Actualitate

Protest inedit al Europol. Sindicaliştii au adus toaletele de lemn şi l-au invitat pe ministrul de Interne

Publicat: 18 mart. 2021
protest Europol în fața MAI
Protest spontan în România. Sindicaliştii Europol l-au invitat pe ministrul de Interne, Lucian Bode, joi, 18 martie 2021, să participe la scena unui protest inedit şi fără precedent

Protest spontan în România. Sindicaliştii Europol l-au invitat pe ministrul de Interne, Lucian Bode, joi, 18 martie 2021, să participe la scena unui protest inedit şi fără precedent.

Sindicaliştii Europol au adus, astăzi, în faţa Ministerului de Interne, câteva toalete din lemn, de tipul celora despre care ei susţin că predomină la posturile de poliţie din satele României.

Proteste ale sindicaliştilor Europol. Au adus în faţa MAI mai multe toalete din lemn

Pentru a se înţelege mult mai bine de ce protestează sindicaliştii Europol, aceştia au adus mai multe cabine pe care au afişat foi autocolante cu mesaje în limba engleză cu mesaje precum: „D-nii Cîţu şi Bode: Cine ar folosi aceste toalete?” şi „Vrem în Schengen dar avem toaleta în fundul curţii”.

Sindicaliştii precizează faptul că au dorit, astfel, să atragă atenţia asupra condiţiilor precare, atât din punct de vedere sanitar, cât şi de vedere financiar în care îşi desfăşoară activitatea foarte mulţi dintre forţele de ordine.

Deşi desfăşurarea de cabine din lemn, de folosinţă individuală, a necesitat o anumită oragnizare, vicepreşedintele sindicatului Europol, Dan Saltelechi, menţionează că protestul a fost unul spontan.

Lider de sindicat din Poliţie: „1.700 de posturi de poliţie cu toaleta în fundul curţii”

Conform declaraţiei vicepresendintelui Dan Saltelechi, în România sunt nu mai puţin de 1.700 de posturi de poliţie cu „grupuri sanitare” precum cel din imagine, fără apă curentă, uneori fără săpun şi chiar fără hârtie igienică.

„Îl invităm pe domnul ministru să vadă condiţiile în care lucrăm. Nu sunt doar în mediul rural astfel de toalete, ele există şi în mediul urban. Lasă mult de dorit, te poţi îmbolnăvi acolo. După două luni de proteste, nu ne bagă nimeni în seamă (…) Nu există hârtie igienică şi o cumpărăm din salariile noastre, care nu sunt atât de mari…

Noi vorbim de lunetişti (care nu a intervenit n.r.) în cazul de la Oneşti, în condiţiile în care există o singură grupă la Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale de la nivelul Capitalei. În niciunalt judeţ nu avem poliţişti instruiţi să execute foc cu armă cu lunetă. Vrem să ajungem în Schengen şi de 30 de ani suntem cu toaletele în fundul curţii”, a spus liderul de sindicat la Antena 3.

Revendicările poliţiştilor sunt în principal de natură financiară, aceştia fiind în mare măsură afectaţi de măsura îngheţării salariilor.

Premierul Florin Vasile Cîţu: „Nu-i văd pe liderii de sindicat din poliţie că vin să-mi explice ce s-a întâmplat la Oneşti”

Premierul României, Florin Vasile Cîţu, i-a criticat aspru în urmă cu o săptămână pe liderii de sindicat din Poliţie după ce însăşi Poliția Română a recunoscut faptul că intervenția de la Onești, judeţul Bacău, în urma căreia două persoane sechestrate au fost ucise, a fost prost gestionată.

„Am spus că trebuie reformă din temelii. Au fost 30 de ani în care lucrurile s-au solidificat şi pe care românii nu le mai acceptă în forma în care s-au solidificat. Şi trebuie reformă din temelii. Am şi spus acum câteva zile: nu-i mai văd pe liderii de sindicat din poliţie care erau toată ziua în faţa Guvernului şi îmi cereau drepturi să vină în aceste zile să-mi spună ce s-a întâmplat, cum a fost posibil acest lucru”, a spus premierul.

„Haideţi să vedem dacă nu au dotări, să vedem unde este nevoie de dotări, cât s-a cheltuit pentru pregătire şi aşa mai departe. Putem pune lucrurile pe masă, transparent. Dacă doar stăm şi cerem salarii mai mari şi drepturi mai multe, nu vor avea în mine un partener. Dacă sunt de acord şi vor să facă reformă, toţi cei care vor să facă reformă a statului vor avea în mine un partener”, a adăugat el.




Adauga un comentariu