Benjamin Netanyahu este acuzat că ar fi manipulat criza coronavirusului. Mii de israelieni s-au adunat, supăraţi de felul în care premierul a tratat criza coronavirusului. Principalul protest a avut loc chiar la reşedinţa lui Netanyahu din Ierusalim. Premierul Istraelului este contestat de mii de cetăţeni pentru felul în care a gestionat criza coronavirusului. Protestele au avut loc sâmbătă seara în întreaga ţară, dar şi în faţa casei lui Benjanim Netanyahu.
Demostranţii au venit cu pancarde pe care scria „Eroare din 1933: Democraţia nu a fost găsită” şi au cerut demisia acestuia. Primul val de infectări a fost controlat în Israel, dar după redeschidere, considerată a fi pripită, numărul celor infectaţi a crescut mult. Protestatarii spun că nici asistenţa financiară a guvernului nu a fost deajuns. Ministrul securităţii Publice, Amir Ohana, vorbind despre protestele împotriva guvernului şi a premierului Netanyahu, a declarat că „există o probabilitate mare ca acestea să se termine cu sânge”.
Întrebat al cui sânge crede că va fi vărsat, Ohana nu a avut niciun răspuns.
„Demonstraţiile împotriva guvernului au fost mereu şi vor fi din totdeauna, acest lucru este în fine ceea ce numim seva democraţiei”, a declarat ministrul Securităţii Publice.
Protestele din Istrael vin în umbra procesului de corupţie al lui Netanyahu, reluat în această lună. El este acuzat de fraudă, abuz de încredere şi luare de mită într-o serie de scandaluri.
Proteste în Bulgaria, după ce premierul Boiko Borisov refuză să demisioneze
Proteste în Bulgaria, după ce premierul Boiko Borisov refuză să demisioneze. Protestele de stradă au avut loc azi-noapte la Sofia, după ce premierul Boiko Borisov a respins cererea președintelui Rumen Radev de a-și da demisia împreună cu tot cabinetul, scrie dpa.
Boiko Borisov, care se află la putere în Bulgaria aproape neîntrerupt din 2009, a anunţat că va decide până la sfârşitul acestei săptămâni dacă cel de-al treilea guvern pe care îl conduce va rămâne în funcţie până la alegerile din primăvara anului viitor.
Preşedintele bulgar Ruman Radev a cerut demisia guvernului, dar și a procurorului şef al ţării, Ivan Gechev.
„Bulgarii de diferite vârste şi afilieri politice cer restabilirea statului de drept şi a libertăţilor civile de bază care au fost încălcate metodic în ultimii ani”, a declarat Radev.
Remarca vine în contextul în care doi consilieri prezidenţiali au fost arestaţi sub suspiciunea de trafic de influenţă iar sediul preşedenţiei a fost percheziţionat de către poliţie.
Proteste în Bulgaria, după ce premierul Boiko Borisov refuză să demisioneze: Moțiune de cenzură depusă de socialiști
Mii de demonstranţi au cerut ca Borisov şi cabinetul său să demisioneze, acuzând guvernul de coaliţie de centru-dreapta de corupţie. Protestatarii cer și demisia procurorului general. Procurorul şef al ţării îl acuză pe Radev de comportament neconstituţional. Gechev a replicat că preşedintele a încălcat independenţa judiciară şi a încercat să exercite presiuni asupra parchetului.
Socialiștii, aflați în opoziție, au depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului, şi preşedintele Rumen Radev, un critic vocal al lui Borisov, i-au cerut demisia şi crearea condiţiilor pentru alegeri anticipate. orisov a supravieţuit mai multor moţiuni de cenzură de la preluarea mandatului de către actualul guvern în 2017. Următoarele alegeri parlamentare sunt stabilite pentru martie 2021.
GERB, partidul de guvernământ, a decis că miniştrii de Finanţe, de Interne şi cel al Economiei să demizioneze. Acștia urmează să își prezinte astăzi demisiile la cererea premierului Boiko Borisov, pe fondul protestelor naționale anticorupție care tulbură țara de o săptămână. Cei trei erau considerați prea dependenți de oligarhii bulgari.
O lovitură grea pentru premier vine și de la Washington prin impunerea de sancțiuni companiilor care construiesc gazoductul Turkstream, în care Bulgaria investit peste un miliard de euro.
La fel ca în cazul conductei Nord Stream 2, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că nu e vorba de proiecte comerciale, ci de instrumente ale Kremlinului pentru creșterea dependenței Europei de energia rusească.