National

Protest la Institutul „Matei Balș”! Mai multe persoane și-au exprimat nemulţumirea faţă de incidentele repetate din sistemul sanitar românesc – VIDEO

Publicat: 29 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Vineri seară, 29 ianuarie, în zona Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, mai multe persoane au organizat un protest, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de incidentele repetate din sistemul sanitar românesc. În urma acestor incidente nefericite, mai mulți pacienți internați, pentru diferite afecțiuni, au sfârșit prin a fi arși în spitale.

Protestul a fost organizat pe mai multe grupuri publice de pe reţelele socializare. Unii dintre cei care au chemat la acţiune au indicat că vor ajunge la ora 18:00, pe când alţii au anunţat că vor participa începând cu ora 19:00.

Persoanele cer ca responsabilii să fie trași la răspundere. „Iohannis, demisia”, a strigat o femeie.

Protest la Institutul „Matei Balș”

Protestatarii au adus lumânări, pe care le-au aprins în memoria celor cinci pacienţi decedaţi în incendiul produs vineri dimineaţă. De asemenea, au afișat pancarte cu mesajele: „Opriţi măcelul din sănătate acum”, „Nu mai vrem victime nevinovate în sănătate” sau „Acceptăm lucruri de neacceptat”.

Printre protestatari se află și cele două fondatoare ale Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, dar şi rude ale victimelor incendiului din clubul Colectiv.

De asemenea, Oana Gheorghiu de la Asociaţia Dăruieşte Viaţă a postat, vineri, pe o rețea de socializare, un mesaj prin care solicită „oprirea improvizaţiilor” în spitale şi acces pentru organizaţiile neguvernamentale la fonduri europene.

„În ultimul an am tot auzit de creşterea numărului de paturi de terapie intensivă şi am tot încercat să spunem că acest lucru e fie periculos, fie neadevărat. Probabil era mai bine să fie neadevărat. Opriţi improvizaţiile în spitale. Opriţi risipa şi achiziţiile inutile. Construiţi spitale modulare până veţi construi adevărate spitale. Sunt soluţii rapide şi ieftine. Şi lăsaţi-ne pe noi, ONG urile, să aplicăm la fonduri europene şi să construim noi, până reuşiţi voi, dragi autorităţi”, transmite fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte viaţă.

Declarația lui Klaus Iohannis după izbucnirea incendiului: „Situaţia se repetă cumva”

Primul om în stat, Klaus Iohannis, a declarat astăzi că situaţia se repetă într-o mare măsură. Președintele a amintit tragedia de la Piatra Neamţ, care a avut loc în urmă cu doar câteva luni. Mai mult, alte incendii mici din spitalele din România au fost punctate.

Iohannis a menţionat că a luat legătura cu ministrul Sănătăţii şi vor lucra la un proiect ce va reforma sistemul sanitar din România.

„Este foarte clar că trebuie rapid trase niște concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva. Am avut nu de mult o tragedie la Piatra Neamț, avem acum aici la Balș această tragedie, au fost incendii mai mici la alte spitale și cu siguranță motivele sunt diverse. Ele sunt anchetate și anchetele vor scoate fără îndoială la lumină ce s-a întâmplat, cine este vinovat și vinovații vor fi sancționați, însă după părerea mea problemă este mult mai amplă.

După părerea mea aici avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România și am solicitat noului ministru al Sănătății și la discuția pe care am avut-o acum câteva săptămâni și astăzi din nou să lucreze cu celeritate la un proiect pe reformă al sistemului de sănătate din România”, a spus Klaus Iohannis, președintele României.

Adauga un comentariu