala Iași își cer drepturile salariale! După protestul de la Prefectura Iași, aceștia vor face o serie de manifestări în fața instituțiilor publice din București

Publicat: 13 ian. 2021
Protestul membrilor Sindicatului Sanitas Filiala Iași la Prefectura Iași

Zeci de angajați din sistemul sanitar și de asistență au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile salariale. Ieri, la Prefectura Iași, membrii Sindicatului Sanitas Filiala Iași au protestat pentru revendicarea drepturilor acestora. Prima lună din anul 2021 se anunță aglomerată după ce liderii sindicatului anunță proteste și în fața Guvernului și ministerelor din București

Dezamăgiți de faptul că promisiunile făcute de către autorități privind acordarea sporurilor și salariilor nu au fost respectate, zeci de membri ai Sindicatului Sanitas Filiala Iași au protestat ieri, 12 ianuarie 2021, la Prefectura Iași. Timp de 10 luni, angajații din sistemul sanitar au tratat pacienții infectați cu coronavirus. Reprezentanții sindicatului au spus că, în această perioadă, mai mult de jumătate dintre ei s-au infectat cu noul virus și au rămas cu sechele pulmonare. În mai multe județe, filialele Federației Române Sanitas au ieșit în stradă pentru a cere aplicarea prevederilor Legii numărul 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, stabilirea sporului de condiții prin raportare la salariul de bază aflat în plată și acordarea stimulentului de risc salariaților din centrele de asistență socială.

Membrii Sindicatului Sanitas Filiala Iași se vor alătura pentru o serie de proteste la București

Neacordarea sporurilor de risc pentru categoriile de personal medico-auxiliar a fost unul dintre principalele motive pentru protestul organizat de Sindicatul Sanitas Filiala Iași. În mai multe județe din țară, inclusiv în fața Guvernului, sute de membri au cerut o serie de revendicări. Reprezentanții sindicatului ieșean anunță că vor ajunge la București alături de ceilalți colegi în perioada următoare.

„Vom continua să cerem aceste drepturi, alături de ceilalți colegi de sindicat din alte județe, în fața instituțiilor publice și a Guvernului, în București. În funcție de numărul permis, dacă vom putea merge 100 de persoane pentru o astfel de manifestare, așa vom face. Activitățile sindicale sunt limitate, dar nu interzise. Am început de săptămâna trecută cu o petiție în cadrul unei platforme online adresându-ne tuturor autorităților prin care solicităm respectarea legii. Nu am cerut alte drepturi în plus față de cele existente sau măriri, ci respectarea promisiunilor făcute față de acești oameni care au lucrat în aceste luni în condiții foarte grele. Totodată, avem 16 acțiuni în instanță pentru acordarea acestui stimulent de risc pentru categoriile care nu au primit”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Filiala Iași.

Angajații din spitalele COVID-19 și asistenții sociali își așteaptă încă salariile promise

Pe data de 30 decembrie 2020, o parte dintre salariile angajațiilor din sistemul sanitar au fost blocate. Din acest motiv, doar o parte dintre ei au primit sumele aferente, iar alți angajați încă se luptă pentru deblocarea lor.

„Săptămâna trecută am trimis o petiție pentru a fi semnată de colegii mei. Revendicările sunt simple și, paradoxal, țin de respectarea legii. Ne dorim ca legea de salarizare să fie respectată și tranșa prevăzută în lege pentru creșterea salariilor infirmierilor, îngrijitoarelor, personalului TESA din domeniul sănătății și din domeniul asistenței sociale, începând cu 1 ianuarie 2021, să fie aplicată. Totodată, ne dorim ca sporurile să fie calculate la salariul de bază avut în plată și nu la cel aferent anului 2018.

Nu în ultimul rând, ne dorim ca acordarea stimulentului de risc să fie făcut către toți angajații din sistemul sanitar, pentru că astăzi doar o parte au primit, iar ceilalți angajați, de exemplu cei din Unitățile de Primiri Urgențe, așteaptă deblocarea sumelor. Majoritatea angajaților prezenți la manifestare sunt din unități sanitare, dar și din centrele de asistență socială. Foarte mulți dintre ei lucrează în spitale COVID-19 și direct în sectoare pentru pacienții infectați cu acest virus”, a mai adăugat reprezentantul sindicatului.

Infirmierii și brancardierii vor primi sporul pentru activitățile cu bolnavii COVID-19 pe data de 15 ianuarie 2021

Începând cu 1 decembrie 2020, personalul medical și auxiliar din spitalele suport COVID-19 și din secțiile în care s-au tratat pacienții infectați cu acest nou virus va primi un spor de 75-85 la sută din salariul de bază. Sanitas a luptat pentru majorarea sporului de la un minim de 55 la sută la unul de 75 la sută pentru acești angajați din sistemul medical. Asta după ce, timp de mai bine de 10 luni, cadrele medicale nu au beneficiat de niciun spor la salariu sau, în cazul altora, au beneficiat de sporul minim. Banii aferenți sporurilor sunt așteptați de către personalul din domeniul sanitar de pe data de 15 ianuarie 2021.

„Infirmierii vor primi sporul pentru activitățile cu pacienții COVID-19 abia pe data de 15 ianuarie 2021, fiindcă acesta se aplică începând cu luna decembrie a anului trecut. Din păcate însă, creșterea salariului de bază, o prevedere absolut corectă și legală, le-a fost refuzată de acest Guvern”, încheie președintele Sindicatului Sanitas Filiala Iași.

Comentarii
  • Dati va in pola mea de fraieri , ati votat in masa USR si PNL , uitind cine v a marit salariile si v a scos din mizerie.Acum luati o mue USR+PNL ca e mare si lunga , prostilor.Stati ca este inceputul , urmeaza taieri de sporuri si salarii si iar veti pleca sa slugariti straini la spalat babe la cur.

  • S AU MARIT LA DOCTORI SI ASISTENTE LA RESTUL NIMIC.BANII PENTRU CEI CARE AU AVUT PACIENTI COVID UNDE SUNT. LA NEURO SAU DAT LA INFECTIOASE LA FEL .LA PARHON SI CARDIOLOGIE NU . DE CE DECE???????????????????

  • Tot ce dau ei la ziar si la Tv, 80% e fals! Nu au marit niciun salariu si sporuri a primit doar o parte din personalul medical! Nu mai credeti tot ce auziti! E bataie de joc peste tot!

Adauga un comentariu